Tarım Orkam Sen (TARIM VE ORMANCILIK HİZMET KOLU KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI) Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip ÖZDEN; Veteriner hekim arkadaşlarımızın aşılanmaya başlanması bütün çalışanların ivedilikle aşılanması zorunluluğunu artırmıştır. Bir iş yerinde bir grup çalışanın aşılanması, diğer bir grubun ise aşılanmamış olması kitlesel bağışıklığın yanı sıra, çalışma barışını, kolektif çalışma kültürü ve pratiğini de zaafa uğratacaktır.” dedi

28 Nisan 2021 tarihinden itibaren Bakanlıkta çalışmakta olan Veteriner Hekim arkadaşlarımızın “Covid 19 Pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli gruplar” içerisine dahil edilerek aşılama işlemlerinin başlatıldığı görülmüştür. Veteriner hekim arkadaşlarımız için atılan bu adımı olumlu karşılamakla beraber bu adımın çok gecikerek atıldığını da belirtmek isteriz. Hayvan sağlığı, genel sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır ve bu alanda görevli hekim, tekniker ve teknisyen arkadaşlarımız Sağlık Hizmetleri Sınıfına dâhildirler. Böyle olmasına rağmen bu arkadaşlarımız, haksız olduğu kadar kanunsuzca, 14/1/2021 tarihinde başlatılan sağlıkçıların öncelikli aşılama programına dahil edilmemişlerdir. Bakanlık birçok konuda olduğu gibi bu konuda da kendi çalışanlarına sahip çıkmamış, çağrılarımıza kulaklarını tıkamış, bu kanunsuzluğun uzun bir süre devam etmesine göz yummuştur. Bu süre zarfında çok sayıda hekim, teknisyen ve tekniker arkadaşımız hastalığa yakalanmış, Çanakkale ve Bursa örneğinde olduğu gibi, Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımız olmuştur. Ancak; 04.05.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığından İl Müdürlüklerine gönderilen yeni bir yazıda yeni bir kaosla beraber endişelerimiz bir kez daha arttı. Gönderilen yazıda ‘Bitki sağlığı ve karantinası çalışmaları ile bitki ve bitkisel ürün ticareti ile ilgili işlerde görevli’ personele Covid 19 aşısı yapılması için İl Müdürlüklerinden ve İlçe Müdürlüklerinden isim listesi istenilmiştir. Bu planlama ve öncelik hangi mantığa ve hukuka göre yapıldı?

Birçok İlçe Müdürlüğünde birimleşme yoktur, tüm personel her işi yapmaktadır. Birimleşmenin olmadığı yerlerde öncelik neye göre yapılacaktır? Bu yaklaşımı Sendika olarak doğru bulmadığımızı ve tüm çalışanların aşı programına dahil edilmesini gerektiğini defalarca belirttik.

Tarım Orkam Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip ÖZDEN

Taleplerimize kulak kapatan yönetime şu bilgiyi vermek istiyoruz. Bu kapsamda çalışmayan ama sahada görevli olan, vatandaşla sürekli temas halinde olan iş arkadaşlarımız Covid testi pozitif çıkmıştır. Mersin Şube olarak aldığımız bilgiye göre Sadece son 10 günde Mersinde Tarım iş kolunda çalışan 6 kişi, ailesiyle beraber toplam 17 kişinin Covid testi pozitif çıkmıştır. Bu arkadaşlarımızdan bazıları da hastalığı ağır geçirmektedir. Bu ve bundan sonraki çıkabilecek olumsuzlukların sorumlusu kim olacak? Bu durumun kabul edilemezliği ortadadır ve bir an önce bu ayrım ortadan kaldırılarak şartsız, koşulsuz tüm çalışanların aşı programına dahil edilmesini gerekliliğini ifade ediyoruz.

Ülkemizde pandemi ile mücadelede tanık olduğumuz bütün çarpıklıklar, sorun ve ihmaller aşılama çalışmalarında da gün yüzüne çıkmıştır. Aşılama çalışmaları çok yavaş seyretmekte, şeffaflık ve öncelikler konusunda tartışmalar sürmektedir.

Sendika olarak iş kolumuzda Pandemi tedbirlerine büyük bir hassasiyetle uyulması gerektiğinin mücadelesini verdik/vermekteyiz. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, bitkisel ve hayvansal gıda üretimi, transferi ve güvenliği, orman varlığının korunması ve ıslahı, koruma-kontrol ve diğer faaliyetler Pandemi koşullarında da kesintisiz biçimde yerine getirilme zorunluluğu doğurmakta dolayısıyla bu durum iş kolumuzda Pandemi tedbirlerinin en yüksek düzeyde uygulanmasını gerektirmektedir. Kendi çalışanlarının haklarına saygı göstermeyen, pandemiyle mücadelenin şart koştuğu tedbirleri almayan bir kurumun, kamusal hizmet sorumluluğunu sağlıklı ve nitelikli biçimde yerine getirmesi mümkün değildir.

Geldiğimiz noktada pandemiyle mücadelede iki husus öne çıkmaktadır; dönüşümlü çalışma ve aşılama. Sendikamız dönüşümlü çalışma ve pandemiyle mücadele konusundaki somut tespit ve önerilerini hem genel merkez hem de şubeler ve temsilcilikler düzeyinde yeterince ortaya koymuştur.

Bu açıklamamızda özellikle aşılama boyutuna bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları bütün olarak “aşılanma için belirlenen öncelikli gruplara” dahil edilmelidirler. Gerçek ve tam kapanma koşullarında bile tarlalar, çiftlikler, gıda tedarik zincirleri, halkın sağlıklı, güvenilir ve sürekli gıda ihtiyacını karşılayabilmek için faaliyetlerine devam etmek zorundadır. Bu alana dönük denetim/kontrol faaliyetleri ile kamusal hizmetler yerine getirilmeden sürecin işlemesi imkansızdır. Hali hazırda olan tam kapanma yasağında Tarımdaki Kamu emekçileri her gün işe gitmek zorunda ve hatta 9 günlük bayram tatilinde bile yine kısmen bazı emekçiler çalışmaya devam edecekler. Bu bağlamda gerek çalışanların sağlığı gerekse de kamusal hizmetin nitelikli ve kesintisiz biçimde sürdürülebilmesi için bütün çalışanların ivedilikle aşılanması zaruri bir görevdir. Çünkü üretim var olduğu sürece biz Tarımdaki Kamu emekçileri sahada olacağız ve bununla beraber bu görevimizi büyük risk altında yapmaya devam edeceğiz.

Veteriner hekim arkadaşlarımızın aşılanmaya başlanması bütün çalışanların ivedilikle aşılanması zorunluluğunu artırmıştır. Bir iş yerinde bir grup çalışanın aşılanması, diğer bir grubun ise aşılanmamış olması kitlesel bağışıklığın yanı sıra, çalışma barışını, kolektif çalışma kültürü ve pratiğini de zaafa uğratacaktır.

Bu tespit, değerlendirme ve öneriler doğrultusunda bütün çalışanları ortak tavır almaya, Bakanlığı acilen harekete geçmeye, Sağlık Bakanlığını ise sesimizi duymaya ve gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz.

Editör: TE Bilisim