The Beatles, bu sonbaharda yeni bir kitap, elden geçirilmiş son albüm ve heyecanlı son günlerine yeni bir ışık tutan merakla beklenen belgeselle geri döndü.

1970 yılında piyasaya sürülen "Let It Be", uzun zamandır efsanevi grubun ayrılık albümü olarak kabul ediliyor.

Bu kısmen, yayınladıkları son albüm olduğu için ve aynı zamanda muhteşem dörtlü arasında derin gerilimler gösteren bir belgesel yapımıyla devam etti.

Ancak bu o kadar basit değil: "Let It Be" aslında 1969'daki "Abbey Road"dan önce kaydedildi ama grup tatmin olmadığı için bir yıl rafta kaldı.

Aslında, Paul McCartney, efsanevi yapımcı Phil Spector tarafından karıştırma seanslarının dışında bırakıldığı için asla tatmin olmadı.

The Beatles'ın her zamanki yapımcısı George Martin'in oğlu Giles Martin'in albümünün yeni remiksi, albümü grubun isteklerine daha da yaklaştırmayı amaçlıyor.

Ancak bu hafta NME'ye konuşan Giles Martin, "Paul'ün olanlarla ilgili asıl sorunu, normalde düzenlemelere çok fazla katkısı olması ve Spector'la olmamasıydı."

- 'İnişler ve çıkışlar' -

Grubun tarihi için daha önemli olan, "Yüzüklerin Efendisi"nin yönetmeni Peter Jackson'ın önümüzdeki ay çıkacak olan yeni belgeseli "The Beatles: Get Back" olabilir.

"Let It Be" seanslarının çok daha iyimser bir yanını göstermek için orijinal filmden saatlerce alıntı yaptı.

Ringo Starr bir hayran.

"İnişler ve çıkışlar yaşadık, ama tüm bunların etrafında bile - Peter Jackson kurgusunda göreceğiniz gibi - eğleniyorduk, (orijinal belgesel) hiç göstermedi, neşe, şakalaşma ve birbirimize bağırma. Dört adamın yaptığı şey bu," dedi Starr, Ultimate Classic Rock'a.

The Daily Beatle'ın editörü Roger Stormo, George Harrison'ın Paul McCartney ve John Lennon tarafından dışlanmış hissettiği için birkaç gün boyunca fırtına gibi esmesiyle kesin gerilimler olduğunu söyledi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Ama aynı zamanda sinirlenirken eğleniyorlardı" dedi.

"Orijinal filmde George ve Paul arasındaki iyi duyurulan tartışma nedeniyle, insanlar dönemin ruh halini bir moral bozucu olarak yorumladılar, ama ben bunu hiç böyle görmedim.

"Özellikle çatı konserinde eğleniyorlardı."

Bu, grubun Londra'nın merkezindeki karargahlarının çatısında doğaçlama bir konser verdiği ünlü andı ve sonuçta nihai performansları oldu.

Belgeselden yapılan konuşmalar da yeni ve parlak bir kitap için yeniden üretildi.

Rock tarihçisi Michka Assayas, grubun "Let It Be" sırasında dağılmakta olduğu fikrinin tabutuna çivi çakması gerektiğini söyledi.

"'Paul ve John birbirlerinden nefret ediyorlardı, fazla konuşmadılar' gibi her türlü efsaneye ilk inanan bendim. Ama konuşmalardan gördüğümüz kadarıyla son derece yakınlardı... erken dönemde işler iyi gidiyordu. 1969," Assayas AFP'ye verdiği demeçte.

"Her grubun stüdyoda tartışmaları var. Sadece şok ediciydi (orijinal film çıktığında) çünkü daha önce kimse onların tartıştığını görmemişti" diye ekledi.

- 'Tembel serseriler' -

Ayrıca, Nisan 1970'te işleri sonuçlandıran duyurusu olduğu için McCartney'e sık sık sabitlenen bölünmeden kimin sorumlu olduğunu yeniden değerlendirmenin zamanı gelebilir.

Ancak Stormo, John'un önceki Eylül'de ölüm çanını etkili bir şekilde çaldığını söyledi.

Kendini 'tembel adam' ilan eden Ringo Starr geçtiğimiz günlerde 81. doğum gününü kutladı
Kendini 'tembel adam' ilan eden Ringo Starr kısa süre önce 81. yaş gününü kutladı KEVIN WINTER GETTY IMAGES KUZEY AMERİKA/AFP/File

Paul genellikle Harrison'ın şarkı yazarlığını en çok talep eden ve açıkça eleştiren kişiydi.

Ama aynı zamanda grubun beygir gücüydü ve Lennon büyük ölçüde onları otururken Harrison'ın şarkılarında çalan kişiydi.

Starr geçenlerde BBC'ye verdiği demeçte, "Paul grupta olmasaydı, muhtemelen iki albüm yapardık çünkü tembellerdik" dedi.

"Ama Paul bir işkolik. John ve ben bahçede oturup ağaçtan yeşil rengi alıyor olurduk ve telefon çalardı ve biz bilirdik: 'Hey çocuklar, içeri gelmek ister misiniz? Hadi stüdyoya gidelim. !'"

Editör: TE Bilisim