Salda Gölü’nü koruma çalışmaları kapsamında önümüzdeki günlerde Bilim Kurulu bir araya gelecek. Türkiye’nin uzaydaki gözü Göktürk-2 ile Salda Gölü’ndeki su seviyesi ve çevresindeki ekolojik gelişimin düzenli olarak izlenmesi, elde edilecek verilerin yapay zekayla otomatik olarak değerlendirilmesi önerilecek.

Su analiz sonuçlarına göre Salda Gölü suyu içilebilir

Salda’da uydu görüntüleri kullanarak, yapay zeka ile su seviyesi ve çevresi kontrol edilecek. Ekolog ve biyologlar yeni bir çalışma yürüterek canlı hayatını takip edecek. Burdur’da bulunan doğa harikası Salda Gölü’nde önümüzdeki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak çalışmalar ortaya çıktı.

Türkiye’nin uzaydaki gözü Göktürk-2

Kurulduğu günden bu yana üç kez toplanan Çevre ve Tabiat Varlıkları Bilim Kurulu’nun önümüzdeki ay tekrar bir araya geleceği ve Salda ile ilgili alınması gereken yeni önlemleri değerlendireceği öğrenildi. Bu kapsamda Türkiye’nin uzaydaki gözü Göktürk-2 ile göldeki su seviyesi ve çevresindeki ekolojik gelişimin düzenli olarak izlenmesi ve elde edilecek verilerin yapay zeka ile otomatik olarak değerlendirilmesinin önerileceği kaydedildi.

Ekolojik ve biyolojik açıdan incelenecek

Göktürk-2’nin yanısıra Türkiye’nin ikili anlaşmalar çerçevesince kullanabildiği diğer ülke uydularına ait görüntülerle de Salda’nın göz hapsinde olacağı ifade edildi. Böylece tüm uydulardan elde edilecek veriler yapay zeka kullanarak değerlendirilecek ve göl sürekli olarak denetim altında tutulacak. Ayrıca bölgenin ekolojik ve biyolojik açıdan yeniden incelemeye alınacağı öğrenildi.

Ekolog ve biyologların yeni bir çalışma yaparak bölgedeki canlı çeşitliliğini ortaya koyacağı ifade edilirken, daha önce bu alanda yapılan çalışmanın güncelleneceği belirtildi.

Editör: TE Bilisim