Yeni bir rapora göre, koronavirüs aşısı bölünmesi hayatlara mal oluyor ve dünya çapında eşitsizlikleri artırıyor.

Oxfam International tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, en zengin 10 adamın serveti koronavirüs pandemisi sırasında ikiye katlandı ve her gün en az 21.300 kişinin ölümüne katkıda bulunan eşitsizliği körükledi.

Oxfam'ın Eşitsizliği Öldüren Raporu , “2022'ye eşi görülmemiş bir endişeyle giriyoruz”  uyarısında bulunarak, mevcut küresel aşırı eşitsizlik durumunun dünyanın en yoksul insanlarına ve uluslarına karşı bir tür “ekonomik şiddet” olduğunu öne sürüyor.

Bu son derece eşitsiz dünyada, yapısal ve sistemik politika ve siyasi seçimler en zengin ve en güçlü lehine çarpıtılarak dünyadaki sıradan insanların çoğuna zarar verilmesine neden olan rapor, COVID-19 aşı ayrımını şu şekilde vurguluyor: önemli bir örnek.

Oxfam, "Bir aşıları olsaydı bugün milyonlarca insan hala hayatta olurdu - ama öldüler, büyük ilaç şirketleri bu teknolojilerin tekel kontrolünü elinde tutmaya devam ederken bir şansları reddedildi" dedi.

Rapor, 252 erkeğin Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'deki bir milyar kadın ve kızın toplamından daha fazla servete sahip olduğunu hesaplıyor. Ve dünyanın en zengin 10 adamı, en az varlıklı 3,1 milyar insandan daha fazlasına sahip.

Üstelik pandemi sırasında zenginler çok daha zengin olurken, insanlığın yüzde 99'unun geliri zarar gördü.

Oxfam'ın raporu genellikle Davos, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yıllık toplantısından önce yayınlanır, ancak dünyanın en zengin ve en güçlülerinin toplanması bu yıl pandemi nedeniyle tekrar ertelendi.

Geçen hafta, WEF Küresel Riskler Raporu 2022'yi ( PDF ) yayınladı ve koronavirüsten kaynaklanan ve çoğu aşıların yaygınlaşmasına dayanan orantısız ekonomik toparlanmanın, ülkeler içinde ve arasında bölünmeleri derinleştirdiği uyarısında bulundu.

Ayrıca, pandemi tarafından daha da kötüleşen artan eşitsizliğin, ek gerilimlere, kırgınlıklara neden olacağı ve ulusların iklim değişikliğine, ekonomik eşitsizliklere ve sosyal istikrarsızlıklara tepkilerini daha da karmaşık hale getireceğinin altını çizdi.

Ne yanlış gitti?

Birleşmiş Milletler ve hükümetlerin son birkaç on yılda yoksullukla mücadele etme ve teknolojiyi ve eğitime erişimi daha eşit bir şekilde dağıtma çabalarına rağmen, dünya on yıllardır ciddi eşitsizliğe doğru gidiyor.

Oxfam raporunda, "Günümüzdeki bu bölünmeler, kölelik ve sömürgecilik de dahil olmak üzere ırkçılığın tarihsel mirasıyla doğrudan bağlantılı" dedi.

Rapor, 1995'ten bu yana, dünyanın en yüksek yüzde birlik kesiminin, en alttaki yüzde 50'lik kesimden yaklaşık 20 kat daha fazla küresel serveti ele geçirdiğini belirtiyor. Ve pandemi işleri daha da kötüleştirdi.

Ekonomilerin 2020'nin COVID-19 darbesinden kurtulmasına yardımcı olmak için tasarlanan düşük faiz oranları ve hükümet teşviki, hisse senetleri ve diğer varlıklar için fiyatları artırarak varlıklıları daha da zengin hale getirdi.

"Ekonomiyi kurtarmak için merkez bankaları tarafından finans piyasalarına akıtılan trilyonlar, milyarder servetinde bir patlamaya yol açarken - bu tarihin en büyük artışıdır - pandemi sıradan insanları hiç olmasaydı olabileceklerinden daha fakir hale getirirken, Oxfam'ın genel müdürü Gabriela Bucher, Al Jazeera'ya söyledi.

Servet eşitsizliği sadece insanlara zarar vermez. Gezegene de zarar veriyor. Oxfam'a göre, en zengin yirmi milyarderin en fakir milyar insandan 8.000 kat daha fazla karbon saldığı tahmin ediliyor.

Aşı eşitliği ve süper zenginlerin vergilendirilmesi

Oxfam tarafından alıntılanan araştırmaya göre, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanların COVID-19 enfeksiyonundan ölme olasılığı zengin ülkelerde yaşayan insanlara göre iki kat daha fazla.

Oxfam, bazı ülkelerde en yoksul insanların COVID-19'dan ölme olasılığının neredeyse dört kat daha fazla olduğunu söylüyor.

“Birçoğu işini kaybetti ve milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Bucher Al Jazeera'ya verdiği demeçte, Küresel Güney'in kadınları, ırksallaştırılmış grupları ve vatandaşları en çok etkilenenler.

Oxfam, hükümetlerin daha eşit bir dünyanın temellerini atarak, rotayı kökten değiştirme ve “ekonomik şiddeti” köklerinde köreltme gücüne sahip olduğunu savunuyor.

Rapora göre, en zengin 10 adamın COVID-19 kazançlarına bir defaya mahsus beklenmedik bir vergi uygulamak ve bu da rapora göre 812 milyar dolar kazandıracak iyi bir başlangıç.

“Bu inanılmaz milyarder bonanzasını yeni servet ve sermaye vergileriyle geri almamız gerekiyor. Bu basit, sağduyulu: süper zenginleri vergilendirin ve parayı hemşirelere, hastanelere ve aşılara harcayın, ”dedi Bucher Al Jazeera'ya.

Editör: TE Bilisim