SEN BUNLARI HAKETTİN be sevgili meslektaşım!

Biz üniversite sınavına çalışıp, en yüksek puanları alıp, 6 yıl tıp fakültesi okuyup, 5 yıl ihtisas yapıp, 3 yıl mecburi hizmete gidip, günde 100 hasta muayene edip, ameliyatlarda bir hatayla hastanın hayatını sonlandırma riskini alıp, siz tatildeyken izinleri iptal edilip, siz uyurken şifa vermek için sabahlayan doktorlar…

Soruyorsunuz ya mesleği 'para için' mi yapıyorsunuz diye?

Sizce?

Bu yapılanlar parayla ölçülür mü? Ölçülürse, memleketin diğer meslek gruplarıyla karşılaştırın lütfen, açın rakamlara bakın, sizce bize ödenen maaş yeterli mi? Bu arada merakımdan soruyorum, bu ülkede 'maaş için yapılmayan bir meslek var mıdır ki?'

Pandemide 'ölümüne' çalışmamız karşılığında birçoğumuz döner sermayesini bile almadı, iznini nöbet parasını alamadı, yetmedi şimdi bir de doktorların maaşı 'azaltıldı'.

Ülkede artık herkes herşeyi bekler oldu, öyle bir algı yönetimi var ki; sıralama aynı:

*Önce tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık çalışanları da karşı karşıya getirilir. Yaptıkları açıklamanın içeriğine bakınca bunu net görüyoruz: Hemşirelere ve sağlık çalışanlarının maaşlarına zam var; ama doktorlara yok!!'

*Sonra doktor, aynı gemideki ekip arkadaşlarıyla birbirine düşürülür! Üstelik bu zam hazineden değil; doktorun döner sermayesinden kesip hastanenin diğer personellerine dağıtılarak yapılır ki artık iyice pembeleşinceye kadar karıştırılır ortalık! Doktorlar haklıyken haksız ve 'paragöz' durumuna düşer; bu kargaşada mâlum şahıslar da kendi işlerine, 'oylarına' bakarlar!

Bunlar nasıl acımasız hesap kitaplardır, siz buyrun oyunuza bakın ama bu 'oyununuza' gelmeyecek kadar akıllı, soran sorgulayan, siz pembeleşinceye kadar kavururken memleketten yayılan pis kokuların farkında olan insanlar var ve emin olun sayıları gitgide artıyor.

Her zaman olduğu gibi pandemi savaşında da biz doktorlar, hemşireler ve tüm sağlık çalışanları 'birlikte' savaş verdik, yüzlerce sağlık şehidimiz oldu. Tabi ki onların maaşı artmalı; evladını göremeden mayın tarlasından farksız corona servislerinde azraille koyun koyuna çalışan tüm ekip arkadaşlarımız bunun karşılığını fazlasıyla almalılar. Ama tarz bu olmamalı; üst'ten kesip ast'a dağıtmak sadece kaos yaratır. Bir ülke kaça bölünür; nasıl her konuda birbirine düşürülür burda da hayretler içinde izliyoruz.

Doktorları, dövdünüz sövdünüz hatta öldürdünüz, manevîyatı hiç ettikten sonra maddiyat da yok edilmiş; çok mu?? Meslek onurumuz elimizden alınırken 'bir' olamayan hekimlere bence yaptıklarınız az bile! Nasılsa devlette çalışanlar soruşturma, özelde çalışanlar kovuşturma korkusuyla yine susup otururlar.

Performans geldi çıt yok, mecburi hizmet geldi itiraz yok, meslektaşın öldürüldüğünde bile çıkmıyorsa sesin; ülkenin 'sağlık' gibi 'en önemli' sisteminde 'bir' olabilsen yeri göğü inletebilecekken; pandemi gibi ağır bir çalışma döneminde dâhi 'sağlıkta şiddet yasası' çıkartamıyorsan, sesin kendine bile çıkmıyorsa sen bunları hakettin be sevgili meslektaşım! 'İnsanlar hak ettikleri şekilde yönetilirler', susmaya ve kabullenmeye devam edersen, senin hakkın tam da budur!

Dr. Figen Demir Kardeş (Hunili Doktor)

Editör: TE Bilisim