Tokyo Olimpiyat organizatörleri, gelecek ayki Oyunlarda yaklaşık 150.000 prezervatif dağıtmayı planlıyor, ancak sporculara, sosyal mesafe kurallarının ve koronavirüs önlemlerinin öncelikli olduğu Olimpiyat köyünde kullanmak yerine onları eve götürmelerini söylüyor.

1988 Seul Olimpiyatları'ndan bu yana Oyunlarda HIV ve AIDS konusunda farkındalığı artırmak için çok sayıda prezervatif dağıtıldı ve organizatörler Uluslararası Olimpiyat Komitesinin dağıtımlarının devam etmesini istediğini söyledi.

Ancak sporculara birbirlerinden mesafelerini korumaları söylendi, bu da karışmak için daha az fırsat ve daha fazlası anlamına geliyor.

Tokyo 2020, Reuters'in sorularına e-postayla gönderilen bir yanıtta, "Prezervatif dağıtımı sporcunun köyünde kullanım için değil, HIV ve AIDS konularında farkındalık yaratmak için sporcuların onları kendi ülkelerine geri götürmelerini sağlamak içindir" dedi.

Yetkililer şimdiden denizaşırı seyircileri yasakladı ve ertelenen etkinliğe katılanlardan virüsü yayma riskini azaltmak için tezahürat yapmak veya şarkı söylemek yerine alkışlayarak desteklerini göstermelerini istiyorlar.

Yemek, çözülmesi gereken başka bir sorun haline geldi. Organizatörler başlangıçta köyün sakinlerini geniş yemek salonlarında beslemeyi planlıyorlardı - en büyüğü aynı anda 4.500 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip.

Ancak şimdi organizatörler, sporculardan yalnız yemek yemelerini, başkalarıyla sosyal mesafeyi korumalarını ve yemekten sonra yüzeyleri silmelerini isteyecek.

Tokyo 2020'ye koronavirüs önlemleri konusunda Cuma günü bir basın toplantısında tavsiyelerde bulunan bulaşıcı hastalık uzmanlarından Nobuhiko Okabe, "Uygun önlemler alınmadığında, özellikle sporcu köyü gibi yerlerde virüsü getirmek ve yaymak için yalnızca bir kişi yeterli olacaktır" dedi.

"Bir salgının olmadığından emin olmak için elimizden geleni yapmalıyız ve bu işi yapmak için tüm sporcuların ve delegasyonların işbirliğine gerçekten ihtiyacımız var" diye ekledi.

Editör: TE Bilisim