“Ilımlı” bir yönetim vaatlerine rağmen, Taliban, hükümetlerini açıkladıktan bir gün sonra Çarşamba günü kadın haklarına ilişkin ilk önlemleri açıkladı. Bunlar arasında üniversitelerde karma derslerin sona ermesi ve Afgan kadınlarının spor yapmasının yasaklanması yer alıyor. Birçoğu, endişe verici önlemleri kınamak için sokaklara çıktı, ancak şiddetli baskıyla karşılaştı.

“Özgürlük, özgürlük” ve “Direniş” diye bağıran Taliban karşıtı göstericiler , grubun 15 Ağustos'ta iktidara gelmesinden bu yana ara sıra yaptıkları gibi, 8 Eylül'de bir kez daha birçok Afgan şehrinin sokaklarına döküldü. Ön cephede aktivistler, ama aynı zamanda haklarının ve özgürlüklerinin korunmasını talep eden düzinelerce Afgan kadın.

Önceki gün, Taliban geçici hükümetini açıkladı. Ve "kapsayıcı" bir kabine vaatlerine rağmen, listede hiçbir kadın yer almadı. Kabil'de bir gösterici FRANCE 24'e verdiği demeçte, "Hükümet açıklandığında her şey netleşti: kadınlar siyasette yer almayacak ve hoşgörü olmayacak."

'Bizi toplumdan silemezler'

Kabil'de genç bir kadın birkaç gün önce, "Temel haklarımızı korumak için sokaklardayız: eğitim, çalışma ve siyasi katılım hakları. Taliban'ın bizi toplumdan silemeyeceklerini anlamasını sağlamak istiyoruz." Daha önce, STK İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından bildirildiği üzere .

İktidara döndüğünden beri, Taliban dünyaya daha hoşgörülü bir yüz göstermeye çalıştı. Ancak birçok kadın yine de geçmişe dönmekten korkuyor: ilk Taliban yönetimi (1996-2001) altında kamusal alandan kayboldular, kızların eğitimi reddedildi, kadınların çalışmasına ve erkek olmadan sokağa çıkmalarına izin verilmedi. yakın ailelerinin bir üyesi. Ayrıca tüm vücudu örten bir burka giymek zorunda kaldılar.

“Çoğu bu göstericilerin öğrenciler önceki Taliban rejimini yaşamadım yirmili, kadın ve kim ona sırtını gidiş fikrini reddediyorum" MAHBOUBA Seraj, Kabil'de merkezli bir aktivist, FRANSA 24 anlattı.

Jean, "Bu gençler, Taliban'ın terörünü gerçekten anlamıyorlar. Onlara meydan okumaya cüret ederek büyük bir cesaret gösteriyorlar, ama hepsinden önemlisi, ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini gösterme iradeleri var." -Sciences-Po Aix'de çağdaş tarih fahri profesörü Charles Jauffret, FRANCE 24'e verdiği demeçte.

Üniversitelerde perde çekmek

Endişe sadece Taliban'ın dönüşünden bu yana arttı ve İslamcılar zaten kadınlara karşı bazı kısıtlamalar ilan ettiler. 5 Eylül'de, özel üniversitelerin yeniden açılmasının arifesinde , kadın üniversite öğrencileri hakkında bir kararname yayınladılar .

Kadınların derslere katılabilmeleri için artık tüm vücutlarını örten bir abaya ve sadece gözlerini gösteren peçe takmaları gerekecek.

Ayrıca, sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan görsellerin de gösterdiği gibi, karma sınıflar artık bir perdeyle bölünecek, bir tarafta kadınlar bir tarafta erkekler diğer tarafta olacak. Her dersin sonunda, kız öğrenciler dışarı çıkmadan önce erkeklerin odadan çıkmasını beklemek zorundadır.

Öğretmenlere gelince, “üniversitelerin imkanlarına göre kız öğrenciler için kadın öğretmen almaları gerekiyor” dedi . iyi davranış kaydı".

Jean-Charles Jauffret, "Bütün bu kurallar, [kadınları] üniversiteye kaydolmaktan caydırmak için tasarlandı" diyor.

Taliban yanlısı protesto

Ancak Cumartesi günü, yaklaşık 300 Afgan kadın, Kabil'deki üniversitenin yakınında toplandı ve Taliban'ın cinsiyet ayrımcılığı politikalarına bağlılık sözü verdi ve hepsi, eğitim için katı yeni kıyafet politikalarına uygun olarak tam yüz peçe taktı. ABD'nin Afganistan'ı işgaline yol açan 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül'de , konuşmacılar Batı'ya sövüp sayarken ve İslamcıların politikalarına desteklerini ifade ederken Taliban bayrakları salladılar .

Eğitim bakanlığının dış ilişkiler müdürü Daud Hakkani, protestoyu isteyen ve gösteriye izin verilen kadınlar tarafından organize edildiğini söyledi.

Taliban yanlısı yürüyüş, aşırılık yanlılarının Çarşamba günü, muhalefet gösterilerini şiddetle bastırdıktan sonra... Adalet Bakanlığı tarafından önceden izin verilmedikçe herhangi bir toplantının yasak olduğunu açıklamasından günler sonra gerçekleşti .

Bir konuşmacı, tepeden tırnağa örtülü olarak, "Kadınların temsilcisi olduklarını iddia ederek sokaklarda protesto yapan kadınlara karşıyız" dedi. "Son hükümeti beğenmek özgürlük mü? Hayır, özgürlük değil. Son hükümet kadınları kötüye kullanıyordu. Kadınları sadece güzelliklerine göre topluyorlardı."

Herhangi bir 'isyan sert bir şekilde vurulacak'

Bazı kadınlar Taliban'a meydan okumak için iki eliyle cesaretlerini toplamaya karar verirken, Mahbuba Seraj gösterilerden uzak durmaya karar verdi. 70 yaşındaki bu uzun süreli aktivist yürüyüşlere katılmayı reddediyor. Sokağa çıkan genç kadınlar cesaret dolu ama bir o kadar da naif" dedi. "Haklarımız konusunda hiç iyimser değilim. Ancak şu anda, özellikle bu gösterilerin yalnızca daha sert bir baskıya ve can kayıplarına yol açmasından korkuyorum" diyerek, sivil toplum üyelerini "eşgüdümlü olmaya ve bir çözüm üzerinde düşünmeye çağırıyor" dedi. gerçek bir uluslararası etkiye sahip olacak hareket".

Zabihullah Mücahid düzenlediği basın toplantısında, eylemcinin korkularını tekrarlayarak, İslamcı aşırılık yanlılarının baş sözcüsü, onların yönetimine karşı başkaldırmaya yönelik herhangi bir girişime karşı uyarıda bulundu: "Bir isyan başlatmaya çalışan herkes sert bir şekilde vurulacak. Bir başkasına izin vermeyeceğiz," dedi. Pazartesi günü Panjshir isyancılarına karşı zafer kazandığını iddia ettikten sonra Kabil'de .

Bunların hepsi, kadınların gelecekteki protestoları için iyiye işaret değil – tabii ki Taliban yanlısı değilseler.

Bu makale Fransızca orijinalinden uyarlanmıştır .

https://www.habereguven.com/ortulu-protesto-afgan-kadinlar-talibani-desteklemek-icin-miting-yapti/
Editör: TE Bilisim