Geçen hafta Suriye'den Kıbrıs'ın kuzeydoğu ucu olan Karpaz bölgesine yaklaşan petrol sızıntısı dünyanın birçok yerinde dikkat çekmişti. Suriye'den yayılan petrol sızıntısı aynı zamanda Cape Greco kıyılarında da gözlemlenmiştir ve rüzgârın yönüne göre Türkiye'ye ulaşması da beklenmektedir.

Peki, petrol sızıntısı nedir? Denizi, suları, havayı daha doğrusu hayatımızı nasıl etkiliyor?

Bu paniğin önemi nedir?

Petrol sızıntısı, insan kaynaklı bir olaydır. Deniz ekosistemine kirlilik şeklinde çevreye yayılmasıdır. Karada ya da deniz üzerindeki gemilerde petrol tankerlerinin devrilmesi, sızıntı olması bunlara sebep olabilir. Geçen haftaki yaşanan olayda sebebiyet resmi Suriye Arap Haber ajansına göre Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Baniyas kentindeki termik santraldeki arızadan dolayı olarak verildi.

Petrol sızıntıları, deniz ekosistemindeki canlıları etkilemekle kalmıyor sadece aynı zamanda soluduğumuz havayı da etkilerken kuşların tüylerinin yapısını da etkiliyor, kürklerinin yalıtım kabiliyetini azaltıyor, dolayısıyla canlıları savunmasız hale getirebilir. Dökülen petrolün türüne ve suyun ısısına aynı zamanda da hava durumuna bağlı olarak buharlaşması, solunmasının da etkileri göz ardı edilemez.

Denize dökülen petrol, okyanuslardaki canlıların hava deliklerini tıkayarak nefes almalarını önler ve dolayısıyla ölümlerine sebebiyet verir. Aynı zamanda denizlerde ve okyanuslarda yaşayan canlıların vücutlarının çevresini kaplar ve hipotermiye karşı canlıları savunmasız bırakır.

Sulardaki sızıntının buharlaşması ve solunan havaya karışması insanlar için önemli riskler taşır; solunum yolunun zarar görmesi, karaciğer rahatsızlıkları, kanser riskinin artması. Sağlık sorunları elbetteki petrol sızıntısını temizleyenler için çok daha yüksek risk taşımaktadır.

Temizlemesi yıllar sürebilen ve etkilerinin en az 15 yıla kadar sürdüğü bir “sakarlık” ya da “dikkatsizlik” binlerce canlının hayatına mal oluyor. Mahvolan denizler, suları geri getirmek mümkün bile olamıyor bazı zaman. Benim şahsi görüşüm kirlenen denizleri, bölgeleri solar panel çiftliği olarak kullanmaktan yanadır. Bu sayede belki de dökülen petrollerin, yağların kullanımını da azaltmak.

Ne zamanki insanlar sürdürülebilirliğin önemini, dünyanın sağlığını, her canlının sağlığını ceplerine giren paradan daha önemli olduğunu anlayacak merak ediyorum doğrusu.

Editör: TE Bilisim