Kalp, başından beri COVID-19'da merkezi bir rol oynadı . Kardiyovasküler durumlar, hastaneye yatış için en yüksek risk faktörleri arasındadır. SARS-CoV-2 enfeksiyonlarıyla hastaneye kaldırılan önemli sayıda hastada kalp hasarı belirtileri görülüyor ve birçoğu enfeksiyondan kalıcı kardiyovasküler hasarla kurtuluyor.

COVID-19 aşıları hakkındaki tartışmaların sıklıkla kardiyovasküler sağlıkla ilgili konulara odaklanması şaşırtıcı değil. Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen'in Haziran ayındaki yüksek profilli çöküşü, ani kalp ölümü ile sporcular arasında aşılanma arasındaki bağlantı hakkında birkaç ay sonra da devam eden bir efsane başlattı .

COVID-19 aşılarıyla ilgili belki de en yaygın çatışma noktası, özellikle gençler arasında aşılamanın ardından miyokardit riskidir.

Rakamlar bize COVID-19, aşılar ve miyokardit hakkında ne söylüyor?

Miyokardit nedir?

Miyokardit, en yaygın olarak grip, koksaki, hepatit veya uçuk gibi bir virüsün neden olduğu kalp kasının iltihaplanmasıdır . Diğer nedenler arasında bakteriler, mantarlar, toksinler, kemoterapi ve otoimmün koşullar bulunur.

Bazı virüsler kalp kasını enfekte ederek kalbe doğrudan zarar verirken, diğerleri bağışıklık sistemi yoluyla dolaylı olarak kalp hasarına neden olur. Bir enfeksiyona yanıt olarak bağışıklık sisteminin aktivasyonu, vücutta sitokin adı verilen ve enfeksiyonların temizlenmesine yardımcı olan kimyasalların salınımını tetikler. Bazı durumlarda, sitokin seviyeleri, kalp kasına zarar veren bir "sitokin fırtınası" oluşturmak için alışılmadık derecede yüksek seviyelere çıkar.

Rakamlarla miyokardit

Kırmızı üniformalı sahada bir futbolcu
Kanada milli erkek takımından 21 yaşındaki futbolcu Alphonso Davies, COVID-19 geçirdikten sonra kalp iltihabı nedeniyle sahalardan uzak kaldı. (AP Fotoğrafı/Efrem Lukatsky)

COVID-19'dan önce miyokardit insidansı yılda 100.000 kişi başına bir ila 10 vaka arasındaydı . Oranlar 18-30 yaş arası erkeklerde en yüksektir. İlginç bir şekilde, en yüksek risk grubundaki miyokardit vakalarının çoğu, sağlıklı ve aktif insanlarda bulunur .

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre , COVID-19 ile enfeksiyondan sonra miyokardit riski 100.000'de 146 vaka ile çok daha yüksektir. Erkekler, yaşlı yetişkinler (50+ yaş) ve 16 yaşın altındaki çocuklar için risk daha yüksektir. Kanada milli erkek takımından 21 yaşındaki futbolcu Alphonso Davies, COVID-19 geçirdikten sonra kalp iltihabı nedeniyle sahalardan uzak kaldı.

Aşılama sonrası miyokardit

COVID-19 aşısını takiben miyokardit nadirdir ve risk, COVID-19'un kendisine bağlı kalp hasarı risklerinden çok daha küçüktür.

İsrail dışında yapılan bir araştırmaya göre , aşı sonrası miyokardit riski, aşılanan 100.000 kişi başına 2.13 vakadır ve bu, genellikle genel popülasyonda görülen aralık içindedir. Bu çalışma, aşı sonrası miyokardit insidansını 100.000 kişi başına 0,3 ila 5 vaka arasına koyan Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'deki diğer çalışmalarla tutarlıdır .

Yüz maskesi takan bir genç aşı oluyor
COVID-19 aşısını takiben nadir görülen miyokardit vakalarının büyük çoğunluğu hafiftir ve çabucak düzelir. (Deklanşör)

Çocuklar iyi

MRNA aşıları ile aşılamadan sonra en yüksek miyokardit insidansı, 30 yaşın altındaki erkeklerde ikinci aşılamadan sonraki üç ila dört gün içinde meydana geldi . Pediatrik verilerde medyan yaş 15.8'dir ve hastaların çoğu erkek (yüzde 90.6) ve beyaz (yüzde 66.2) veya Hispanik (yüzde 20.9). Bu yaş grubundaki destekleyici atışlarla ilgili güvenilir veriler henüz mevcut değil.

