Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, bir grupta ve içeride şarkı söylemek, covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 ile önemli bir enfeksiyon riski oluşturabilir.

Şarkı söyleme sırasında tükürük partiküllerinin emisyonunu ölçmek ve belirlemek için, New South Wales Üniversitesi'nden (Avustralya) bir araştırma ekibi, görüntü tabanlı bir akış teşhis sistemi kullanarak dışarı atılan tükürük damlacıklarının ayrıntılı bir görselleştirmesini gerçekleştirdi . Bu yöntemi kullanarak , yedi müzik notasını büyük bir ölçekte söyleyen bir kişiyi kaydettiler.

Analizler, do ve fa notalarının daha fazla aerosol ürettiğini ve partiküllerin çoğunun enfeksiyon kontrol kılavuzlarında belirtildiği gibi hızlı bir şekilde yerleşmediğini gösterdi.  Araştırmacılar , uygun havalandırma olmadan, bu tükürük damlacıklarının kapalı ortamı doyurabileceğini ve aerosol bulutlarında kalabileceğini ve bunun da grup şarkı söyleme sırasındaki yüksek COVID-19 enfeksiyon oranlarını muhtemelen açıklayabileceğini  belirtti .

Solunum enfeksiyon riski oluşturur mu?

Sosyal mesafe, koronavirüsün yayılma riskini azaltmada etkilidir, ancak bir grup içinde, kapalı alanda ve az havalandırmayla şarkı söylemek konuşmaktan daha fazla aerosol üretebilir . Şarkı söylediğimizde daha yüksek sesle ve genellikle daha uzun bir seslendirme yaparız. Bu, birçok şarkıcının bir saat veya daha fazla kapalı alanlarda kalabalıklaşmasıyla birlikte , SARS-CoV-2'nin yayılmasına elverişli koşullar yarattığını açıkladılar.

Kapalı bir ortamda öksürmeden veya hapşırmadan şarkı söylemek

Aynı şekilde, solunumun aynı zamanda covid-19 virüsünü içerebilen düşük konsantrasyonlu aerosoller ürettiğini ve bu partikül süspansiyonunun sadece öksürme veya hapşırma nedeniyle olmadığını belirlediler. " Öksürmek veya hapşırmaktan çok daha fazla nefes alır ve konuşuruz . Bu nedenle, kapalı bir ortamda öksürmeden veya hapşırmadan şarkı söyleyen ve konuşan bir grup insanın aerosole maruz kalması, tek bir öksürükten daha büyük olabilir." .

Enfeksiyon riskini en aza indirmek için araştırmacılar, daha az sayıda insanın katılımıyla grup şarkı provaları yapılmasını, şarkıcıların birbirinden fiziksel olarak daha uzak durmasını veya maske ve yüz maskesi takmasını önermektedir. Bunun yanı sıra konserlerin iyi havalandırılan geniş mekanlarda veya açık havada yapılmasını tavsiye ediyorlar .

Editör: TE Bilisim