Yüzlerce aile, Taliban savaşçıları ile direniş güçleri arasındaki şiddetli çatışmalardan son duraklama bölgesinin kontrolü için kaçıyor.

Afgan grubu ülkenin son isyancı kalesinin kontrolünü ele geçirmek için savaşırken, kuzeydeki Panjshir eyaletinde Taliban savaşçıları ve direniş güçleri arasındaki çatışmalar yoğunlaştı.

Komşu Parvan vilayetinin yakın bölgelerinde yaşayanlar, hayatlarının dört gün önce Taliban ile öldürülen komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud tarafından komuta edilen kuvvetler arasındaki yoğun çatışmalar nedeniyle kesintiye uğradığını söylüyorlar.

Taliban liderleri, grubun iktidarı ele geçirdikten haftalar sonra yeni bir hükümetin kurulmasını duyurmaya hazırlanırken müzakere edilmiş bir çözüm girişimlerinin başarısız olduğunu söylüyor.

52 yaşındaki Asadullah, Al Jazeera'ya “Savaş her gece daha da kötüleşti” dedi. O ve Parwan'ın Jab al-Seraj bölgesinin diğer sakinleri, çatışmaların esas olarak dağlara düştüğünü, ancak çoğu sakinin hala bölgeden kaçtığını söylüyor.

Bölge sakinleri, artan çatışmaların en az 400 aileyi, normalde Panjshir'in sakin, yeşil vadilerine - başkent Kabil'in yaklaşık 125 km (78 mil) kuzeyinde - yol açacak olan yol boyunca köylerden kaçmaya zorladığını söylüyor.

Taliban Sözcüsü Bilal Kerimi, örgütün Afgan eyaleti Pençşir'de kontrolü tamamen ele geçirdiğini söyledi.

Taliban, Afganistan'da kendi kontrollerinde olmayan ve direniş güçlerinin hakimiyetini sürdürdüğü Pençşir vilayetinde 'tam kontrolü sağladığını' duyurdu.Taliban Sözcüsü Kerimi, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Pençşir, İslam Emirliği'nin kontrolü altına girdi" ifadelerini kullandı.

Pençşir, büyük çoğunluğu Taciklerden oluşan yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı bir vilayet olarak biliniyor.

Dağlık ve engebeli arazisi nedeniyle askeri operasyonlar için zorlu bir hedef olarak tanımlanırken girişlerin dar bir geçitten gerçekleştirilmesi bölgeye giriş-çıkışları sınırlandırıyor.

Vilayetin lideri milli savaş kahramanı Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesut ile Taliban arasında görüşmeler gerçekleştirilmiş ancak sonuca varılamamıştı.

Editör: TE Bilisim