CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Tüm ülke evine kapanmışken THK kayyım heyeti kurumun mallarını satmakla meşgul."

Tekin açıklamasında, "tüm ülke evine kapanmışken THK kayyım heyeti kurumun mallarını satmakla meşgul. Ekonomik faaliyetlerin önemli ölçüde sekteye uğradığı böylesi bir dönemde THK Kayyım heyeti, 11 uçağının ardından aralarında meskenlerin de bulunduğu birçok taşınmazı satışa çıkarmış durumda. Yurttaşların hayatının söz konusu olduğu bir dönemde, doğal üyeleri arasında Cumhurbaşkanı, Kuvvet Komutanları ve Ankara Valisi’nde bulunduğu bir kurumun, işini gücünü bırakmış elinde ne var ne yok satıyor ise orada bir sorun var demektir. Kayyım'ın, 13 Nisan tarihinde yapacağını ilan ettiği uçak ve mülk satışı ihalesi aynı zamanda da yasa dışıdır. Zira Dernek tüzüğünün 1”7. maddesinin (d) fıkrasına göre mevcut taşınmazların satışı yetkisi sadece Büyük Genel Kurul'un kararı ile yapılabilir” denilmektedir. Tüzüğe rağmen bu ihale yapılacak olursa büyük bir hukuksuzluğa imza atılacaktır. Bu hususta THK'nın doğal üyeleri ne düşünüyorlar? Doğrusu çok merak ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesinde şu hususlara yer verdi:

Kayyım'ın 13 Nisan tarihinde yapacağını ilan ettiği uçak ve mülk satışı, dernek tüzüğünün 1”7. maddesinin (d) fıkrasına göre mevcut taşınmazların satışı yetkisi sadece Büyük Genel Kurul'un kararı ile yapılabilir” denilmektedir. Bu hukuksuzluğa dur demeyecek misiniz?

Kayyım heyeti ne için göreve gelmişti? Kurumun mallarını satmak için mi?

Böylesine bir gündemde kurumun taşınmazlarını satılığa çıkarmak fırsatçılık değil midir?

Yurttaşların hayatının söz konusu olduğu bir dönemde, doğal üyeleri arasında Cumhurbaşkanı, Kuvvet Komutanları ve Ankara Valisi’nde bulunduğu kurumun kayyım heyetinin ne bulduysa satılığa çıkarmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarında ‘uçakları arızalı’ diyerek devreye sokulmayan Türk Hava Kurumu kayım eliyle kapatılmak mı istenmektedir?

Geçtiğimiz günlerde kurumda görev yapan 150 kişi kayyum tarafından işten çıkarıldığı bilgisi doğru mudur?

Salgın, virüs dinlemeden ihale düzenleyen, fırsatçılık yaparak insanları işinden eden kayyım heyeti hakkında, Onursal Başkanı da olan Sayın Cumhurbaşkanın bir tasarrufu olacak mıdır?

Konuyla ilgili gelişmeler;

THK yönetimine geçen ekim ayında kayyım atandı. Kurumda son günlerde yaşananlar ise dikkat çekti. THK geçen günlerde kurum envanterinde bulunan 11 adet “M-18 A/B Dromader uçağını” ve depoda bulunan formlu/formsuz malzemelerini satışa çıkarmıştı.

Uçakların ihalesi 13 Nisan’da “belli istekliler arasında ihale” usulüyle gerçekleştirilecek. Bu uçaklar ilaçlama ve yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılıyordu. THK daha sonra Kütahya’nın merkez ilçesindeki taşınmazını da “kapalı teklif açık arttırma usulü” ile satacağını duyurmuştu.

7 TAŞINMAZ SATIŞTA

THK 7 taşınmazını daha satışa çıkardı. Eskişehir Tepebaşı ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’ndeki mesken vasıflı taşınmaz 11 Mayıs’ta, Adana Yüreğir’de yer alan zemin kat 1 bağımsız bölüm 15 Mayıs’ta, Muş merkezdeki taşınmaz 7 Mayıs’ta, Bursa Osmangazi’deki konut 18 Mayıs’ta, Yalova Çiftlikköy’deki mesken 8 Mayıs’ta, Kocaeli İzmit ilçesindeki taşınmaz 13 Mayıs’ta, Denizli Pamukkale’deki taşınmaz 6 Mayıs’ta satılacak. İhaleler kapalı teklif açık artırma usulüyle yapılacak. THK’deki bu taşınmazların halen kullanılan taşınmazlar olduğu da öğrenildi.

Editör: TE Bilisim