Rusya'nın muazzam Silahlı Kuvvetler Katedrali'ndeki görüntüler, militarizm, vatanseverlik ve Ortodoks Hıristiyanlığı nefes kesici ve oldukça tartışmalı bir etkiyle harmanlıyor.

Moskova'dan bir saatlik sürüş mesafesinde bulunan katedral, 95 metreye (312ft) yükselen altın kubbeler ve haçlarla kaplı metalik, haki yeşili bir dış cepheye sahiptir. İçeride, dünyadaki herhangi bir kilisenin en büyük mozaiği var; eserlerin çoğu, Rus tarihinden ve özellikle ikinci dünya savaşından gelen savaşları tasvir ediyor.

Vladimir Putin'in Rusya'dan sorumlu olduğu yirmi yıl boyunca , İkinci Dünya Savaşı olarak adlandırılan Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki Sovyet zaferi, yavaş yavaş yeni bir Rus ulusal kimliğinin ana yapı taşı haline geldi. Şimdi, savaş zaferinin kendi dini tapınağı var ve geleceğin tarihçileri Putin dönemine döndüklerinde, bu katedralin onu tanımlayan bina olduğuna karar verebilirler.

Sovyet savaş madalyaları tavanlarda vitrayla işlenirken, mozaikler çeşitli önemli savaşları gösteriyor. Boyutlara sembolik sayılar kodlanmıştır - örneğin ana kubbenin çapı 19,45 metredir. Wehrmacht'tan ele geçirilen kupa silahları ve tankları eritildi ve katedralin metal zeminlerinin yapımında kullanıldı.

"Bunu katedrale girerken düşün. Katlarda yürürken, sembolik olarak faşist düşmana bir darbe indiriyorsunuz, ”dedi.

Katedral, Rusya'nın savunma bakanı Sergei Shoigu'nun beyniydi ve açılış, Mayıs ayında Nazilere karşı zaferin 75. yıldönümü için planlanmıştı. Sonunda koronavirüs salgını nedeniyle tören açılışı Haziran ayına ertelendi. 1941'de Nazi saldırısının yıldönümü olan 22 Haziran'da Shoigu, Putin ve Moskova Patriği Kirill katıldı.

Ortodoks katedrali değil

Rus Ortodoks kilisesinin orduyla işbirliği departmanına başkanlık eden ve patriğin atanmış temsilcisi olduğu katedralde düzenli olarak hizmet veren Klinli Piskopos Stefan, "Sadece Tanrı'yı ​​seven bir millet böyle büyük bir katedral inşa edebilir" dedi.

Rahip olmadan önce Sovyet ve Rus füze savunma kuvvetlerinde subay olan 59 yaşındaki piskopos, katedralin “devletimizin tüm çağlarını Kutsal Rus” olarak tasvir ettiğini söyleyerek Sovyet sembollerinin kullanılmasını savundu. Kaç Sovyet askerinin dindar olduğu göz önüne alındığında, ikinci dünya savaşını dışlamak yanlış olur.

Ancak görüntülerin tartışmalı olduğu kanıtlandı. "1970'lerde ve 1980'lerde genç olan ve kişisel olarak kiliseyi hedef alan baskıcı Sovyet makinesiyle karşılaşan birçok rahip için şoktalar ve bunun üstesinden gelemiyorlar" dedi. Moskova. "Bu gerçekten bir Ortodoks katedrali değil, yeni Sovyet sonrası sivil dinimizin bir katedrali" diye ekledi.

Bu yılın başlarında çıkan ilk haykırıştan sonra bazı küçük değişiklikler yapıldı, en önemlisi, Putin ve Shoigu'nun resimlerini içeren Kremlin'in 2014 Kırım'ı ele geçirmesiyle ilgili bir mozaiğin kaldırılması.

