Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Tozkoparan mahallesinde yapılmak istenen kentsel dönüşüme ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

İstanbul Güngören Belediyesi’ne bağlı Tozkoparan ve M.N Özmen Mahallesi (Küba Mahallesi) sınırları içerisinde bulunan 10.4 hektarlık alan depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle ‘riskli alan’ ilan edilmiştir. Ayrıca 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un 6/A maddesi kapsamına alınarak mahalle halkının tapuları hazineye devredilmiş, barınma ve mülkiyet hakları yok sayılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kandilli Rasathanesi’yle birlikte hazırladığı “Olası Deprem Kayıp Tahminleri” raporunun Güngören ilçesini anlatan bölümünde, Tozkoparan’da 212 binanın hafif hasar alacağı, bu çerçevede Tozkoparan’ın dayanıklı bina açısından en fazla sağlam yapının bulunduğu ikinci mahalle olduğu belirtilmektedir. Dahası, Tozkoparan’da yapılan teknik incelemenin, riskli alan kararından sonra ve alanın çok küçük bir bölümünde yapıldığı belirtilmektedir.

Zemini ve binaları sağlam olmayan, insanların can güvenliğinin tehlikede olduğu bölgeler yerine Tozkoparan gibi deprem riski diğer alanlara göre daha az fakat rant değeri daha yüksek alanlarda kentsel dönüşüm projelerinin uygulanması, önceliğinizin halkın can güvenliğinden ziyade müteahhitler ve sermayedar olduğuna işaret etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde "kentsel dönüşüm" adı verilen faaliyetler hep bina yenileme şeklinde sürdürülmektedir. Kentlerin; insan yaşamına uygun, depreme karşı güvenli dönüşümü sadece bina dönüşümünü mu içermektedir? Diğer faaliyetler nelerdir?
  2. Gerçekten halkın can güvenliği için kentsel dönüşüm yapmak isteniyorsa neden Tozkoparan gibi sağlam binalar yerine en riskli alanlarda ihtiyacı olan binalarda dönüşüme başlanmamıştır?
  3. Neden zemini ve binaları sağlam olmayan, daha riskli alanlar yerine rant değeri yüksek ve ötekileştirilmiş mahallelerde kentsel dönüşüm yapılmaktadır? Kentsel dönüşüm projeleri neden gönüllü değil de zorla uygulanmaktadır?
  4. Savcı mütalaası ve bilirkişi heyeti raporu mahallelinin lehineyken Danıştay davasına ret cevabının gelmiş olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Ümraniye Belediye Başkanının çıkan videolarda açıkça söylediği gibi "mahkeme başkanını aradım, dedim ne oluyor!" şeklinde yargıya müdahale mi söz konusudur?
  5. Bina dönüşümleri TOKİ aracılığı ile yürütülmekte olup ilgili inşaat faaliyetleri özel kurumlara, müteahhitlere ihale edilmektedir. Bu ihaleleri hangi firmalar/kişiler hangi yetkinlikleri ile almaktadır?
  6. Son iki yılda dönüşüm alanından ev alan belediye başkanı, meclis üyesi, vali, kaymakam, milletvekili ve bürokrat var mıdır?
Editör: TE Bilisim