Covid-19 virüsünün kendisi gibi, sürü bağışıklığı fikri de aylardır baskılanarak kamusal hayata geri döndü. Başlangıçta pandemiyi durdurmanın bir yolu olarak lanse edildi - yeterli sayıda enfeksiyonun oluşmasına izin vererek ve böylece virüs için bağışık olmayan potansiyel konakçı sayısını azaltarak. Hastalığın daha sonra yayılmasının duracağı iddia edildi.

Araştırmacılar, sürü bağışıklığına ulaşılmadan önce Birleşik Krallık'ta meydana gelmesi gereken yüksek ölüm oranını vurguladıklarında bu fikir hızla gözden düştü. Bununla birlikte, fikir şimdi geri döndü ve yine manşetlere taşıyor.

Geçen hafta yayınlanan Büyük Barrington Bildirisi'nin imzacılarına göre , artık toplumun çoğu için kilitleme kısıtlamalarını kaldırmanın ve savunmasız ve yaşlıları korurken nüfusun hayatlarına devam etmesine izin vermenin zamanı geldi. Sürü bağışıklığı artacak ve yakında Covid-19 belası ortadan kalkacaktı.

Bu baştan çıkarıcı bir argüman. Ancak sürü bağışıklığı, zamanı gelmiş gerçekten her derde deva mı? Covid'in lanetini dünyadan kaldırabilir mi? Birleşik Krallık'taki birçok bilim adamı ihtiyatlı tavsiyelerde bulunur.

İnsanlara yeniden virüs bulaşabileceğini biliyoruz.

Gösterdikleri gibi, İngiliz nüfusunun yalnızca% 8'i Covid-19 virüsü ile enfekte olmuştur. Tıp Bilimleri Akademisi Başkanı Sir Robert Lechler, "Sürü bağışıklığına ulaşmak için bunun yaklaşık% 70'e ulaşmasına ihtiyacımız var" dedi. "Bundan kurtulmanın çok büyük bir yolu değiliz, aynı zamanda Covid-19'a karşı bağışıklığın zamanla azaldığını ve insanlara yeniden virüs bulaşabileceğini biliyoruz."

Bu nedenle bilim adamları, sürü bağışıklığının bir aşı veya düzenli yeniden enfeksiyon olmadan sürdürülebilmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu savunuyorlar. Daha da önemlisi, kilitleme kısıtlamalarını kaldırarak sürü bağışıklığını sağlamak için girişimlerde bulunulursa, özellikle yaşlılar ve savunmasızlar arasında olmak üzere aşırı ölümlerde büyük bir artış olacaktır. NHS hizmetleri boğulurken , çok sayıda " uzun Kovid " vakası, yalnızca hafif başlangıç ​​semptomlarından muzdarip olanlar için bile uzun vadeli sonuçlar doğuracaktır.

Sürü bağışıklığı sağlayamadığı

Bilim adamları ayrıca Brezilya'daki Manaus örneğine işaret ediyor. Şehir, bu yılın başlarında 3.000'den fazla insanı öldüren yıkıcı bir Covid-19 vakası dalgasına maruz kaldı. Daha sonra virüs seviyeleri azaldı ve şehrin sürü bağışıklığına kavuştuğu iddiaları ortaya çıktı. Ancak, Manaus'ta vakalar yeniden artmaya başladı ve bu da şehrin yüksek ölü sayısına rağmen sürü bağışıklığını sağlayamadığını gösteriyor.

Southampton Üniversitesi küresel sağlık alanında kıdemli araştırma görevlisi Michael Head, aslında, sürü bağışıklığı kavramının hiç de hoş olmadığını ekledi. Büyük Barrington Deklarasyonu'nu çevrimiçi bir dilekçe olarak tanımlıyor ve bu fikre karşı çıkan - Independent Sage'den Tıp Bilimleri Akademisine kadar - uzman gruplarına işaret ediyor .

"Birleşik Krallık'ta yaklaşık üç ay boyunca tam bir ulusal tecrit yaşandı" diye ekledi. “Bu süre zarfında, Birleşik Krallık'ta çok az 'normal' yaşam sürmesine rağmen, genel olarak nüfusun dörtte birini oluşturan binlerce savunmasız insan pandemik koronavirüsten öldü ve yine de bazılarında nüfusun yalnızca% 8'ine sahibiz. bağışıklık düzeyi. "

Head, sürü bağışıklığını sağlamak için bir teklifte bu seviyeyi% 60 ila 70'e yükseltmenin yıkıcı sonuçları olacağı sonucuna vardı.

Editör: TE Bilisim