Yemen'de İran yanlısı Husilerle savaşan Suudi liderliğindeki koalisyon, Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun süredir devam eden çatışmada şiddetin azaltılması çağrısında bulunduğundan, ülkenin kuzeyindeki bir hapishaneyi bombaladığı yönündeki haberleri yalanladı.

Bir Husi yetkilisi ve tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres veya MSF), Cuma günü Saada'daki geçici bir gözaltı merkezine düzenlenen bombalı saldırıda düzinelerce insanın öldüğünü söyledi.

Husiler, kurtarma görevlilerinin enkazdan cesetleri çıkardığını gösteren görüntüleri yayınladı ve ülkenin kuzeyini kontrol eden Husi hükümetinin sağlık bakanı Taha al-Motawakel, Associated Press haber ajansına 70 tutuklunun öldürüldüğünü söyledi.

Bir MSF sözcüsü AFP haber ajansına ölü sayısının en az 70 olduğunu ve 138 kişinin de yaralandığını söyledi.

Cumartesi günü, Suudi liderliğindeki koalisyon sorumluluğu reddetti.

Resmi SPA haber ajansı bir koalisyon sözcüsüne atıfta bulunarak, "Koalisyon, Yemen'deki İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ni (OCHA) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni (ICRC) gerçekler ve ayrıntılar hakkında bilgilendirecek" dedi.

Saada'daki hedefin OCHA ile üzerinde anlaşmaya varılan hedefleme dışı listelerde olmadığını, ICRC tarafından rapor edilmediğini ve üçüncü Cenevre Sözleşmesi'nin (Savaş Esirlerinin Muamelesine İlişkin Cenevre Sözleşmesi) öngördüğü standartları karşılamadığını söyledi.

Geçen hafta boyunca, grup Pazartesi günü koalisyonun bir parçası olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştirdikten sonra, koalisyon Husilerle bağlantılı askeri hedefler olduğunu söylediği hava bombalarını yoğunlaştırdı. -Suudi şehirlerinde sınır füzesi ve insansız hava aracı fırlatıldı.

Save the Children, Cuma günü yaptığı açıklamada, Yemen'in liman kenti Hudeyde'deki bir telekomünikasyon tesisine düzenlenen saldırıda üç çocuğun öldüğünü söyledi. Baskın internet hizmetlerini de kesti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BAE tarafından talep edilen kapalı bir toplantının ardından Cuma günü yaptığı açıklamada, BAE ve Suudi Arabistan'daki diğer sitelere yönelik saldırıyı kınadı .

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ayrı bir açıklamada, çatışmanın artmasının ABD için "büyük endişe" olduğunu söyledi ve tüm tarafları gerilimi düşürmeye çağırdı. Daha önce Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud ile ABD'nin Körfez müttefiklerinin savunmalarını geliştirmelerine yardımcı olma taahhüdünü teyit etmek için görüştü ve Dışişleri Bakanlığı "sivil zararı azaltmanın önemini" vurguladı.

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in "tüm taraflara sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası insancıl hukuk tarafından yasaklandığını hatırlattığını" söyledi.

Yemen'deki savaş 2015'te başladı ve BM'nin dünyanın en kötü insani krizi olarak tanımladığı şeyi yarattı.

Editör: TE Bilisim