BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Çarşamba günü yaptığı açıklamada , Afganistan'da Taliban'ın devralmasından bu yana yarım milyondan fazla insanın işini kaybettiğini veya işten atıldığını  söyledi .

ILO , fiili yetkililerin geçen Ağustos ayında kontrolü ele geçirmesinden bu yana ekonominin “felç geçirdiğine” dair bir uyarıda bulunarak, işlerde ve çalışma saatlerinde büyük kayıplar olduğunu söyledi.

Kadınlar özellikle sert vuruldu.

Bu yılın ortasında, Afganistan'daki kriz ve “kadınların işyerine katılımına getirilen kısıtlamalar” nedeniyle iş kayıplarının yaklaşık 700.000'e çıkması bekleniyor - en korkunç tahminler 900.000'i aşıyor -.

Cinsiyet eşitsizliği

Kadınların istihdam seviyeleri zaten küresel standartlara göre son derece düşük, ancak ILO, 2021'in üçüncü çeyreğinde yüzde 16 oranında azaldığını ve 2022 ortasına kadar yüzde 21 ile yüzde 28 arasında düşebileceklerini söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Afganistan Kıdemli Koordinatörü Ramin Behzad, “Afganistan'daki durum kritik ve istikrar ve toparlanma için acil destek gerekiyor” dedi. Öncelik acil insani ihtiyaçları karşılamak olsa da, kalıcı ve kapsayıcı bir iyileşme, insan ve toplulukların insana yakışır istihdama, geçim kaynaklarına ve temel hizmetlere erişimi olmasına bağlı olacaktır.”

ILO, devirden bu yana “harap olmuş” birkaç kilit sektörde yüz binlerce iş kaybının görüldüğünü söyledi.

Bunlara, işçilerin ya serbest bırakıldığı ya da ücretsiz bırakıldığı tarım ve kamu hizmeti dahildir. İnşaat sektöründe, yüzde 99'u erkek olan 538.000 işçi de büyük altyapı projelerinin durması nedeniyle zarar gördü.

Kuvvetler saptırıldı

ILO, öğretmenlerin ve sağlık çalışanlarının düşen uluslararası bağış desteğinin ortasında ekonomideki nakit eksikliğinden derinden etkilendiğini belirterek, Taliban'ın "yüz binlerce" Afgan güvenlik gücü üyesinin işini kaybetmesine de yol açtığını söyledi.

Kriz yayılmaya devam ederken, ILO   , Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'i ele geçirmesinin, son yirmi yılda elde edilen zorlu kalkınma kazanımlarını tehdit ettiğini açıkladı .

BM ajansı, yerel pazarların "geniş çapta bozulduğunu", üretken ekonomik faaliyetin düştüğünü ve bunun da üretim maliyetlerini artırdığını söyledi.

Aynı zamanda, Afganistan'ın 9.5 milyar dolarlık varlıklarının dondurulduğunu, “dış yardım, ticaret ve yatırımın... ciddi şekilde etkilendiğini” bildirdiği için ILO, nakit sıkıntısına ve bankalardan para çekme kısıtlamalarına işaret ederek, işletmeler için sefalete neden oldu. işçiler ve haneler.

Çocuk işçiliği

İşsizlik, beş ila 17 yaş arasındaki çocukların yalnızca yüzde 40'ının okula gittiği Afganistan'da çocuk işçiliği düzeylerini daha da kötüleştirmekle tehdit ediyor.

Mutlak rakamlarla ILO, çocuk işçiliğinde 770.000'den fazla erkek ve yaklaşık 300.000 kız çocuğu olduğunu kaydetti.

Sorun kırsal alanlarda daha kötü - yüzde 9,9 veya 839,000 çocuk - kentsel alanlardakilere (yüzde 2,9 veya 80,000) kıyasla çok daha fazla çocuk işçiliği yapıyor.

Bu yıl Afgan halkını desteklemek için BM'nin en önemli öncelikleri, hayat kurtaran yardım sağlamak, temel hizmetleri sürdürmek ve temel insan ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan sosyal yatırımları ve toplum düzeyindeki sistemleri korumaktır.

Bu stratejiyi desteklemek için ILO, üretken istihdamı ve insana yakışır işi teşvik etmek için işverenler ve sendikalarla birlikte çalışma sözü verdi.

Kuruluşun odak noktası dört kilit alandadır: acil istihdam hizmetleri, istihdam yoğun yatırım, girişim teşviki ve beceri geliştirme, aynı zamanda işçi haklarına saygı, cinsiyet eşitliği, sosyal diyalog, sosyal koruma, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması ve engellilerin dahil edilmesi.

Editör: TE Bilisim