BM Genel Kurulu Başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, halk sağlığı güvenliği önlemleri izin verdiğinde 2022 BM Okyanus Konferansı'na ivme kazandırmak için bir toplantı açarak, dünyanın okyanus krizini ele almak için "net, dönüştürücü ve eyleme geçirilebilir çözümler" kullanması gerektiğini söyledi. 

Meclis Başkanı Volkan Bozkır , okyanus ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 14 (SDG14): Su Altında Yaşam konulu üst düzey tematik bir tartışmada, “Basitçe söylemek gerekirse, gezegenimizin okyanusuyla ilişkimiz değişmeli” dedi. 

İnsan faaliyetlerinin, dünya çapında milyarlarca kişiye besinsel, ekonomik ve sosyal değeri destekleyen bu ekosistemin hassas dengesini bozmakla tehdit ettiği zemine karşı, okyanussuz bir gezegende yaşadığımız “basitçe hiçbir senaryo” olmadığını savundu.

Değişim için çalışmak

İnsanların “birbiri ardına krizlerle dolu bir dünyada” yaşamak istemediğini söyleyen Bozkır, bunun yerine sağlıklı bir gezegenin getirdiği “güvenlik, sürdürülebilirlik ve gönül rahatlığı”nı tercih ediyor. 

Politika yapıcılar da sağlıklı bir okyanusun güçlü bir ekonominin ayrılmaz bir parçası olduğunun giderek daha fazla farkına varıyor. 

“Bunu, turizm yerine kıyı ve deniz alanlarına öncelik veren ülke ve şehirlerde… korunan sulak alanlarda… yasadışı, bildirilmeyen ve düzensiz balıkçılığı ele alma ve nakliye ve kaynak çıkarımını düzenleme çabalarında gördük” dedi. 

'Mavi kurtarma'  

Hem insanlar hem de gezegen için hem kârlılığı hem de sürdürülebilirliği teşvik eden yeni yönetişim, politika ve piyasa yaklaşımları, özellikle gelişmekte olan küçük ada devletlerinde dayanıklılık oluşturmak için bir “mavi toparlanma” fırsatı sunuyor. 

“Sürdürülebilir bir okyanus ekonomisi inşa etmek, zamanımızın en önemli görevlerinden ve en büyük fırsatlarından biridir” diyerek hükümetleri, endüstrileri, sivil toplumu ve diğerlerini “okyanus çözümlerini geliştirmek ve uygulamak için güçlerini birleştirmeye” çağırdı. 

SKH14 hedefleri ilk olgunlaşanlar arasında olacağından, Sayın Bozkır herkesi “ileriyi düşünmeye” ve Portekiz, Lizbon'daki ikinci Okyanus Konferansı'na “ilerlemenin kanıtlanabilir kanıtlarıyla” varmaya teşvik etti.  

Bu konuları yeniden tartışmak için Konferansın açılmasını beklemek yerine, Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı'nın çoktan başladığını hatırlattı.  

"Daha iyi bir yarın için umut ve iyimserliğe ilham veren başarılar ve ilerlemelerle Portekiz'e gelmeyi seçelim" dedi. 

Mavi ekonomi 'ana kara'  

Okyanuslar Özel Elçisi Peter Thomson, denizle olan ilişkimizi saygı ve dengeye doğru geliştirme gereğini vurguladı. 

“Okyanus asitlenmesinin hız kesmeden devam edemeyeceğini” söyleyerek, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının “2030 hedeflerine ulaşmak için gerekli” olduğuna işaret ederek, SDG14'e ulaşmanın önemini vurguladı. 

Bay Thomson, okyanus farkındalığı, deniz koruma alanlarının kapsamı ve okyanus bilimi konularında kaydedilen ilerlemeye dikkat çekerken, ölçeğin acilen büyütülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Thomson, “SDG14'ün kalbinde sürdürülebilir mavi ekonomi var” inşa edilebilir dedi.

'Gümüş kurşun yok' 

BM yetkilisi, plastiğe bağımlı bir dünyada, “denizlerdeki plastik kirliliği salgını için gümüş kurşun olmadığını” söyledi.   

Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerin atık toplama ve bertaraf altyapısına yatırım yapmaları için “katlanarak” artan fonların yanı sıra yaygın olarak azaltma, geri dönüşüm ve plastik ikame sistemlerini uygulamak da dahil olmak üzere, belayla mücadele için önlemleri savundu.     

Dünyanın birbirine bağlılığını vurgulayarak, buna “ COVID-19 pandemisinin temel dersi” adını verdi.  

“Doğanın besleyici kucaklaması içinde birbirimize bağlıyız” dedi ve doğayı zehirlersek aslında “kendimizi zehirlemiş oluruz”. 

Okyanusla iç içe 

Portekiz'den Deniz Bakanı Ricardo Serrão Santos da okyanus sağlığının insan ve gezegenin refahı için öneminden bahsetti ve 2022 okyanusla “daha ​​kapsayıcı ve daha bağlantılı” bir angajman hedefine işaret etti. 

Gelecek yıl, “Bugün burada Konferansın havasını yeniden alevlendirmek için toplandık” dedi ve “okyanus eylemini büyütme… her düzeyde koordinasyonu artırma ve iyileştirme… finansman ve sürekli izleme” ihtiyacını detaylandırdı.   

Bay Serrão Santos, Portekiz'in bilime verdiği desteğin “her okyanus eyleminde çapraz kesim yapmak için kritik” olduğunu vurguladı. 

Sürdürülebilir iyileşme arayışı 

Kenya Dışişleri Bakanı Raychelle Omamo, COVID-19'un yalnızca Konferansı geciktirmedeki etkisine değil, aynı zamanda kıyı ekonomilerindeki işler ve savunmasız kıyı toplulukları üzerindeki tahribatına da dikkat çekti.  

Sürdürülebilir kalkınmayı ve insanlar ile bizi ayakta tutan doğal kaynaklar arasındaki uyumu teşvik edecek bir toparlanma arayışındayız” dedi.  

Editör: TE Bilisim