Çoğu çalışma, miyokardit açısından COVID-19 mRNA aşısının açık bir faydasını göstermektedir. Oxford Üniversitesi'nden Martina Patone ve meslektaşları tarafından yapılan yalnızca bir çalışma, yalnızca miyokardit oranlarına dayalı olarak 40 yaşın altındakiler için daha belirsiz sonuçlar buldu. Bununla birlikte, SARS-CoV-2 ile enfeksiyonun hem kardiyak hem de olmayan diğer kötü etkileri düşünüldüğünde, gençleri Moderna dışındaki COVID-19 aşılarıyla aşılamanın hala güçlü bir yararı vardı, bu da araştırmaların miyokardit için daha yüksek bir risk olduğunu gösteriyor Pfizer'in aşısından daha fazla .

Hasarı onarmak

Miyokardit tedavisi şiddetine bağlı olarak değişir. Hafif miyokardit formlarına sahip yetişkinlerin tipik olarak sadece dinlenmeye ve ibuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlara (NSAIDS) ihtiyacı vardır. Daha ciddi vakalar, kalp fonksiyonunu desteklemek için ilaçlara ve hatta sol ventrikül destek cihazları gibi mekanik dolaşım desteklerine ihtiyaç duyar. Tedavinin artık etkili olmadığı bazı durumlarda kalp nakli gerekir.

21 yaşın altındaki çok merkezli bir hasta serisinde, hafif semptomları olanlara sadece NSAID'ler verildi veya hiç anti-inflamatuar tedavi uygulanmadı. Daha şiddetli semptomları olan hastalar, NSAID'lere ek olarak intravenöz immünoglobulin, glukokortikoidler veya kolşisin gibi daha güçlü tedaviler alabilir.

Ne kadar ciddi?

Bir kalp çizimi
COVID-19'dan miyokardit gelişen yetişkinler, daha yüksek ölüm riski de dahil olmak üzere, COVID-19 olmayan vakalardan daha kötü sonuçlara sahiptir. (Pixabay)

COVID-19 veya COVID-19 aşısı ile ilgili olmayan miyokardit vakalarının yüzde 80'inden fazlası kendiliğinden düzelirken, hastaların yüzde beşi tanıdan sonraki bir yıl içinde ölüyor veya kalp nakli gerektiriyor.

COVID-19'dan miyokardit gelişen yetişkinler , daha yüksek ölüm riski de dahil olmak üzere, COVID-19 olmayan vakalardan daha kötü sonuçlara sahiptir. SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile ilişkili miyokarditin, COVID-19 olmayan vakalardan daha kötü sonuçları olan COVID-19 ile bağlantılı birkaç kalp rahatsızlığından sadece biri olduğu belirtilmelidir.

COVID-19 aşısını takiben miyokardit vakalarında vakaların büyük çoğunluğu hafiftir ve hızla düzelir. Yetişkinlerde, vakaların yüzde 95'i hafif olarak kabul edildi . Benzer şekilde, çocuklarda yüzde 98,6'sı hafiftir ve mekanik kalp desteğine (kan vücut dışına bir kalp-akciğer makinesine pompalandığında ekstrakorporeal membran oksijenasyonu) veya ölüme ihtiyaç duyulmamıştır. Kalp zayıflığı olan tüm çocukların takiplerinde kalp fonksiyonları tamamen normale döndü.

Eve dönüş mesajı

Küresel salgındaki dinamik değişiklikler, araştırmalardaki hızlı gelişmelerle birleştiğinde, halkın COVID-19 aşılarının riskleri ve yararları hakkında tüm bilgileri almasını zorlaştırıyor. Bu gibi durumlarda, görevleri toplumun sağlık ve refahını korumak olan tıbbi kuruluşların rehberliğine başvurmak faydalı olacaktır.

Amerikan Kalp Derneği , Kanada Kardiyovasküler Derneği , Kanada Kalp ve İnme Vakfı , Kanada Pediatri Derneği ve Amerikan Pediatri Akademisi gibi kuruluşlar, mevcut tüm araştırmaları göz önünde bulundurarak, COVID-19'a karşı aşı olmaya uygun olan herkesi teşvik eder.

Bu hepimizin dikkate alması gereken bir mesaj.

  1. Glen Pyle Professor, Laboratory of Molecular Cardiology, University of Guelph
  2. Jennifer H Huang Associate Professor of Pediatric Cardiology, Oregon Health & Science University
Editör: TE Bilisim