Analiz, doğal nüfusun Ekim 2020 ile Eylül 2021 arasında 997.000 düştüğünü gösteriyor - bunun başlıca nedeni Covid olarak gösteriliyor.

Tanınmış bir bağımsız demograf tarafından yapılan resmi hükümet istatistiklerinin bir analizine göre, ülke Covid-19 pandemisinin ölümcül dördüncü dalgasıyla savaşırken, Rusya'nın doğal nüfusu son 12 ay içinde kaydedilen tarihteki en büyük barış zamanı düşüşünü yaşadı.

Nüfus bilimci Alexei Raksha , göçün etkisi hariç, kayıtlı ölümler ve doğumlardan hesaplanan bir sayı olan doğal nüfusun, Ekim 2020 ile Eylül 2021 arasında 997.000 azaldığını hesapladı .

Hükümet verilerine göre, 2020'nin başından bu yana en az 660.000 aşırı ölüm kaydeden Rusya, pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu ve dramatik düşüş, pandeminin ülkenin sosyal dokusu üzerindeki yıkıcı etkisini gösteriyor gibi görünüyor.

Hükümet raporuna göre 2020 yılında Rusya nüfusu 2019 yılındakine göre 11 kat daha fazla düşüş gösterdi.

“Çok basit, tanık olunan düşüşün en büyük nedeni Covid-19 kaynaklı ölümler. Rusya'nın devlet kurumu Rosstat'tan geçen yıl bilgi merkezinin koronavirüs rakamlarını eleştirdikten sonra ayrılan demografik tahminci Raksha, diğer faktörlerin çoğu aynı kaldı" dedi.

Geçen yıl doğum oranlarının düşmediğine dikkat çeken Bakan, düşüşün Rusya'nın artan ölüm oranından kaynaklandığını belirtti.

Yaygın olarak kullanılan aşılar rağmen Çarşamba günü Rusya kaydedildi Ruslar tam aşılı nüfusun yalnızca üçte ile Rus yapımı aşıların şüpheci olmaya devam ettikçe, coronavirüs ölümlerin yeni rekor sayıda.

Raksha, "Aşıdaki tereddütlerin mevcut gidişatı ve kısıtlamaların eksikliği göz önüne alındığında, durumun nasıl iyileşebileceğini anlamıyorum" diye ekledi.

Raksha, mevcut demografik düşüşün, doğum oranlarının ve yaşam beklentisinin düşmesine neden olan on yıllık ekonomik istikrarsızlığın ardından Rusya'nın nüfusunun 983.000 düştüğü Temmuz 1999 ile Haziran 2000 arasında görülen düşüşle karşılaştırılabileceğini söyledi.

Rusya'nın nüfus düşüşü, pandemi öncesinde Kremlin'in gündeminin ön saflarında yer alıyordu ve uzmanlar Covid-19'un sorunu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Rusya'nın yaklaşık 145 milyonluk toplam nüfusu, Vladimir Putin'in 2000 yılında ilk iktidara geldiği zamandan daha düşük.

Rusya cumhurbaşkanı 2019 yıllık basın toplantısında, nüfus azalmasına neden olan bir Rusya ihtimalinin onu “ musallat ettiğini ” itiraf etti. Demografik krizi 2024'te görev süresinin sonuna kadar tersine çevirmek, 2018 yeniden seçim kampanyası sırasında açıklanan kilit vaatlerden biriydi.

Kremlin yıllar içinde azalan doğum oranını artırmak için ikiden fazla çocuğu olan ailelere cömert ödemeler sağlayan planlar da dahil olmak üzere bir dizi politika ve sosyal yardım ödemesi uygulamaya koydu .

Bununla birlikte, çabalarına rağmen, 2019 hükümet raporu , Rusya nüfusunun 2035 yılına kadar 12 milyondan fazla düşebileceğini söyledi .

Kremlin eleştirmenleri, hükümetin demografik krizi LGBT topluluğu üzerindeki baskısını haklı çıkarmak için kullandığını, sözde geleneksel aile değerlerini desteklemek amacıyla eşcinsel propagandayı yasaklayarak ve eşcinsel çiftlerin evlat edinilmesini yasakladığını söylüyor .

Editör: TE Bilisim