Şili Adalet Bakanı, planın sadece mağdurların yakınları için değil aynı zamanda toplum için de bir gereklilik olduğunu doğruladı.

Arama programı, hakikat komisyonları, adalet mahkemeleri, mağdur yakınları ve önceki hükümetler tarafından yürütülen çalışmaların entegrasyonuyla başlayacak.

Şili Adalet Bakanı Luis Cordero, yabancı basınla yaptığı toplantıda, planın amacının Pinochet diktatörlük rejimi boyunca tutuklamaların ve zorla kaybetmelerin hangi koşullar altında gerçekleştiğini ortaya çıkarmak olduğunu açıkladı.

Şilili bakan, planın sadece kurbanların yakınları için değil aynı zamanda toplum için de bir tür tazminat olduğunu doğruladı.

Resmi tören, Başkan Gabriel Boric başkanlığında gerçekleştirilecek ve insanlığa karşı işlenen bu suçun kurbanlarının Uluslararası Günü'nü anmak amacıyla Şili'nin başkenti Santiago'daki Plaza de la Constitución'da gerçekleştirilecek.

Arama planının başlatılması, Güney Amerika ülkesinin tarihindeki en karanlık anlardan biri olarak anılan, dönemin Cumhurbaşkanı Salvador Allende'ye yönelik darbenin 50. yıldönümüne denk geliyor.

Başkan Gabriel Boric, 11 Eylül 2022'de Pinochet diktatörlüğü nedeniyle kaybedilen 1.192 tutuklunun nerede olduğunun hâlâ bilinmediğini doğruladı.

17 yıllık askeri diktatörlük döneminde 3.200'den fazla insan öldürüldü veya kaybedildi. Yüzlerce aile hâlâ yakınlarının nerede olduğunu bilmiyor.

Cumhurbaşkanı Gabriel Boric , 30 Ağustos'ta anılan Uluslararası Zorla Kaybedilme Mağdurları Günü çerçevesinde, Bakan Luis Cordero ile birlikte Ulusal Arama Planının uygulanmasına yönelik resmileştiren kararnameyi imzaladı.

Ulusal Arama Planının amacı, Şili Devleti'nin yükümlülüklerine ve uluslararası standartlara uygun olarak, zorla kaybetme mağdurlarının kaybolma ve/veya ölüm durumlarını sistematik ve kalıcı bir şekilde açıklığa kavuşturmaktır.

Hakikati ve Adaleti Arayış Ulusal Planı, Başkan Boric'in hükümetinin ilk yılında başlatıldı ve başlangıçta önemli bir katılımcı bileşene sahip . 

Planın hazırlanması için ülke genelinde 775 kişinin katılımıyla 67 toplantı yapıldı, ayrıca yetkililerle yapılan seminer ve toplantılara 4.000 kişi katıldı.

Hakikati ve Adaleti Arayış Ulusal Planı Nedir?

Hakikati ve Adaleti Arayış Ulusal Planı üç hedef doğrultusunda hazırlandı:

  • Zorla kaybetme mağdurlarının kaybolma ve/veya ölüm koşullarını ve bulundukları yerleri açıklığa kavuşturun .
  • Zorla kaybetme mağdurlarının aranma süreçlerine ilişkin aile üyelerinin ve toplumun bilgiye erişimi ve katılımı garanti altına alınmalıdır .
  • Tazminat tedbirlerinin uygulanması ve zorla kaybetme suçunun tekrarlanmaması garantilerinin uygulanması.

Bu sayede plan, mağdurların kaybolmasının rotasını takip edecek, adli soruşturmalarla işbirliği yapacak ve cezai sorumlulukların tesisine halel getirmeksizin hafızanın yapılandırılmasına ve tekrarlanmama garantisinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Bu plan kalıcı bir yönetime ve tahsis edilmiş bir bütçeye sahip olacak, dolayısıyla tüm hükümetler tarafından uygulanması, yürütülmesi ve saygı duyulması gereken bir kamu politikası aracı olarak var olacaktır .

Planın hazırlanmasına mağdur yakını grupları, anı mekanları, akademi temsilcileri, çalışma merkezleri, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili aktörlerin de katkısı oldu.

Ancak baskının doğrudan mağduru olan kişilerin sayısının mümkün olan en doğru şekilde kaydedilmesi için başka bir çaba gösterilmesi gerektiği değerlendirilmektedir .

Diktatörlüğün kurbanlarının sayısı

Devlet tarafından oluşturulan komisyonlar gibi farklı mercilerdeki çalışmalarla birlikte çeşitli adli soruşturmalar, 1973 ile 1990 yılları arasında en az 3.200 kişinin öldürüldüğünü veya kaybedildiğini ortaya çıkardı.

Aşağıdaki kurban sayısı kesinlik kazanmadan tahmin edilmektedir:

  • Zorla kaybedilme mağdurları: 1.469 kişi (1.092'si kaybedilen tutuklulara karşılık geliyor).
  • Ceset teslim edilmeden siyasi nedenlerle idam edilen kişi sayısı: 377

Bugüne kadar, mağdurların zorla kaybedilmesine ilişkin cezai sorumluluklar tesis etmek, devlet görevlilerini olaydan sonra fail, suç ortağı veya suç ortağı olarak mahkum etmek ve aynı sıfatlarla sivilleri mahkum etmek mümkün olmuştur. 

Ayrıca bu süreçler 307 zorla kaybetme mağdurunun tespit edilmesini mümkün kıldı .

Hakikati ve Adaleti Arayış Ulusal Planı, mağdurların aranması, kurtarılması ve kimliklerinin belirlenmesi ve zorla kaybetme mağdurlarının olası tazmini ile devam edecektir.

Editör: Haber Merkezi