BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ( OCHA ) bugün yaptığı açıklamada, Sudan'daki felaketin ve artan gıda ve sağlık maliyetlerinin ihtiyaç sahibi insan sayısını artırdığını söyledi. 

Yetkililer, 30 yılın en kötü sel felaketinin ardından Eylül ayı başlarında üç aylık olağanüstü hal ilan ettiler. 

Bugüne kadar 860.000'den fazla insanın evleri yıkıldı veya hasar gördü ve 120'den fazla insan öldü. 

Etkilenen tüm insanların yüzde 52'sini oluşturan Kuzey Darfur, Hartum, Batı Darfur ve Sennar başta olmak üzere topluluklara yönelik temel hizmetlerden ödün vererek yaklaşık 560 okul ve binlerce sağlık tesisi de etkilenmiştir.  

400.000'e ulaşıldı ve artıyor 

BM ajansları ve ortaklarının müdahalesi şu ana kadar 400.000'den fazla kişiye ulaştı; acil durum barınağı ve ülke genelinde 181.000'den fazla selden etkilenen mülteciye, 1.87 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişiye ve Sudanlıya temel ev eşyalarının yardımı dahil. 

Bu arada,  Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) resmi verilerine göre ,  COVID-19 virüsü bulaşması 13.653 doğrulanmış COVID-19 vakası ve 836 ölümle devam etti . 

Artan ihtiyaçların ortasında, ağustos ayında neredeyse yüzde 170'e ulaşan yükselen enflasyon, temel mallarda kıtlığa neden oldu ve bazı yerel kaynaklı arzların fiyatlarını yüzde 300 ila 400 artırdı. 

OCHA sözcüsü Jens Laerke , "Bazı durumlarda, tedarik süreci tamamlandığında, tedarik fiyatları yükseldi, böylece orijinal bütçeler artık geçerli olmaz" dedi.

9,6 milyon insan “ciddi şekilde” muhtaç

Bunun, satın alma sürecinin yeniden başlaması gerektiği anlamına geldiğini ve “bu işlem tamamlandığında fiyatların bir kez daha yükselmeyeceğinin garantisi olmadığını” açıkladı. 

Sağlık hizmetlerinin maliyeti 2020'de yüzde 90 arttı.  tweet . 

Cenevre'de Bay Laerke, Dünya Gıda Programı ( WFP ) verilerine dayanarak ortalama bir aile gıda sepetinin fiyatının geçen yıldan bu yana yüzde 200'ün üzerinde arttığını ve Sudan'da halihazırda dramatik gıda güvensizliği seviyeleri üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti. 9,6 milyon insan “ciddi şekilde” muhtaç olarak tanımlanıyor.  

Nakit desteği

Bay Laerke, enflasyonun ayrıca savunmasız ailelere nakit desteği sağlayan insani yardım ortaklarını da etkilediğini, çünkü aktarılan miktarları sürekli olarak ayarlamak zorunda olduklarını söyledi. 

Bu ayarlamalara rağmen, birçok aile artık ihtiyaçları olanı aldıkları nakit ile satın alamıyor. 

OCHA sözcüsü, daha önce dış yardıma güvenen dört aileden yalnızca birinin bugün bunu aldığını söyledi.  

Açlığın artması

Sudan'daki bir başka endişe de, geniş tarım arazilerinin su altında olması veya hasattan hemen önce harap olmasıdır.  

Mr. Laerke açıkladı, "Sudan'daki çoğu aile halihazırda gelirlerinin yaklaşık yüzde 65'ini gıdaya harcadı, bu nedenle bu fiyat artışları, açlığın artmasına ve ailelerin ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışırken önceliklerini kaldırdığı eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerin azalmasına yol açtı."

Editör: TE Bilisim