OKUYAY PLATFORMU’NUN DESTEKLEDİĞİ SÜPER OKURLAR PROJESİNDE OKUMALAR, 1 EYLÜL’DE BAŞLIYOR!

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) destek verdiği pilot projelerden “Süper Okurlar” için başvurular tamamlandı. Nöbetçi Kütüphane tarafından Adana’da hayata geçirilen Süper Okurlar projesi kapsamında kitap okumaları 1 Eylül’de başlıyor. Programa katılan her okur 3 ay boyunca, kendi yaş grubu için özel olarak seçilmiş 25 kitabı okuyarak kitaplarla ilgili değerlendirme sorularını cevaplayacak ve süper görevlerini tamamlamaya çalışacak.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından kurulan OKUYAY Platformu, Ankara, İstanbul ve Adana olmak üzere 3 ilden okuma kültürüyle ilgili 4 pilot projeye destek veriyor.

Adana’dan hibe almaya hak kazanan ve Nöbetçi Kütüphane’nin hayata geçirdiği Süper Okurlar projesi, okumayı seven 8-14 yaş arası çocuklar için özel olarak hazırlanmış bir okuma programı. Projeye katılan okurlar, yapılan başvurular sonucunda Adana’da yaşayan ve okumaya meraklı çocuklar arasından seçildi. Programa katılan her okur 3 ay boyunca, kendi yaş grubu için özel olarak seçilmiş 25 kitabı okuyarak kitaplarla ilgili değerlendirme sorularını cevaplayacak ve süper görevlerini tamamlamaya çalışacak. Okurlar kitapları değerlendirdikçe ve görevlerini yerine getirdikçe dijital rozet toplayacak ve sürpriz armağanlar kazanacaklar.

Çocuklara okumayı ve kitapları sevdirmek, okuma alışkanlığı kazandırmak için gerçekleştirilen Süper Okurlar projesi, kitaplarla büyülü ve eğlenceli bir karşılaşma fırsatı yaratmayı amaçlıyor. Kitapları her hafta Nöbetçi Kütüphane’den ödünç alan çocukların kütüphane kültürüyle tanışması ve kütüphane kullanımlarının yaygınlaşması da hedefleniyor.

Little child is playing superhero. Kid on the background of bright blue wall. Girl power concept.

Projeyle ilgili detaylı bilgi almak ve gelişmelerden haberdar olmak için:

okuyayplatformu.com/pilot-projeler

superokurlar.com

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

Bilgi için: okuyayplatformu.com

                 facebook.com/okuyayplatformu

                 instagram.com/okuyayplatformu

                 twitter.com/okuyayplatformu

Editör: TE Bilisim