Pandemi reform gündemi ilerliyor, ancak yeterince hızlı veya tutarlı değil

Bağımsız Panel eski Eşbaşkanları Helen Clark ve Ellen Johnson Sirleaf, pandemi hastalıklara, ölümlere ve ekonomik kayıplara neden olmaya devam ederken 'düzensiz' ilerlemenin açık bir değerlendirmesini yapıyor

22 Kasım 2021, LONDRA - Pandemiye hazırlık ve müdahale konusunda reform yapılıyor, ancak bu pandemiyi sona erdirmek ve bir sonraki küresel sağlık tehdidine hazırlanmak için Devlet ve Hükümet Başkanlarının daha hızlı ilerleme kaydetmek için bir araya gelmesi gerekiyor.

Altı aylık bir hesap verebilirlik raporunda, Bağımsız Pandemi Hazırlık ve Müdahale Paneli'nin eski Eş Başkanları, liderlik ve yönetişim, finansman, eşitlik, yeni bir yasal araç ve daha güçlü bir DSÖ'nün bağlantılı alanlarını değerlendiriyor. Eşbaşkanlar bugün bulgularını bir Chatham House etkinliği sırasında Kaybedilen Zaman: Bu salgını sonlandırın ve geleceği güvence altına alın başlıklı yeni bir raporda sundular.

“Küresel pandemiye hazırlık ve müdahalede ortaya çıkan büyük boşlukları ele almak için bazı hareketler görmeye teşvik ediliyoruz. Pek çok doğru yerde görüşmeler yapılıyor” dedi. “Dünyanın şimdi bu görüşmelerin bir araya gelmesine ihtiyacı var - özellikle Devlet ve Hükümet Başkanlarının taahhütlerini beyan edebilecekleri BM Genel Kurulu'nda ve çok ihtiyaç duyulan liderliği sağlamak için yeni bir Küresel Sağlık Tehditleri Konseyi de dahil olmak üzere daha güvenli bir dünyaya giden bir yol.

Mayıs 2021'de, Ekselansları Ellen Johnson Sirleaf ve Sayın Helen Clark, COVID-19'a küresel ve ulusal müdahaleye yönelik dokuz aylık derin bir dalışın ardından Bağımsız Panel'in bulgularını yayınladı. COVID-19'u sona erdirmek için acil eylemler ve gelecekteki bir salgının başka bir yıkıcı salgın haline gelmesini durdurmayı amaçlayan bir uluslararası, birbirine bağlı reform çözümleri paketi önerdiler. Bugünkü raporda, kapsamlı bir gösterge tablosunda her bir önerideki ilerlemeyi özetliyorlar.

Düzensiz ve parçalanmış çabalar

Pandemi hızla devam ederken eski Eşbaşkanlar düzensiz ve bazen parçalı çabalar buluyor. Eylem planlarını sunmalarından bu yana sadece altı ay içinde en az 90 milyon insanın daha COVID'e yakalandığını ve 1.65 milyon insanın daha öldüğünü belirtiyorlar - ve bunlar yalnızca kaydedilen hastalıklar ve ölümler.

Mayıs 2021'den bu yana çok az değişen aşı eşitsizliği ciddi acil endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Analizler, en yoksul ülkelerde tam kapsamın çok düşük olduğunu gösteriyor - bazı ülkelerde nüfusun %1'den azı tam olarak aşılanmış durumda.

Ekselansları Ellen Johnson Sirleaf, "Panelimiz, bu yıl 1 Eylül'e kadar düşük gelirli ülkelere yeniden dağıtılabilecek en az bir milyar doz olduğunu hesapladı" dedi. “Yine de zengin ülkeler kamuya taahhütlerde bulunurken, yeniden dağıtılan dozların sadece bir kısmı fiilen teslim edildi. Sağlıklı ve zenginler takviye dozları alırken, yoksul bir sağlık çalışanının korunmasız olduğu fikri, derin bir ahlaki ikilem sunmalıdır. Bunun için tek bir çözüm var - aşı eşitliği.”

Eski Eşbaşkanlar, küresel sağlığın, patentleri satın alıp bunları kâr amacıyla geliştiren bir ilaç endüstrisine rehin bırakılamayacağını söylüyor. Gerçek bir uçtan uca küresel kamu malları modelinin geliştirilmesinin cevap olmaya devam ettiğini söylüyorlar.

Rapor ayrıca, aşı taahhütlerinin tutarsız teslimat ve süresi dolmak üzere olan aşıların çöpe atılmasının “insanları korumak için boşa harcanmış bir fırsat” yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Biraz ilerleme, daha yapılacak çok şey var

Spesifik ilerleme ve kalan çalışma ile ilgili olarak, Eş-Başkanlar şunlara işaret etmektedir:

Liderlik ve Yönetişim

BM Genel Sekreteri António Guterres, Eylül ayında ABD'nin ev sahipliğinde düzenlenen Küresel COVID-19 Zirvesi'nde, "Bağımsız Pandemi Hazırlık ve Müdahale Paneli'nin tavsiyeleri, küresel sağlık mimarisini güçlendirmeye yönelik acil reformlar için bir başlangıç ​​noktası olmalıdır" dedi.

