Rusya Çarşamba günü, bilimsel deneyler için daha fazla yer ve mürettebat için alan sağlamayı amaçlayan Uluslararası Uzay İstasyonu için uzun süredir ertelenen bir laboratuvar modülünü başarıyla başlattı.

Nauka modülünü taşıyan bir Proton-M destek roketi, Kazakistan'ın Baykonur kentindeki Rus uzay fırlatma tesisinden yerel saatle 19:58'de (14:58 GMT) planlandığı gibi havalandı. Seyir antenleri ve güneş enerjisi dizileri, modülü yörüngedeki karakola sekiz günlük bir yolculuğa çıkaran kusursuz bir fırlatmanın ardından düzgün bir şekilde yerleştirildi.

Bir dizi manevradan sonra, 20 metrik tonluk (22 tonluk) modül, 29 Temmuz'da Uluslararası Uzay İstasyonuna otomatik modda kenetlenecek.

Çok Amaçlı Laboratuvar Modülü olarak da adlandırılan Nauka'nın piyasaya sürülmesi, teknik sorunlar nedeniyle defalarca ertelenmişti. Başlangıçta 2007'de yükselmesi planlanıyordu.

2013 yılında uzmanlar, yakıt sisteminde kontaminasyon tespit etti ve bu da uzun ve maliyetli bir değişimle sonuçlandı. Diğer Nauka sistemleri de modernizasyon veya onarımdan geçti.

Daha önce 15 Temmuz olarak belirlenen bir lansman, belirtilmemiş kusurları düzeltme ihtiyacı nedeniyle Çarşamba gününe ertelendi.

Nauka istasyona yanaşmadan önce, eski Rus modüllerinden biri olan Pirs uzay yürüyüşü kompartımanının yeni modüle yer açmak için kaldırılması ve hurdaya çıkarılması gerekecek. Rus uzay kontrolörleri, Nauka'nın sistemlerinin düzgün çalıştığını ve modülün kenetlenmeye hazır olduğunu kontrol edip onayladıktan sonra manevrayı Cuma günü gerçekleştirmeyi planlıyor.

İstasyondaki Rus mürettebat, Nauka'nın gelişine hazırlık olarak kabloları bağlamak için iki uzay yürüyüşü yaptı. Nauka istasyona yanaştığında, operasyona hazırlamak için Eylül ayı başlarında başlayacak 11 uzay yürüyüşü de dahil olmak üzere uzun bir dizi manevra gerektirecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu şu anda NASA astronotları Mark Vande Hei, Shane Kimbrough ve Megan McArthur tarafından işletiliyor; Rusya'nın Roscosmos uzay şirketinden Oleg Novitsky ve Pyotr Dubrov; Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı astronotu Akihiko Hoshide ve Avrupa Uzay Ajansı astronotu Thomas Pesquet.

1998'de Rusya, istasyonun ilk modülü olan Zarya'yı piyasaya sürdü, bunu 2000 yılında başka bir büyük modül olan Zvezda ve sonraki yıllarda üç küçük modül izledi. Bunlardan sonuncusu Rassvet, 2010 yılında istasyona geldi.

Editör: TE Bilisim