Stefan, "Mozaikte temsil edilmesinin doğru olmadığını düşünecek kadar mütevazı olan cumhurbaşkanımızın onu kaldırması dileğiydi" dedi. Kırım olaylarını detaylandıran mozaikte artık Putin yok, ancak kötü şöhretli "küçük yeşil adamlar" - yarımadanın ilhakını yöneten ve Kırım'daki varlığı başlangıçta Kremlin tarafından reddedilen Rus özel kuvvetlerini - amblemsiz, tasvir ediyor.

Sovyet ve Rus ordularına adanmış büyük bir mozaik

İkinci dünya savaşından bu yana Sovyet ve Rus ordularına adanmış büyük bir mozaikte, iki melek modern silahlar taşıyan bir grup askere bakıyor ve 2008'de "Gürcistan'da barışı zorlamak" ile biten anılan çatışmaların bir listesi var, 2014'te “Kırım'ın dönüşü” ve Suriye'de “uluslararası terörizmle mücadele”. Eklenecek gelecekteki çatışmalar için alan var.

Panelde ayrıca Çeçenya'daki iki Rus savaşının yanı sıra 1956'da Macar devrimini ve 1968 Prag baharını ezmek için Sovyet askeri müdahaleleri ve Afganistan'daki Sovyet işgalini de listeliyor. Kilisenin tüm bu müdahalelerin kutsal olduğunu gerçekten ileri sürmek isteyip istemediği sorulan Stefan, belirli çatışmalara odaklanmanın yanlış olduğunu söyledi.

“Herhangi bir zamanda jeopolitik arka plandan bahsetmiyoruz, silahlı kuvvetlerimizin yukarıdan, Tanrı'dan ve göksel azizlerden kutsal yardım aldığından bahsediyoruz. Katedral bununla ilgili. "

Katedral, Putin tarafından beş yıl önce açılan "askeri Disneyland" Patriot Park'ta bulunuyor. Üç yıl önce, Shoigu, 1945'te Reichstag'ın parkta tanklar, uçaklar ve dev bir Berlin parlamento binası modelini içeren fırtınasının yeniden canlandırılmasını izleyen 5.000 seyirci arasındaydı .

Günde yaklaşık 20.000 ziyaretçi

Katedralin açılmasıyla birlikte, dışarıda bir aile günü geçirmek için daha da fazla seçenek var. Geçtiğimiz hafta sonları günde yaklaşık 20.000 ziyaretçi ziyaret etti ve bu hafta Salı öğleden sonra bile katedralin içinde yüzlerce insan vardı ve çoğu geziye çıkıyordu.

Katedralin çevresine, bir mil uzunluğundaki at nalıyla sarılmış, katedralle aynı zamanda açılan, Sovyet savaş çabalarının her günü için bir adım olan 1418 Zafere Giden Adımlar adlı gösterişli, etkileşimli bir müzedir. Odaların çoğunda, dev ekranlarda gösterilen savaştan bölümlerin bilgisayar oyunu tarzında yeniden canlandırmaları var ve bazılarında ayrıca sıcaklık ve "koku" öğeleri var. Çocuklar teslim olan bir Nazi askerinin mankeni ile fotoğraf çekebilir ve hediyelik eşya dükkanında satılık yapboz bulmacalar, hatıra kupaları ve oyuncak füze rampaları bulunmaktadır.

Ancak Rusya'da çok sayıda savaş müzesi varken, katedral tamamen yeni bir şeydir ve Rusya'da savaşın hatırlanma şeklinin yarı-dini alt metnini açık hale getirir.

Katedralde çalışan 28 yaşındaki bir sunak olan Dmitry, mozaiklerindeki askeri ve dini görüntülerin sarsıcı bir kombinasyon olmaktan çok, aslında mükemmel bir uyum olduğunu iddia etti: “Savaşta askerlerimiz kendilerini böyle şehit ettiler. özgür ve bağımsız olabileceğimizi. Sadece Ruslar, tıpkı İsa'nın yaptığı gibi, insanlığı kurtarmak için kendilerini feda edebilir. "

Shaun Walker , Patriot Park'ta

Editör: TE Bilisim