Gözaltına alınan 20 HDP'li siyasetçi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilirken, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye eş raportörleri “tutuklu muhalefet üyelerinin derhal serbest bırakılması” çağrısında bulundu.

6-8 Ekim 2014'te Kobani protestoları nedeniyle gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) 'nden 20 kişi tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi.

HDP'li siyasiler 25 Eylül'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. O zamandan beri tutuklu bulundukları sırada savcılığa götürüldüler.

HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Eşbaşkanı ve Milletvekili Emine Ayna, HDP eski Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Bircan'da sessiz kalma hakkını kullanan HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Alp Altınörs Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün, HDP eski Genel Muhasebeci Zeki Çelik, HDP'nin RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski Milletvekili Prof.Dr.Emine Beyza Üstün getirildi. Mahkemeye dün savcılıktaki ifade vermeleri için (1 Ekim).

HDP'nin Kars Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP eski Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, eski Milletvekili Ayla Akat Aka, HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP eski Merkez İcra Kurulu Üyesi Can Memiş ve Cihan Erdal alsa ifadelerini verdi. dün akşam savcılık bürosunda.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) Açıklaması

Öte yandan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) Türkiye'yi izleme eş raportörleri Thomas Hammarberg (İsveç, SOC) ve John Howell (Birleşik Krallık, AK / DA) son tutuklamalar hakkında bir açıklama yaptı ve dedim:

"25 Eylül ve 1 Ekim 2020 tarihlerinde 101 HDP üyesi hakkında çıkarılan tutuklama emirleri, özellikle 2014 'Kobane protestoları'ndaki sorumlulukları nedeniyle büyük endişe duyuyoruz."

Onların deyimi aşağıdaki gibi kısaca geçerli:

"Kars Eş Başkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, eski AKPM üyesi Nazmi Gür ve eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder de dahil olmak üzere önde gelen parti üyeleri ve seçilmiş temsilciler, ciddi soru işaretleri uyandıran gerekçelerle tutuklandı.

Bu soruşturma kapsamında eski HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın mahkumiyet kararları, Ayhan Bilgen'in aynı davada gözaltına alınmasının ardından Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin 2017 tarihli kararına da aykırı.

'Seçilmiş temsilcileri serbest bırakın'

"Bu siyasi muhaliflerin tutuklanması ve devam eden tutuklulukları, muhalefet siyasetçilerinin haklarını kullanma ve demokratik rollerini hem parlamento içinde hem de dışında yerine getirme yeteneklerini daha da azaltacak, engelleyecek veya zayıflatacak ve zaten olduğu gibi muhalefet partilerini işlevsiz kılabilir. Parlamenterler Meclisi tarafından Ocak 2019 kararında belirtilmiştir.

"Keza savcılığın, protestolar sırasında partilerinin Merkez Yönetim Kurulu'nda üstlendikleri görevler nedeniyle yedi HDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebi büyük endişe kaynağıdır.

"Siyasi muhalefet, iyi işleyen ve canlı bir demokrasinin temel bir bileşenidir. Bu nedenle, Türk makamlarını, Avrupa İnsan Mahkemesi'nin tam anlamıyla uygulanması için, parlamento dokunulmazlığını korumaya ve saygı göstermeye, tutuklu siyasi seçilmiş temsilcileri ve parti üyelerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Haklar kararları ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması. "

Editör: TE Bilisim