Somali, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Afrika ülkesinde çocuk işçiliğini sona erdirme çabalarını artırma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle Mogadişu'da yaptıkları ortak açıklamada, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesinin ancak temel nedenlere dair güçlü bir anlayışa sahip kolektif bir sistematik yaklaşımla ve çocukların işçiliğe girmesini yasaklayan yasal bir çerçeveyle gerçekleşebileceğini söylediler.

Somali hükümeti, ülkedeki çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için çaba sarf etti. Ancak, durumu tamamen değiştirmek için gidilecek uzun bir yol var.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Abdiwahab Ugas Khalif, birçok ailenin ekonomik zorluklar ve aile reisleri için uygun istihdam fırsatlarının olmaması nedeniyle çocuklarını çalışmaya göndermek zorunda kaldığını söyledi.

Khalif, çocuk işçiliğine karşı iyi gelişmiş bir ulusal politika çağrısında bulunarak, "Daha da endişe verici olan, milisler veya gruplar tarafından işe alınan çocuklar, asker, aşçı ve temizlikçi gibi yaşamı tehdit eden tehlikeli rollere zorlanıyorlar" dedi.

UNICEF ve ILO, Somali'de çocuk işçiliğinin arkasında farklı nedenler olsa da, hükümetin Somali'deki çocuk işçiliğini tespit etmek ve ortadan kaldırmak için uluslararası toplumla yakın ortaklık içinde çok çalıştığını söyledi.

ILO'nun Etiyopya, Cibuti, Somali, Sudan ve Güney Sudan'dan sorumlu direktörü ve Afrika Birliği özel temsilcisi Alexio Musindo, kuruluşunun, durumun ana itici güçlerini daha iyi anlamak için bir çocuk işçiliği değerlendirmesi yapması için Somali'yi desteklediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim