Pakistan, bu muhafazakar ülkede genellikle ana akım okullardan dışlanan trans kadınlar için kamu tarafından finanse edilen ilk okulunu yeni açtı.

Transseksüel kadınlar Güney Doğu Asya'da üçüncü bir cinsiyet olarak kabul edilir ve toplulukları, “Khawaja Sira” olarak anıldığı Pakistan'da yüzlerce yıldır varlığını sürdürmektedir. Birçoğu aileleri veya toplum tarafından reddediliyor ve dans ederek, dilenerek veya seks işçiliği yaparak geçimlerini sağlamak zorunda kalıyor.

Okulun bulunduğu Pencap eyaletinin Eğitim Bakanı Murad Raas, okulun bu hafta Multan kasabasında açılacağını duyurarak "herkes için eğitim" sağlama sözü verdi.

Öğretmenlerin de trans olacağı okul, öğleden sonra dersleri ve mesleki eğitim veriyor.

Öğretim ile bir kırığı onarmak

Bebek adındaki yirmili yaşlarındaki öğrencilerden birine göre, daha önce gittiği eğitim kurumlarındaki öğretmen ve personelin tutumu rahatsız ediciydi. “Erkekler bizi kızdırdı ve etrafımızda kötü davrandı” diye hatırlıyor.

Pencap'ta daha fazla benzer okul açmayı planlayan eğitim bakanlığı yetkilisi Hina Chaudhary, trans bireylerin yaşadığı "eğitimle olan kopukluğu düzeltmeye çalışıyoruz" diyor.

Transseksüel topluluk, bu yılın başlarında İslamabad'da trans bireyler için bir İslami dini okulun açıldığı Pakistan'da çok aktif. Ancak bu topluluk damgalanmaya ve saldırılara maruz kalmaya devam ediyor.

Geleneksel olarak, trans bireyler, yeni doğanları kutsamak veya düğün partileri ve partilere ev sahipliği yapmak gibi ayinler yapmaya çağrılır.

Başka bir öğrenci olan Hania Henny, “Dışarı çıktığımızda insanlar bizi bir eğlence biçimi olarak görüyor” diyor. "Ama bu okulda çalışanlar son derece kibar. Okuldaki yaşamla dışarıdaki yaşam arasındaki fark, burada kendimizi rahat hissetmemizdir”.

Editör: TE Bilisim