Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerle analistler, bölgede artan şiddeti ve gerilimi siyasi saiklerin tetikleyebileceğinden korkuyorlar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin huzursuz doğusundaki yeni bir şiddet dalgası korkusu, BM barış güçlerine karşı haftalarca süren ölümcül protestolar ve artan bölgesel gerilimlerin ardından büyüyor.

Yüzlerce protestocunun doğu sınır illerindeki birçok şehirde BM binalarını tahrip etmesi ve ateşe vermesi nedeniyle son iki hafta içinde dört BM barış gücü askeri de dahil olmak üzere otuz altı kişi öldü.

Daha önce de benzer protesto dalgaları yaşanmış olsa da, çok azı bu kadar çok can kaybına neden oldu. Analistler, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerle siyasi aktörlerin huzursuzluğu körüklediğini söylüyor.

Geçen hafta DRC, BM'nin ülkedeki barışı koruma gücü olan Monusco'nun bir sözcüsünü, yetkililerin yerel halkla gerginliğe katkıda bulunduğunu söylediği “hassas ve uygunsuz” açıklamalar yaptıktan sonra fiilen sınır dışı etti. Yetkililer bu hafta barışı koruma misyonunun geri çekilme planını yeniden değerlendirmek istediklerini söylediler.

Doğu DRC'deki siviller, on yıldan fazla bir süredir aktif olan Monusco'yu kendilerini bölgeyi uzun süredir rahatsız eden ancak son aylarda yoğunlaşan milis şiddetinden koruyamamakla suçluyor. 

Protestocular, gücün derhal geri çekilmesini istedi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde BM karşıtı gösteriler devam ediyor
Kuzey Kivu eyaletinin Goma kentindeki protestocular, geçen ay BM barışı koruma birliklerinin geri çekilmesini talep etti. Fotoğraf: Anadolu Ajansı/Getty Images

Uluslararası Kriz Grubu'ndaki Büyük Göller bölgesi proje direktörü Nelleke van de Walle, Monusco'yu suçlamanın kolay olduğunu söyledi.

Guardian'a verdiği demeçte, "İnsanlar aslında başarısız bir devlete, başarısız bir hükümete, aciz bir orduya kızgınlar, ancak Monusco devriyeleri ve üsleriyle çok görünür bir varlığa sahip ve bu nedenle popüler hayal kırıklıklarının odağı haline geliyor" dedi.

New York Üniversitesi'ndeki Kongo Araştırma Grubu ve Kinşasa merkezli Ebuteli enstitüsü tarafından Perşembe günü yayınlanan bir ankette, sorulanların %44'ü Monusco'nun DRC'yi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi - bu sayı, görevin 2016'da kalmasını isteyenlerle hemen hemen aynı.

Monusco, geçen yıl hazırlanan bir zaman çizelgesine göre 2024 yılına kadar görevlerinin çoğunu yerel güçlere devredecek, ancak hükümetin şimdi çıkışını hızlandırmayı hedeflediğini söyledi dışişleri bakanı Christophe Lutundula.

2010 yılında daha önceki bir BM operasyonundan devralan kuvvet, yıllardır küçülüyor ve mevcut görev süresi Aralık ayında sona eriyor. BM güvenlik konseyi tarafından bir yıl daha yenilenmesinin bir formalite olması bekleniyordu ve analistler tarafından hâlâ çok olası görülüyor.

Barış gücü askerleri, yüzlerce protestocu taş ve molotof kokteyli atarak, BM binalarını tahrip ederek ve ateşe verdiği için güçle ve bazı durumlarda gerçek mühimmatla misilleme yapmakla suçlandı.

Bir BM askeri ve göstericiler, Temmuz ayında Goma'daki Monusco barışı koruma misyonunu protesto eden bir posterle
Bir BM askeri ve göstericiler, Temmuz ayında Goma'daki Monusco barışı koruma misyonunu protesto eden bir posterle. Fotoğraf: Michel Lunanga/AFP/Getty Images

Sonrasını değerlendirmek üzere gönderilen bir hükümet komisyonu, Goma kentindeki çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü tespit etti; Butembo'da dört barış gücü askeri de dahil olmak üzere 13 kişi daha; ve üçü Kanyabayonga'da, DRC başkanlığı dedi.

Uvira kentinde askerlerin ateş açması sonucu hasar gören bir elektrik kablosunun çarpması sonucu dört protestocu hayatını kaybetti.

Pazar günü bildirilen ve izinden BM müdahale tugayına dönen askerlerin bir sınır karakoluna ateş açtığı ayrı bir olayda üç sivil öldü.

Komisyon, sivil toplum temsilcileri arasında güçlü BM karşıtı duygulara dikkat çekerek, yaklaşık 170 kişinin yaralandığını ekledi.

En azından bazı protestolar, barışı koruma güçlerine karşı kamuoyunu harekete geçirmek isteyen siyasi aktörler tarafından organize edildi ve teşvik edildi.

“Önümüzdeki yıl için planlanan anketlerin olduğu bir ön seçim dönemindeyiz. Yani politikacılar kendi çıkarları için şikayetleri kullanıyor ve besliyor” dedi Van de Walle.

Protestoların bir kısmından önce, iktidardaki UDPS partisinin Goma gençlik kolu, Monusco'nun "Kongo topraklarından koşulsuz olarak çekilmesini çünkü bize koruma sağlayamayacağını zaten kanıtladığını" talep eden bir bildiri yayınladı.

DRC senato başkanı Modeste Bahati, 15 Temmuz'da Goma'daki destekçilerine Monusco'nun “çantalarını toplaması” gerektiğini söyledi.

Erasmus Üniversitesi Rotterdam'da analist olan Delphin Rukumbuzi Ntanyoma, bu bağlamda bu tür açıklamaların tehlikeli olabileceğini söyledi.

Geçen hafta Conversation web sitesinde “BM misyonu … uzun süredir DRC hükümetinin sorumluluğu olması gereken şey için suçlanıyor: ülkenin doğu bölgesinde şiddeti azaltmak ve barışa uzun vadeli çözümler bulmak” diye yazdı .

Goma'daki BM misyonunun ayrılmasını talep eden protestolarda hayatını kaybeden barış gücü askerleri için cenaze töreni düzenlendi, 1 Ağustos 2022
BM misyonunun Goma'da ayrılması talebiyle düzenlenen protestolarda hayatını kaybeden barış gücü askerleri için cenaze töreni düzenlendi, 1 Ağustos 2022. Fotoğraf: Anadolu Ajansı/Getty Images

Doğu DRC'deki şiddet, zengin maden ve diğer kaynaklar için rekabetten kaynaklanıyor. Rakip bölgesel güçler Ruanda ve Uganda uzun zamandır bölgedeki etkilerini bazen silahlı vekiller aracılığıyla genişletmeye çalışıyorlar. İstikrarsızlık, aşırı İslamcı bir grup olan ADF tarafından başlatılan bir saldırı ve birçok Kongolu'nun Ruanda tarafından desteklendiğine inandığı M23 olarak bilinen yeniden dirilen bir hizip tarafından başlatılan yeni kampanya ile ağırlaştı.

Çoğunlukla yıllarca uykuda kaldıktan sonra, grup Kasım ayında savaşa yeniden başladı ve Uganda sınırındaki Kuzey Kivu kasabası Bunagana'yı ele geçirerek önemli ilerlemeler kaydetti.

Perşembe günü, bir BM uzman grubu, Ruanda birliklerinin geçen yılın sonundan bu yana Doğu DRC'de askeri operasyonlar düzenlediğine ve Kigali'nin M23 isyancı grubunun orada ilerlemesini desteklediğine dair "sağlam kanıtlar" olduğunu söyledi.

Hizipin yeniden ortaya çıkması, komutanları isyancıları alt edecek kaynaklara sahip olmadıklarını kabul eden BM barış güçlerine yönelik öfkede önemli bir faktör.

“M23 ile savaşacak güçleri olmadığını söylediler. Şimdi hala burada ne yapıyorlar?” dedi Goma'da bir motosiklet taksi şoförü olan Shadrac Kambale.

Başka bir protestocu olan Sankara Bin, “Monusco'yu Goma sokaklarında yürürken görmek istemiyoruz, uçaklarının üzerinden uçtuğunu bile görmek istemiyoruz” dedi.

BM ilk olarak 1999'da doğu Kongo'ya bir gözlemci misyon yerleştirdi. Bu, 2010 yılında saldırgan operasyonlar yürütme yetkisiyle Monusco - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Birleşmiş Milletler Örgütü İstikrar Misyonu - barışı koruma misyonu oldu.

Şu anda dünyanın en büyük BM misyonu olan yaklaşık 16.300 üniformalı personel gücüne sahip ve 230 ölüme devam etti.

Barış gücü sözcüsü geçen hafta, misyonun BM güvenlik konseyinden aldığı görevi yerine getirmek için DRC halkı ve yetkilileriyle birlikte çalışma çabalarını iki katına çıkaracağını söyledi.

Protestocular Temmuz ayında Goma'daki BM barışı koruma birliklerinin geri çekilmesini talep ediyor
Temmuz ayında protestocular Goma'daki BM barışı koruma birliklerinin geri çekilmesini talep etti. Fotoğraf: Anadolu Ajansı/Getty Images

Analistler, barış güçlerinin ani bir ayrılmaya zorlanmasının pek olası olmadığını söylüyor. Pek çok politikacı istikrara katkılarının farkındayken, 2023'teki seçimler için lojistik destek sağlamaları gerekecek.

Van de Walle, "Monusco'nun ayrılmasını görmek [Başkan Felix] Tshisekedi ve diğer pek çok kişinin çıkarına olmaz" dedi.

Yeni anket, DRC'deki en büyük endişenin güvenliğin olduğunu ve katılımcıların %26'sının bunu altyapı ve işlerin önünde ilk sıraya koymasıyla ortaya çıktı.

Uluslararası güçler artık ülkeye daha fazla ilgi gösteriyor. Dışişleri bakanlığının geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, ABD dışişleri bakanı önümüzdeki ay Rusya ve Çin gibi kıtadaki stratejik rakiplerin çabalarına karşı koymak amacıyla Güney Afrika , DRC ve Ruanda'ya seyahat edecek.

Editör: TE Bilisim