CHP’li Özcan PURÇU, Diyarbakırda Tarımsal Sulama Amaçlı Kullanılacak Olan Silvan ve Ilısu Barajlarının Akıbetini Sordu

Diyarbakır ili Bismil İlçesine bağlı bulunan Türkmenhacı mahallesinde yıllardır su sorunu bulunmaktadır. Ilısu Barajı’nın yapılması ile suya kavuşacağı vaadi verilen ancak yapılan su kanallarının boş kalması ile Türkmenhacı mahallesi kaderine terk edilmiştir. Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajına yapılan yatırım miktarı ve sonucunda bölgedeki yerleşimlerin bu barajdan yeteri kadar faydalanamaması ile ilgili kamuoyunun aklında sorular oluşmuştur.

Diyarbakırın Silvan ilçesinde bulunan Silvan Barajı ve Bismil’deki Ilısu Barajının inşaası yıllardır tamamlanmadığı için bölgede tarım durma noktasına gelmiş, çiftçi isyan etmektedir. Diyarbakır’dan döndükten sonra bu konu üzerine TBMM’ye soru önergesi veren Purçu, yıllar önce Türkiye’nin 2. en büyük sulama projesi olarak tanıtılmış olan Silvan Barajı ve inşaası yılan hikayesine dönen Ilıu Barajı hakkında şunları sordu:

Bu konu ile ilgili olarak;

  1. Ilısu Barajı Proje halinde iken, bu barajdan faydalanması planlamış olan kaç adet mahalle vardır? Bu mahalleler ve bağlı oldukları ilçeler nelerdir?
  2. Ilısu Barajı inşaasının tamamlanması itibarıyla barajdan doğrudan su alabilen mahalle sayısı nedir?
  3. Türkmenhacı Mahallesi’ne giden Ilısu Barajı kanallarının faaliyete geçmemiş olması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  4. Türkmenhacı Mahallesi gibi kanallarının faaliyete geçmemesi nedeniyle Ilısu Barajı’ndan gelen suya erişemeyen ve Ilısu Barajı Projesi dahilinde olan mahallelere yönelik bir faaliyet planlamakta mısınız? Bakanlığınız tarafından bu sorun ne zaman çözülecektir?
  5. Türkmenhacı Mahallesi gibi kanallarının faaliyete geçmemesi nedeniyle Ilısu Barajı’ndan gelen suya erişemeyen ve Ilısu Barajı Projesi dahilinde olan mahallelerdeki çiftçilerin zararları Bakanlığınız tarafından tanzim edilecek midir?
Editör: TE Bilisim