Yetkililer ve bölge sakinleri 4 Mayıs Salı günü yaptığı açıklamada, Afgan güvenlik güçlerinin son 24 saat içinde güney Helmand eyaletinde büyük bir Taliban saldırısına karşılık verdiğini, militanların ABD'nin askerlerini geri çekmesi için belirlenen sürenin ardından ülke çapında saldırılara başladığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl Taliban ile görüşmelerde kararlaştırılan 1 Mayıs geri çekilme süresini karşılamamasına rağmen, geri çekilme başladı ve Başkan Joe Biden tüm askerlerin 11 Eylül'e kadar çekileceğini duyurdu.

Eyalet başkenti Lashkar Gah'ın bir banliyösünde yaşayan Mulah Jan, Reuters'e, "Şehirde ağır silah ve patlamalar vardı ve küçük silahların sesi sanki birileri patlamış mısır yapıyor gibiydi," dedi.

"Tüm aile üyelerimi, duvarlarımızın arkasında oluyormuş gibi ağır patlamaları ve silah seslerini duyarak odanın bir köşesine götürdüm," dedi. Ayrılmayı göze alabilecek aileler kaçmıştı.

Helmand il konseyinin başkanı Attaullah Afgan, Taliban'ın Pazartesi günü Lashkar Gah'ın dış mahallelerindeki kontrol noktalarına saldırarak bazılarını ele geçirerek büyük saldırılarını birçok yönden başlattığını söyledi.

Afgan güvenlik güçleri hava saldırıları başlattı ve bölgeye elit komando güçlerini konuşlandırdı. İsyancılar geri püskürtüldü, ancak Salı günü çatışmalar devam ediyordu ve yüzlerce ailenin yerlerinden edildiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim