Başkent Mogadişu'da İslamcı militan grup Eş-Şebab'ı eleştiren önde gelen Somalili bir gazeteci, intihar saldırısında öldürüldü.

Abdiaziz Afrika olarak da bilinen Abdiaziz Mohamud Guled, öğleden sonra şehirdeki bir restorandan çıkarken hedef alındı.

Patlamada çevredeki iki kişi de yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

El Şebab, saldırının arkasında olduğunu ve Mogadişu Radyosu için çalışan gazeteciyi hedef aldığını söyledi.

Mogadişu Radyosu'nun resmi internet sitesinde polis kaynaklarına dayandırılan habere göre bombacı, Güled'e Somali Ulusal Televizyonu müdürü ve bir şoförün eşlik ettiği restoranın yakınında bir arabanın önünde bir bomba patlattı.

Raporda, Güled'in ailesine taziyelerini ileten Somali Başbakanı Mohamed Hussein Roble'ın bir açıklaması da yer aldı.

Abdiaziz, vatanı, milleti ve dini için cesaret ve amansızca çalışan çalışkan bir gazeteci ve milli kahramandı” dedi.

Guled, gözaltına alınan Eş-Şebab şüphelileriyle yaptığı röportajlarla tanınıyordu ve yayınları genellikle geniş kitleleri kendine çekti.

Arapça'da Gençlik anlamına gelen El-Şebab, on yıldan fazla bir süredir BM destekli hükümet birlikleriyle savaşan aşırı İslamcı bir gruptur.

Cihatçılar, Afrika Birliği birlikleri tarafından itildiği 2011 yılına kadar başkent Mogadişu'yu kontrol ettiler, ancak hala kırsal kesimde toprakları elinde tutuyor ve Mogadişu ve başka yerlerde hükümet ve sivil hedeflere sık sık saldırılar düzenliyor.

Çoğu Somalili Sufi iken, İslam'ın katı Suudi esinli Vahhabi versiyonunu savunuyor. Zina yapmakla suçlanan kadınları taşlayarak öldürmek ve hırsızların ellerini kesmek de dahil olmak üzere, kontrolü altındaki bölgelerde Şeriat'ın sert bir versiyonunu empoze etti.

Hükümet yetkilileri, Somali'nin en kanlı terör saldırılarından bazılarını sorumlu tuttu. Geçen yıl Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Verileri Projesi analistleri, 2010'dan bu yana 4.000'den fazla insanın ölümünden Al-Shabab'ın sorumlu olduğunu tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim