ABD'li bir yetkili, Afganistan'da kalan iki yüz Amerikalı ve diğer yabancıların, yeni Taliban hükümetinin tahliyeyi kabul etmesinin ardından Perşembe günü Kabil'den charter uçuşlarıyla savaşın harap ettiği ülkeyi terk etmeye hazır olduğunu söyledi.

Kalkışlar, İslamcı milislerin Ağustos ortasında başkenti ele geçirmesinden bu yana Kabil havaalanından kalkan ilk uluslararası uçuşlar arasında olacak ve ABD liderliğindeki 124.000 yabancı ve risk altındaki Afgan'ın kaotik tahliyesini tetikleyecek.

Hareket, Taliban'ın, daha ılımlı bir yönetim için uluslararası umutları boşa çıkaran, aranan terör zanlıları ve İslamcı muhafazakarlar da dahil olmak üzere çoğunlukla etnik Peştun erkeklerden oluşan bir geçici hükümet ilan etmesinden iki gün sonra geldi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters'e konuşan ABD'li yetkili, Taliban'a ABD Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad tarafından ayrılmaya izin vermesi için baskı yapıldığını söyledi.

Yetkili, Amerikalı sivillerin ve diğer yabancı uyrukluların, özel gemilerinin ayrılmasına izin verilmediği için kuzey Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde günlerce mahsur kalan insanlar arasında olup olmadığını söyleyemedi.

Taliban'ın Salı günü yeni bir hükümet ilan etmesi, geniş kitlelerce, orduyu ele geçirmeden önce yapacaklarını önerdikleri gibi, tabanlarını genişletmek ve dünyaya daha hoşgörülü bir yüz sunmak istemediklerinin bir işareti olarak görüldü.

Yabancı ülkeler geçici hükümeti Çarşamba günü ihtiyatlı ve endişeli karşıladılar. Kabil'de düzinelerce kadın protesto için sokaklara çıktı.

Pek çok eleştirmen, liderliği temel insan haklarına saygı duymaya ve dik enflasyon, gıda kıtlığı ve ülkeler Taliban'ı tecrit etmeye çalışırken dış yardımın kesilmesi ihtimali nedeniyle çöküşle karşı karşıya olan ekonomiyi canlandırmaya çağırdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminden kimsenin "Taliban'ın küresel toplumun saygın ve değerli üyeleri olduğunu öne sürmeyeceğini" söyledi.

Avrupa Birliği, atamaları onaylamadığını dile getirdi, ancak insani yardıma devam etmeye hazır olduğunu söyledi. Daha uzun vadeli yardım, Taliban'ın temel özgürlükleri desteklemesine bağlı olacaktır.

Suudi Arabistan, yeni hükümetin Afganistan'a "şiddeti ve aşırılığı reddederek güvenlik ve istikrar" sağlamasına yardımcı olmasını umduğunu ifade etti.

Analistler, kabinenin yapısının Batılı hükümetler tarafından tanınmasını engelleyebileceğini ve bunun daha geniş ekonomik katılım için hayati önem taşıyacağını söyledi.

Yeni kabine, Guantanamo Körfezi'ndeki ABD askeri hapishanesinin eski tutuklularını içerirken, içişleri bakanı Sirajuddin Hakkani, ABD tarafından terör suçlamasıyla aranıyor ve 10 milyon dolar ödül alıyor.

5 milyon dolarlık ödüllü amcası, mülteciler ve geri dönüş bakanı.

Muhafazakarlar

Taliban Afganistan'ı en son 1996'dan 2001'e kadar yönettiğinde, kadınların çalışması ve kızların okula gitmesi yasaklanmıştı. Grup halka açık infazlar gerçekleştirdi ve din polisi İslam hukukunun radikal bir yorumunu dayattı.

Taliban liderleri, İslami şeriat kanunu uyarınca kadınların hakları da dahil olmak üzere insanların haklarına saygı göstereceklerine söz verdiler, ancak son yirmi yılda daha fazla özgürlük kazananlar onları kaybetmekten endişe ediyor.

Avustralyalı SBS News ile yaptığı röportajda üst düzey bir Taliban yetkilisi, kadınların Afganistan'da popüler bir spor olan kriket oynamasına veya muhtemelen başka bir spora "gerekli olmadığı" ve vücutlarının açığa çıkabileceği için izin verilmeyeceğini söyledi.

Avustralya kriket kurulu, Taliban'ın kadınların spor yapmasına izin vermemesi durumunda Afganistan erkek takımına karşı planlanan bir test maçını iptal edeceğini söyledi.

Kabil'de, bir grup kadın, kentin Pul-e Surkh bölgesinde "Kadınsız bir Kabine başarısızlıktır" yazılı pankartlar taşıdı. Salı günkü daha büyük gösteriler, Taliban silahlı adamlarının havaya uyarı ateşi açmasıyla sona erdi.

Bir kadın sosyal medyada paylaştığı videoda, "Kabine açıklandı ve kabinede kadın yoktu. Protestoyu takip etmeye gelen bazı gazeteciler de tutuklanarak karakola götürüldü" dedi.

Yeni Taliban İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, rahatsızlık ve güvenlik sorunlarından kaçınmak için gösteri düzenleyen herkesin 24 saat önceden izin için başvurması gerektiği belirtildi.

Editör: TE Bilisim