İspanya Komünist Partisi, İspanyol hükümetine, Avrupa Birliği'ne, Minsk Grubu'na katılan hükümetleri, müzakerelerin önünü açacak hızlı ve kesin bir ateşkes arayışına aktif olarak dahil olmaya çağırıyor.

PCE, İspanya Komünist Partisi'nin konuyla ilgili yaptığı çağrı şu şekilde;

"Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'a saldırmasının ardından Kafkasya'da savaşın yeniden canlanması bölgede yayılabilecek ciddi bir durum yarattı. 

1988'de Ermeni çoğunluğunun o bölgenin bağımsızlığını ilan eden ve ardından Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti ile birleşti, 1991'de ortaya çıkan yeni Ermenistan ve Azerbeijan devletleri arasındaki savaşı takip etti ve Bişkek anlaşmalarıyla geçici olarak kapatıldı.

Mayıs 1994, Minsk Grubu tarafından onaylandı ve çeyrek asır sonra hala çözülemeyen tehlikeli bir çatışmayı dondurdu. 

Dünyanın Covid-19 salgınının hızla yayılmasıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, nüfusun ihtiyaç duyduğu son şey, yalnızca ıssızlık getiren yeni savaşların patlak vermesidir.

Savaşı yeniden uzatma

27 Eylül'de topçu, havacılık ve insansız hava araçlarının kullanımıyla düşmanlıkların yeniden başlaması, şimdiden yüzlerce kurbana, yerleşim alanlarının, okulların, hastanelerin ve altyapının tahrip olmasına ve Azerbaycan topraklarında sıkıyönetim ilanına neden oldu.

Ermeni birlikleri, Azerbaycan ordusuna destek için Türk askerlerinin müdahalesi ve İran gibi bölgedeki diğer ülkeleri bile vuran ayrım gözetmeyen bombardımanlar, savaşı yeniden uzatma tehdidinde bulunuyor. 

Ekim ayında iki taraf arasında anlaşmazlığa düşen iki insani ateşkes anlaşmasının ardından Azeri ve Ermeni askerleri arasındaki silahlı çatışmalar geri döndü.  

Ermeniler ve Azeriler arasındaki anlaşmazlığa ek olarak, Hazar Denizi'nden Avrupa'ya ve uluslararası pazarlara petrol ve gazı taşıyan boru hatlarının, diğer savaşların halen devam ettiği bir bölgede, Dağlık Karabağ'ın birkaç kilometre kuzeyinden geçmesi.

Suriye (ABD birliklerinin yasadışı olarak konuşlandırıldığı) ve (ABD askeri birimlerinin de bulunduğu) ve kontrolsüz genişlemesi kuzey İran'a ulaşan Irak'ta, Türkiye'nin (bir NATO üyesi ülke) askeri müdahalesi eklendi.

Türkiye, "Zaten Suriye savaşına, kuzey Irak'a ve Libya'daki Batı müdahalesinin yarattığı kaosa yasadışı olarak müdahale eden, Ermeni mevzilerini bombalayan, yabancı bir çatışmaya karışan, durumu daha da kötüleştirdi. 

Bölgede barışı sağlamalı, tarafların adil taleplerini karşılamalı

Dağlık Karabağ'da savaşı bitirmek için barış sağlanmalı. Sivil nüfusa yapılan yardımlara ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin çabalarına ek olarak, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletler, özellikle Rusya, Fransa, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin müzakere mekanizmalarını eklemesi acildir.

İnsan haklarını güvence altına alma

İspanya Komünist Partisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu, AGİT içindeki müzakereler, uluslararası kurumların ve ana güçlerin Azerbeijan ve Türkiye'ye 18 Ekim'de imzalanan ateşkese ve insani ateşkese saygı göstermesi, bombalama ve askeri saldırıları durdurması ve derhal yeniden faaliyete geçmesi için baskı yapması gerektiğini düşünüyor.

İspanya Komünist Partisi, İspanyol hükümetine, Avrupa Birliği'ne, Minsk Grubu'na katılan hükümetleri, müzakerelerin önünü açacak hızlı ve kesin bir ateşkes arayışına aktif olarak dahil olmaya çağırıyor. 

PCE, Dağlık Karabağ'ın nihai statüsü sorununun çözümünün, etkilenen nüfusun ve Erivan ve Bakü hükümetlerinin yanı sıra Minsk Grubu'nun garantör ülkelerinin katılımıyla müzakere masasında yapılması gerektiğine inanıyor. 

Çatışmanın çözümü bölgede barışı sağlamalı, tarafların adil taleplerini karşılamalı ve tüm bölge sakinlerinin insan haklarını güvence altına almalıdır."

Editör: TE Bilisim