Birçok ülkeden ve Küresel Pandemi Hazırlık İzleme Kurulu'nun desteğiyle BM özel zirvesi için artan ivme

Devlet ve Hükümet Başkanları ve Pandemi Hazırlık ve Müdahale için Küresel Müştereklerin Finansmanı Üzerine G2O Üst Düzey Bağımsız Panelinden (G20 HLIP) lider liderliğindeki yeni bir Küresel Sağlık Tehditleri Konseyi'ni destekleyen açıklamalar
finansman

Rapor, “finansmansız yönetimin dişleri olmadığını; ve yönetişim olmadan finans, hesap verebilirlikten yoksundur.” Bağımsız Panel, Küresel Sağlık Tehditleri Konseyi'nin, pandemiye hazırlık ve müdahale kapasitelerinin gelişimini destekleyebilecek mevcut bölgesel ve küresel kurumlara yeni bir finansman mekanizmasından fon tahsis etme ve izleme görevine sahip olmasını tavsiye etti.

Rapor, pandemiye hazırlık için yeni finansman sağlama ihtiyacı (yılda en az 10 milyar ABD Doları), G20 HLIP ve Amerika Birleşik Devletleri ve Norveç'in Mali Aracılık Fonu önerisi dahil olmak üzere artan yakınlaşmaya dikkat çekiyor.

Rapor ayrıca bir yanıt fonu havuzuna sahip olmanın öneminin altını çiziyor - Mayıs ayında Panel, pandemi tehdidi durumunda 100 milyar ABD dolarına kadar kaynak sağlanmasını tavsiye etti.

Aşılar, teşhis ve tedaviler için öz sermaye

İlerleme, 2022 yılına kadar taahhüt edilen aşı bağışlarını da içeriyor, ancak teslimatın planlanması, daha hızlı olması ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor

Latin Amerika ve Afrika kıtasındaki yeni mRNA aşı üretim merkezlerinin duyuruları

İlaç Patent Havuzu aracılığıyla birkaç düzine ülkede kullanıma sunulan en son oral antiviraller hakkında son duyurular.

DSÖ ve Pandemi Anlaşmasının Güçlendirilmesi

Daha iyi gözetim ve daha hızlı bilgi paylaşımı ihtiyacı üzerine, Eş Başkanlar, İsviçre ve Almanya'da kurulan yeni patojen paylaşımı ve dijital gözetim enstitülerini memnuniyetle karşılıyor.

Rapor, DSÖ fonlarının çok daha büyük bir bölümünün tahsis edilmek yerine değerlendirilen katkılardan gelmesine duyulan ihtiyacın devam ettiğini belirtiyor.

DSÖ Üye Ülke Çalışma Grupları, DSÖ'nün güçlendirilmesi ve daha sürdürülebilir bir şekilde finanse edilmesi için Panel'in tavsiyelerini tartışıyor. Bu ayki Dünya Sağlık Asamblesi (WHA) Özel Oturumu, yeni yasal araçlar için müzakerelerin başlatılıp başlatılmayacağına odaklanacak ve DSÖ'ye yönelik reformlar, önümüzdeki Mayıs ayındaki olağan WHA toplantısında ele alınacak.

Amaç, aciliyet, sonuçlar

Ancak Eşbaşkanlar, reform ihtiyacının acil olduğu durumlarda Dünya Sağlık Asamblesi ve Birleşmiş Milletler'de uzun süreli tartışmaların potansiyeli konusunda uyarıyor ve Üye Devletler'den insanları koruyacak gerçek sonuçlara yönelik bir amaç doğrultusunda çalışmalarını istiyorlar.

Helen Clark, "Üye Devletleri, bir pandemi devam ederken, insanlar ölürken ve yeni bir pandemi tehdidi her zaman ve her yerde ortaya çıkabilirken komitelerde virgülleri tartışmak için daha az zaman harcamaya çağırıyoruz" dedi.

Genel olarak, rapor bir reform paketi üzerinde acilen daha odaklı ve tutarlı çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Eşbaşkanlar, şimdi gerekli olan reformların hem mevcut pandemiyi sona erdirmeye hem de bir başkasını önlemeye katkıda bulunabileceğini vurguluyor.

Önsözlerinde, Eşbaşkanlar reformlar için temel çalışmaların çoğunun yapıldığını ve artık değişiklik yapma anını yakalamanın zorunlu olduğunu yazıyorlar.

“Şu anda ihtiyaç duyulan şey, daha güvenli bir dünya yaratma fırsatının parmaklarımızın arasından kayıp gitmemesi için ülkelerin son bir hamle yapmasıdır. Şunu soruyoruz: Dünya çapında insanlığın sağlığı ve esenliği için bir tehdit oluşturan bu pandemi gerçek değişimi katalize edemezse, ne yapacak?”

SON

Editör: TE Bilisim