BM Genel Sekreteri António Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın COVID-19 salgınından kurtulmaya çalıştığı için Hindistan'ın temiz enerji ve iklim eylemini teşvik etmede önemli bir rolü olduğunu söyledi. 

19. Darbari Seth'i Anma Konferansı'nı gerçekleştiren BM başkanı, Hindistan'ı hayat kurtarmak, kapsayıcı ekonomiler yaratmak ve iklim değişikliği tehdidini önlemek için küresel ekonomi, enerji ve sağlık sistemlerini dönüştürmede başı çekmeye çağırdı. 

 “Hindistan, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırırsa, iklim değişikliğiyle mücadelede gerçek bir küresel süper güç olabilir” dedi. 

Sürdürülebilir kalkınmayı riske atan salgının iklim değişikliğiyle daha da kötüleşecek kırılganlıkları ortaya çıkarmasıyla birlikte Genel Sekreter, temiz enerjiye geçişin dünya çapında milyonlarca insana nasıl fayda sağlayacağını özetledi. 

"Salgından kurtulma sırasında yenilenebilir enerji, temiz ulaşım ve enerji verimliliğine yapılan yatırımlar, dünya çapında 270 milyon kişiye elektrik erişimini artırabilir - şu anda buna sahip olmayanların tam üçte biri" dedi. 

Ayrıca, "aynı yatırımlar, önümüzdeki üç yıl içinde yılda dokuz milyon iş yaratılmasına yardımcı olabilir" diye ekledi. 

Fosil yakıt sübvansiyonlarına son verin 

Bay Guterres, Hindistan'ın yenilenebilir enerji sektöründeki ilerlemesini vurguladı. 

Çalışan sayısı 2015'ten bu yana beş kat artarken, geçen yıl güneş enerjisine yapılan harcamalar kömürle çalışan elektrik üretimini ilk kez gölgede bıraktı. 

Güney Asya devi, önemli zorluklara rağmen, sürdürülebilir bir geleceğe güç verecek teknolojiyi benimsedi ve temiz yemek pişirme gibi alanlarda öncü oldu. 

Temiz, yeşil bir geçiş

Ancak BM başkanı, kömür gibi fosil yakıtlara yönelik sübvansiyonların temiz enerji sübvansiyonlarından yaklaşık yedi kat daha yüksek olduğunu belirtti. Durum, dünyanın diğer birçok yerinde de aynı, "derinden rahatsız edici" bulduğu bir şey.   

"Hindistan da dahil olmak üzere tüm G20 ülkelerinden, COVID-19 salgınından kurtulurken temiz, yeşil bir geçişe yatırım yapmalarını istedim " dedi. "Bu, fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmek, karbon kirliliğine bir fiyat koymak ve 2020'den sonra yeni kömürlü termik santrallere taahhütte bulunmak anlamına geliyor."  

'Duman içinde' 

Kömür emisyonları dahil olmak üzere fosil yakıtlar, insan sağlığına ciddi şekilde zarar veren kirlilik yaratır.   

Bay Guterres, bunların ortadan kaldırılmasının ortalama yaşam süresinde 20 ay artışa neden olacağını ve dünya çapında yılda yaklaşık 5,5 milyon ölümün önleneceğini söyledi. 

Yenilenebilir enerjiden farklı olarak, fosil yakıtlara yatırım yapmak “kötü ekonomi” diye devam etti, bu da dünyanın en büyük yatırımcılarının neden kömürü terk ettiğini açıklıyor. 

"Duvardaki yazıyı görüyorlar," dedi. "Kömür işi dumanlar içinde." 

Cesur liderlik zamanı 

BM başkanı, Hindistan'daki "gelecek vaat eden bir eğilim" hakkında bilgi edinmek için ilham aldığını söyledi.   

Pandemi sırasında, yenilenebilir enerji oranı yüzde 17'den yüzde 24'e yükselirken, kömürle çalışan enerji yüzde 76'dan yüzde 66'ya düştü. 

Bay Guterres, yenilenebilir enerjinin büyümeye devam etmesi gerektiğini ve kömür kullanımının aşamalı olarak sona erdiğini vurguladı. 

“Bugün temiz enerji ve iklim eylemi konusunda cesur liderliğin zamanıdır. Hindistan'ı ihtiyacımız olan hırslı liderliğin başına geçmeye çağırıyorum ”dedi. 

Bir iklim eylem öncüsünü onurlandırmak 

Darbari Seth Anma Konferansı, 2002 yılından bu yana, Hintli sanayici ve Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü'nün (TERI) kurucusu onuruna her yıl verilmektedir. 

Genel Sekreter, Bay Seth'i ülkesinin fosil yakıtlara olan bağımlılığını sona erdirmesi ve bunun yerine güneş enerjisine yatırım yapması gerektiğini vurgulayan bir "iklim eylem öncüsü" olarak nitelendirdi. 

"Hindistan, Darbari Seth tarafından öngörülen yurtiçi ve yurtdışındaki liderliği uygulamak için gerekli tüm malzemelere sahip" dedi. 

Editör: TE Bilisim