SANAT GÖZE VE RUHA HİTAP EDİNCE ŞAH’ESER OLUYOR

Eserler kadar sergilendiği mekan da muhteşemdi

Ramazanoğulları Beyliği dönemine ait 16. yüzyıldan kalma Ulu Cami Külliyesi zamanında cami, medrese, türbe, imaret, hamam, darü’l hadis, darü’l şifa ve sıbyan mektebi olarak inşa edilmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek Adana Halkının hizmetine sunulmuş külliye geleneksel sanatları yaşatan eğitim merkezi görevi gören, yüzyıllık ağaçlarıyla, Adana sıcağında eşsiz bir vaha gibi teni;  yapılan hat, ebru sanatlarıyla ruhu ferahlatmakta.

Külliyede, Kadın Aile Gençlik Merkezi KAGEM bünyesinde ebru, hat gibi Türk İslam sanatlarının yanında; Kur'anı kerim, ney dersi, çocuk gelişimi, ilk yardım, arapça gibi kültürel derslerde verilmekte.

Bu dersleri veren hocalar ve öğrencilerinin sergisi İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar ve Müftülük Bölge Müdürü Ahmet Develi tarafından açıldı.

Ruhu tedavide Suda yazılan “Masal”

Sergiye katılan Ebru Sanatcısı ve hocası Ayşegül Kavas Erciyes Üniversitesi halıcılık bölümünden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde pedagojik formasyon almış. Seyhan Halk Eğitim Merkezleri' nde ebru ve dokuma dersleri veren Kavas özel Adana' da eğitimde ayrı bir yeri olan otistik çocukları ebru ile ilk tanıştıran kişi olmuş.  

 “Özellikle ebru sanatının bu çocuklara yaşattığı hazları ve küçük kas gelişimlerine yönelik faydalarına bizzat şahit oldum. Bilinen şudur ki, bu özel çocuklar göz teması ve ten teması kurmaya dikkat yoğunlaştırmada sıkıntı yaşayan çocuklardır. Ebru sanatıyla bu odaklanma süresi ve ten teması süresine tahammül etmeleri maksimum seviyeye ulaşmıştır. Bu da bu çocuklarımızın tedavi ve eğitim süresinde pozitif fayda sağlamıştır.” Diyen Kavas Kültür Bakanlığı’nın açtığı sınavlar ve mülakatlar sonucunda TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı olmaya hak kazanmış. “Bu referansla birlikte yurt dışında Moğolistan Katar Macaristan Azerbaycan gibi birçok ülkede ülkemi temsil etme şansım oldu. Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesi’nde, huzurevleri, cezaevleri, tarım işçileriyle birlikte çadır yerleşim yerleri gibi pek çok ortamda engelliler, çocuklar, yaşlılar, kadınlar ve gençler gibi toplumun çeşitli kesimlerini ebru sanatı ve halı kilim dokumacılığı ile buluşturdum. Ebru sanatının geleneksel tekniklerini yenilikçi bir yapıyla harmanlayarak açtığım sergilerde dördü yurt dışında olmak üzere on kişisel sergim bulunmaktadır. Su Masalı adı altında bir seri sergi gerçekleştirdim. Gördüğünüz gibi son olarak da Seyhan Halk Eğitim Merkezi ve Kagem'in işbirliğiyle Ramazanoğlu Medresesinde yeni sezon başı sergimiz devam etmektedir. Bu geleneksel sanatlarla ilgilenen tüm halkımızı sergimize bekliyoruz.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Ortaöğretimini açık eğitimde alan akademik eğitimli, icazetli bir sanatçı

Sergiye katılan diğer bir Öğretmenimiz ise Hattat Hacer SERÇE UĞURLU’ da Ayşegül Hocamız gibi Konyalı. Ortaöğretimini açık öğretimde tamamlayan Uğurlu, 2006 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Hat Ana Sanat Dalı Bölümünden mezun oldumuş. Prof. Dr. Fevzi GÜNÜÇ'den sülüs-nesih meşk etmeye devam etmiş.

2013 yılında hocasının vefatıyla yarım kalan sanat eğitimine hattat Yrd.Doç. Dr. Hüseyin ÖKSÜZ ile devam edip Sülüs-Nesih icazet namesini alan Hacer Hoca, 2014-2015 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi sanat tasarımı alanında pedagojik formasyon eğitimi aldıktan sonra Adana İl Kültür Turizm Müdürlüğü Sabancı Güzel Sanatlar Galerisi’nde hüsn-i hat dersleri vermiş 2016 yılından itibaren de Adana İl Müftülüğü bünyesinde KAGEM (Kadın Aile Gençlik Merkezi) hüsn-i hat eğitmeni olarak devam etmekte. “Geleneksel Türk Sanatlarını tanıtmaya, yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya yönelik kurucu üyelerinden biri olduğu AGET Akdeniz Geleneksel Türk El Sanatları Kültür ve Turizm Derneği faaliyetlerine devam eden, Cumhurbaşkanlığı dahil olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşlarda eserleri olan sanatçı Hat Sanatı alanında Adana'nın Akademik eğitimli ve icazetli tek bayan hattatı olarak külliyedeki sergiye katılmakta.

Keçe hiç bu kadar güzel olmadı

Ceyhan Kız Meslek Lisesi mezunu Melek Uygur Hocamızın keçeden yaptığı tablosu sergi  açılışı yapılır yapılmaz satıldı.  

Türkiye Diyanet Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren KAGEM de dekoratif el sanatları öğretmeni Melek Uygur branşı gümüş kazas dışında döküm rölyef, ahşap boyama, takı tasarım, keçe yapımı, iğne oyası gibi el sanatlarına ait başka alt başlıklarda da eğitim vermektekte olup, kendi ve eğitim verdiği öğrencilerinin bu banşlarda ürettikleri eserleri ile sergiye katılmış.

Aycan Duru Akgül

Editör: TE Bilisim