ABD Yüksek Mahkemesi'nin Cuma günü dönüm noktası niteliğindeki kürtaj kararını bozma kararının Roe v. Wade'e karşı en az 26 eyalette 40 milyondan fazla kadın için prosedürü yasaklaması veya kısıtlaması bekleniyor.

Yüksek mahkemenin Roe'ya  meydan okuyan Mississippi yasasını onaylama kararı  kürtajı yasaklamazken, eyalet hükümetlerine düzenleyici yetki veriyor - çoğunluğu hamileliği sonlandırmayı yasadışı hale getirme niyetlerini belirtti.

Üç eyalet - Kentucky, Louisiana ve Güney Dakota - Roe'nun iptali üzerine otomatik olarak devreye giren ve prosedürü hemen her koşulda derhal yasaklayan sözde “tetikleyici yasalara” sahipti.

 Ancak Missouri , Başsavcı'nın  "Missouri'de kürtajı etkili bir şekilde sona erdirmek" için evrakları doldurmasıyla kararın ardından Cuma günü harekete geçen ilk eyalet oldu.

AG Eric Schmitt, "Bu başsavcı görüşüyle, Ofisim Missouri'de kürtajı etkin bir şekilde sonlandırdı ve Mahkeme'nin kararının ardından ülkede bunu yapan ilk eyalet oldu" dedi.

“Ofisim, başsavcı olduğumdan beri hayatın kutsallığını korumak için savaşıyor ve bugünün önemli mahkeme kararı ve başsavcı görüşü ile sonuçlanıyor. Doğmuş ve doğmamış tüm canlıları korumak için mücadeleye devam edeceğim” dedi.

Arkansas ve Oklahoma ayrıca, Yüksek Mahkemenin Roe'yu devirdiğini - tetik yasalarını etkinleştirdiğini ve Cuma günü derhal kürtajı yasakladığını çabucak onayladı.

“Neredeyse 50 yıl sonra ABD Yüksek Mahkemesi, Amerikan tarihinin en korkunç görüşlerinden birini kitaplardan sildi. Oklahoma Başsavcısı John O'Connor yaptığı açıklamada, yıldırma, sızdırma, şiddet ve hatta bir suikast girişimi karşısında cesurca bunu yaptı” dedi.

Bu kürtaj yasaları, hamile kadının hayatı tehlikedeyken “tıbbi acil durum” tarafından gerekli görülmeyen herhangi bir hamilelik sonlandırmasını yasaklıyor.

Kürtaj hizmeti sağlayan veya sağlamaya çalışan herkes, devlete bağlı olarak hapis cezası veya 100.000 ABD Dolarına kadar büyük para cezaları ile cezalandırılan bir ağır suçla suçlanacak.

NYPOST Grafiği

Batı Virginia'da, eyaletin tek kürtaj kliniği Cuma gününden itibaren artık prosedürü uygulamayacağını duyurdu.

Batı Virjinya, kürtajı ağır bir suç haline getiren kitaplara Karaca öncesi bir yasak getirdi - ancak Roe tarafından sunulan federal korumalar altında uygulanamaz oldu.

West Women's Health Center , “WV'nin 1882 tarihli ceza kanununda yer alan ve hem sağlayıcı hem de hasta için kürtajı 10 yıla kadar ağır hapis cezasıyla suç sayan bir yasa nedeniyle, WHCWV bir sonraki duyuruya kadar kürtaj bakımını derhal durdurmaya zorlandı”  Virginia  Cuma günü Facebook'ta duyurdu.

Devletin yaptırım konusunda nasıl ilerleyeceği belli değil, ancak Vali Jim Justice, yasa koyucuların yakında harekete geçeceğinin sinyalini verdi.

“Yargıtay'ın bugünkü cesur kararını alkışlıyorum. Hayatını gururla desteklediğimi ve kürtaja karşı dimdik durduğumu defalarca söyledim ve her insan hayatının korunmaya değer bir mucize olduğuna inanıyorum”  dedi .

