Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 pandemisi sırasında sigarayı bırakmaya karar vermiş, ancak bunu yapacak desteği olmayan sigara içenlere yardım kampanyasının bir parçası olarak, “Tütün konusunda gerçek kazananlar, bırakanlar” diyor. Yeni bir sohbet robotu ve hatta bir yapay zeka asistanı, bırakma yolculuklarında onlara yardım etmeye hazır.

BM sağlık ajansına göre, sigara içenlerin sigara içmeyenlere kıyasla COVID-19 ile ciddi hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu bulgusu , milyonlarca insanı tütünü bırakmak istemeye teşvik etti. Ancak yeterli destek olmadan bırakmak inanılmaz derecede zor olabilir.

2021 Dünya Tütünsüz Günü'nde ajans, tütündeki nikotinin son derece bağımlılık yarattığını ve tütün kullanımına yönelik davranışsal ve duygusal bağlantıların - kahve ile sigara, tütün arzusu ve üzüntü veya stres duygularının - alışkanlıktan vazgeçmeyi zorlaştırdığını hatırlattı.

Bununla birlikte, profesyonel destek ve bırakma hizmetleri ile tütün kullanıcıları başarılı bir şekilde bırakma şanslarını ikiye katlamaktadır. Şu anda, dünya çapındaki 1,3 milyar tütün kullanıcılarının %70'inden fazlası ihtiyaç duydukları araçlara erişemiyor ve sağlık işgücünün pandemiyle başa çıkmak için seferber edilmesiyle, bırakma hizmetlerine erişimdeki boşluk geçen yıl daha da kötüleşti.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'a yaptığı açıklamada hatırlattı, "Sigara içenlerin COVID-19'dan ciddi hastalık ve ölüm geliştirme riski %50'ye kadar daha yüksek, bu nedenle sigarayı bırakmak, sigara içenlerin bu koronavirüs riskinin yanı sıra kanser, kalp hastalığı ve solunum yolu geliştirme riskini azaltmak için yapabilecekleri en iyi şeydir."

"Tüm ülkeleri DSÖ kampanyasına katılarak ve insanlara bırakmaları ve sonsuza dek bırakmaları için ihtiyaç duydukları bilgi, destek ve araçları veren tütün içermeyen ortamlar yaratarak kendi rollerini oynamaya çağırıyoruz" dedi.

Quit Challenge, insanların tütünden uzak kalmasına yardımcı olmak için 6 aya kadar günlük ipuçları ve teşvik bildirimleri verir. WhatsApp, Viber, Facebook Messenger ve WeChat'te ücretsiz olarak kullanılabilir.

Ajans ayrıca, bu yenilikleri içeren bir “bırakma araç seti” yayınladı ve aynı zamanda sağlık uzmanlarından kısa tavsiyeler ve ulusal ücretsiz bırakma hatları gibi mevcut hizmetleri de yayınladı.

Küresel olarak, erkeklerin yaklaşık %39'u ve kadınların %9'u tütün kullanmaktadır. Erkekler arasında en yüksek tütün kullanım oranları şu anda %49 ile Batı Pasifik bölgesinde ve %19 ile Avrupa'da kadınlar arasında bulunuyor.

“Bırakma Taahhüdü” girişiminin bir parçası olarak DSÖ, tütünün bırakılmasını teşvik eden cesur politikaların benimsenmesi çağrısında bulunmaktadır; sigara bırakma hizmetlerine erişimin artırılması; tütün endüstrisinin taktikleri hakkında farkındalık yaratmak; ve tütünden uzak durmaya çalışan tüketicilere destek.

Şu anda 29 ülke, ulusal bilinçlendirme kampanyaları, yeni dijital araçlar, politika incelemesi, sağlık çalışanlarının eğitimi, özel kliniklerin açılması, nikotin replasman tedavileri için destek ve sigarayı bırakma kursları aracılığıyla tütünün bırakılmasını desteklemek için ajansla birlikte çalışıyor.

Bırakmanıza yardımcı olacak bazı DSÖ gerçekleri

  • Her yıl 8 milyon kişi tütün kullanımından ölüyor
  • Sigara içenler %40-50 daha fazla ağır hastalık geliştirme ve COVID-19'dan ölüm riskiyle karşı karşıyadır.
  • Tütün dişlerin sararmasına, fazla diş plağına ve ağız kokusuna neden olur
  • Tütün kullanmak sosyal etkileşimleri olumsuz etkiliyor
  • Sigara izmaritleri, dünya genelinde en yaygın olarak atılan plastik atık parçaları arasında yer alıyor.
  • Sigara, cilde elastikiyet veren proteinleri aşındırarak cildi erken yaşlandırır.
  • Sigara içenler, sigara ve tıbbi maliyetler dahil olmak üzere kişisel maliyetlerde ortalama 1,4 milyon dolar yakıyor
  • İkinci el dumana maruz kalan sigara içmeyenlerin ağız ve akciğer kanseri geliştirme riski daha yüksektir
Editör: TE Bilisim