Kakao Flavanolleri Zihinsel Strese Bağlı Kardiyovasküler Olaylara Karşı Koruyabilir

Flavanol bakımından zengin çeşitli yiyecekler - özellikle elma, kara üzüm, böğürtlen, kiraz, ahududu, armut, bakliyat, yeşil çay ve işlenmemiş kakao

Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, insanlara yüksek seviyelerde flavanol içeren bir kakao içeceği verildiğinde kan damarları, flavanol içermeyen bir içecek içerken olduğundan daha iyi işleyebildi .

Stres günümüz toplumunda oldukça yaygındır ve hem psikolojik hem de fiziksel sağlıkla yakından ilişkilendirilmiştir.

Tek bir stres atağının akut kardiyovasküler olay riskini artırdığı gösterilmiştir. Ayrıca, stresin kardiyovasküler aktiviteyi bozduğu ve bu tür yanıtların stresle indüklenen kardiyovasküler olaylara katkıda bulunabileceği iyi bilinmektedir.

Aslında, laboratuara dayalı stres görevlerinin, zihinsel stres kaynaklı iskemi ile ilişkili zihinsel stres sırasında periferal vasküler yanıtlarla birlikte geçici miyokardiyal iskemiyi uyandırdığı gösterilmiştir.

Bir grup bitki kökenli polifenolik bileşik olan flavanoller, insanlarda endotel fonksiyonunu ve kan basıncını iyileştirir. Ancak stres sırasındaki etkileri tam olarak bilinmemektedir.

Birmingham Üniversitesi Spor, Egzersiz ve Rehabilitasyon Bilimleri Fakültesi'nde araştırmacı olan Dr. Catarina Rendeiro, "Flavanoller çok çeşitli meyve ve sebzelerde son derece yaygın" dedi.

"Stres gibi akut vasküler hassasiyet dönemlerinde bu bileşiklerin bilinen kardiyovasküler faydalarından yararlanarak, insanlara stresli dönemlerde diyet seçimlerinden en iyi şekilde nasıl yararlanacakları konusunda gelişmiş rehberlik sunabiliriz."

Dr. Rendeiro ve meslektaşları, akut kakao flavanol alımının vasküler fonksiyon üzerindeki stres kaynaklı değişiklikler üzerindeki etkilerini incelemek için randomize, plasebo kontrollü, çift kör bir tasarım kullandı.

Flavanol kakaolu içecek

Çalışmada, bir grup sağlıklı erkek, 8 dakikalık bir zihinsel stres görevini tamamlamadan 90 dakika önce yüksek flavanol kakaolu bir içecek içti.

Araştırmacılar, istirahatte ve stres sırasında ön kol kan akışını ve kardiyovasküler aktiviteyi ölçtüler ve stres sonrası 90 dakikaya kadar kan damarlarının işleyişini değerlendirdiler.

Katılımcılar yüksek flavanollü kakao içtiklerinde kan damarı işlevinin daha az bozulduğunu keşfettiler. Ayrıca flavanollerin stres sırasında kan akışını iyileştirdiğini buldular.

Dr. Rendeiro, "Flavanol bakımından zengin kakao içmenin, zihinsel stresi takiben endotel fonksiyonundaki geçici bozuklukları azaltmak ve ayrıca stresli dönemler sırasında kan akışını iyileştirmek için etkili bir diyet stratejisi olabileceğini bulduk" dedi.

“Bulgularımız, günlük dozajın flavanol bakımından zengin çeşitli yiyecekler - özellikle elma, kara üzüm, böğürtlen, kiraz, ahududu, armut, bakliyat, yeşil çay ve işlenmemiş kakao- tüketilerek elde edilebileceği düşünüldüğünde, günlük diyet için önemlidir. "

"Bunun, zihinsel stresin etkilerine karşı daha savunmasız olan bireylerin kan damarlarını korumaya yönelik önlemler açısından önemli çıkarımları var."

_____

Rosalind Baynham vd . 2021. Kakao Flavanolleri Genç Sağlıklı Yetişkinlerde Akut Zihinsel Strese Karşı Vasküler Yanıtları İyileştiriyor. Besinler 13 (4): 1103; doi: 10.3390 / nu13041103

Editör: TE Bilisim