“Yasalarımızda açıklama yapılması gerekiyorsa, Yasama Meclisi ve hukuk ekibime danıştıktan sonra özel bir toplantı yapmaktan çekinmeyeceğim.”

New York merkezli bir seçim yanlısı araştırma kuruluşu olan Guttmacher Enstitüsü tarafından yapılan bir analize göre, altı haftalık hamilelikten sonra kürtajın işlevsel olarak yasa dışı olduğu Idaho, Tennessee ve  Teksas'ta  , tetik yasaları karardan 30 gün sonra otomatik olarak kürtajı yasaklayacak.  .

Teksas Başsavcısı Ken Paxton  , Yüksek Mahkemenin kararından sonra Lone Star Eyaletinde kürtajın yasa dışı olacağına söz verdi  , ancak bunun ne zaman yürürlüğe gireceği hala bilinmiyor.

Diğer dört eyalette, halihazırda kitaplarda yer alan yasalar Roe'dan federal koruma olmadığında kürtajı yasadışı hale getirmeden önce, Cuma günü Arkansas, Missouri ve Oklahoma'da yapıldığı gibi, eyalet başsavcısı tarafından büyük ölçüde eksik bir imza gerektiriyor.

Bu eyaletler Mississippi, Kuzey Dakota, Utah ve Wyoming'dir.

Dört ek eyalet, Batı Virginia'daki gibi, şimdi yeniden uygulanabilir hale gelebilecek Roe öncesi kürtaj yasaklarını koruyor. Bunlar Arizona, Alabama, Michigan ve Wisconsin'dir.

Cuma akşamı, federal bir yargıç Alabama'da, annenin hayatının tehlikede olduğu durumlar dışında prosedürü yasaklayan 2019 kürtaj yasağını uygulamaya koydu. ABD Bölge Yargıcı Myron Thompson, yasanın yürürlüğe girmesini engelleyen bir tedbir kararının yasal dayanağının “artık mevcut olmadığına” karar verdi.

Ohio'da Başsavcı Dave Yost, cenin kalp atışı tespit edildikten sonra kürtajı önleyen 2019 eyalet yasasının - hamileliğin altı haftası kadar erken bir tarihte gerçekleşebilir - benzer bir tedbirin kaldırılmasından sonra yürürlüğe girdiğini duyurdu. Daha önce, Buckeye Eyaleti hamileliğin 22. haftasına kadar kürtaja izin veriyordu. Bundan sonra, bir kadının hayatını veya sağlığını korumaya yönelik prosedürlerle sınırlandırıldılar. 

Guttmacher analizine göre Georgia, Kuzey Karolina, Güney Karolina, Florida, Indiana, Montana ve Nebraska da dahil olmak üzere diğer birkaç kişi ya eyalet yasalarına göre kürtajı korumaz ya da federal koruma olmadan prosedürü yasaklayan yasaları geçirebilir  .

Bu arada, 16 eyalet ve Columbia Bölgesi, kürtaja erişimi bir hak olarak açıkça onayladı.

New York'ta, 2019'un Üreme Sağlığı Yasası uyarınca, fetüsün yaşayabilir hale gelmesinden önce veya annenin sağlığının tehlikede olduğu tüm durumlarda kürtaj yasal bir hak olarak kabul edilir.

Ülke genelinde erişim eşitsizliğinin derin bir belirsizliğe yol açması bekleniyor, çünkü kürtajın suç sayıldığı eyaletlerde kürtaj yapmak isteyen kadınlar, prosedürün yasal kaldığı eyaletlere seyahat etmeyi düşünüyor.

Ve şu anda kitaplarda kürtajı suç sayan yasaların çoğu doktorları ve diğer sağlayıcıları hedef alırken, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların da artık yasal korumaları olmayabilir.

