Şırnak Milletvekili Nevroz UYSAL ASLAN

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde sırsıyla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem yaşanmıştır. 11 ilimizi etkileyen bu doğa olayı, alınmayan önlemler ve izlenen politikalar nedeniyle bir felakete dönüşmüş ve resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde can kaybına neden olmuştur.

03.02.2024 tarihinde Hatay Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Yapılan çalışmaların ardından deprem bölgesi genelindeki kesinleşmiş hak sahibi sayımız 390 bin olarak netleşmiştir. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Temel atmasının üzerinden 1 yıl geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirerek, yıl sonuna kadar 200 bin evi teslim etmiş olacağız” demiştir. Oysaki depremlerden sonra 31 Mart'ta açıklama yapan Erdoğan, “319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” demiştir.

Her ne kadar AKP’nin genel başkanından beklense de Cumhurbaşkanı makamında oturan birinden beklenmeyecek düzeyde sıradanlaştırılmış çelişkili açıklamalar, yalan vaatler, tutulmayan sözler ve depremzedeler üzerinden bile yaptıkları umut tacirliği siyasetlerine HAYIR demek için konuyu Meclis gündemine taşıdık.

Bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından şu soruların cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Şırnak Milletvekili Nevroz UYSAL ASLAN soru önergesinde şu ifadelere yer verd.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde sırsıyla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem yaşanmıştır. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adana, Diyarbakır ve Elâzığ illerini etkileyen bu doğa olayı, alınmayan önlemler ve izlenen politikalar nedeniyle bir felakete dönüşmüş ve resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde can kaybına neden olmuştur.

DEM Partili Cengiz Çiçek'den İstanbul'da Uyuşturucu ve Çete Faaliyetlerine Araştırma Önergesi DEM Partili Cengiz Çiçek'den İstanbul'da Uyuşturucu ve Çete Faaliyetlerine Araştırma Önergesi

03.02.2024 tarihinde Hatay Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Yapılan çalışmaların ardından deprem bölgesi genelindeki kesinleşmiş hak sahibi sayımız 390 bin olarak netleşmiştir. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Temel atmasının üzerinden 1 yıl geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirerek, yıl sonuna kadar 200 bin evi teslim etmiş olacağız demiştir. Oysaki depremlerden sonra 31 Mart'ta açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, “319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” demiştir.

1-      Son 1 yılda TOKİ tarafından ihalesi yapılmış konut sayısı kaçtır?

2-      Kısa vadede bitirilip teslim edilebilecek konut sayısı kaçtır?

3-      6 Şubat depremlerinden sonra Cumhurbaşkanı tarafından 1 yıl içinde teslim edileceği belirtilen 319 bin konutun ne kadarı tamamlanmıştır? Kaçının anahtar teslimi gerçekleşmiştir?

4-      Cumhurbaşkanı ve yetkililer tarafından yapılan çelişkili açıklamaların nedeni nedir?

5-      Bir yılda yapılacağı söylenen 319 bin konut sayısına nasıl ulaşılmış ve bu sayı neye göre tespit edilmiştir?

6-       Vadeliden konut sayısına bir yılda neden ulaşılamamıştır?

Editör: Haber Merkezi