Columbia Üniversitesi'nde hukuk profesörü ve üreme hakları uzmanı Carol Sanger, The Post'a “Kadınlar eskisi kadar korunmuyor” dedi.

“[Karar şu anlama geliyor] kürtaj artık bir hak değil ve suç olabilir - devletler bunu suç haline getirebilir.”

Sanger, kürtajın yasak olduğu bir eyalette yaşayan bir kadının, prosedürü yasal kabul eden bir eyalette kürtaj yaptırması halinde cezai olarak sorumlu tutulup tutulamayacağının henüz net olmadığını söyledi.

Manassas, Va.'dan 20 yaşındaki Noah Slayter, 15 Haziran'da Yüksek Mahkemenin önünde protesto yaparken poz veriyor.
Manassas, Va.'dan 20 yaşındaki Noah Slayter, 15 Haziran'da Yüksek Mahkemenin önünde protesto yaparken poz veriyor.
Pro-Choice ve Pro-Life savunucuları, bir boğa güreşi savaşında 21 Haziran'da Yüksek Mahkemede toplanıyor.
Bir boğa güreşi savaşında, seçim yanlısı ve yaşam yanlısı savunucular 21 Haziran'da Yüksek Mahkeme'de toplanıyor.
New Jersey'li Grace Rykaczewski, Yüksek Mahkeme önünde kürtaja karşı gösteri yaptı.
New Jersey'li Grace Rykaczewski, Yüksek Mahkeme önünde kürtaja karşı gösteri yaptı.
Lauren McKillip, solda, kızı Thea McKillip, 2 ve eşi Marissa McKillip, oğulları Lincoln McKillip'i tutarak, 14 Mayıs'ta bir kürtaj hakları mitinginde poz veriyor.
Lauren McKillip (solda), 2 yaşındaki kızı Thea McKillip ve eşi Marissa McKillip, oğulları Lincoln McKillip'i tutarken, 14 Mayıs'ta kürtaj hakları mitinginde poz veriyor.
Yargıtay Polis Memurları, Yüksek Mahkeme binasının dışındaki bir güvenlik çitine kendilerini kelepçeledikten sonra Rise Up 4 Kürtaj Haklarına sahip bir aktivisti tutukladı.
Yüksek Mahkeme polis memurları, Yüksek Mahkeme binasının dışındaki bir güvenlik çitine kendisini kelepçeledikten sonra Rise Up 4 Kürtaj Haklarına sahip bir aktivisti tutukladı.

“Her iki şekilde de tartışmanın yolları var ve kesinlikle olacak” dedi. “Mahkemenin anayasaya uygun olduğunu söylediğini öğreneceğimiz birkaç yıl içinde olacağız.”

"İnsanlar çok fazla belirsizliğe tahammül etmek zorunda kalacak ve tek başına belirsizlik, kadınların ne tür kararlar alacağını etkileyecek" diye ekledi.

Yüksek Mahkeme kararının ardından gelecek bir başka yasal savaş,  ABD kürtajlarının çoğunluğu için tercih edilen yöntem olan kürtaj hapı etrafında odaklanacak.

21 Haziran'da kürtaj karşıtı göstericiler.
21 Haziran'da kürtaj karşıtı göstericiler.
Benita Lubiç, Yüksek Mahkeme önünde göstericilere katılırken
Benita Lubiç, Yüksek Mahkeme önünde göstericilere katılırken elinde “kürtaj olduğum için pişman değilim” yazılı bir pankart tutuyor.

Hap, kürtajı yasaklayan eyaletlerde yasaklanmış olsa da, FDA geçen yıl hapın hamileliği sonlandırmak isteyenlere posta yoluyla teslim edilmesi için COVID dönemi ödeneklerini kalıcı hale getirdi.

Cuma günkü kararın ardından eyaletlerin bu tür teslimatları yasaklayıp yasaklayamayacağı ve nasıl olacağı görülecek.

Editör: TE Bilisim