BM insani yardım görevlileri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın hafta sonu su altı volkanik patlamasının ardından kül ve tozla kaplı olduğunu, ancak orada durumun sakin olduğunu ve ilk temizlik çabalarının devam ettiğini söyledi.

Daha uzaklardaki Pasifik takımadalarında, yardım koordinasyon ofisi OCHA'dan yapılan bir güncelleme , batı kıyı bölgelerinde birkaç tatil yerinin tahrip edildiği veya kötü bir şekilde etkilendiği ana Tongatapu adası çevresindeki altyapıda önemli hasar olduğunu belirtti.

Şimdiye kadar teyit edilmiş bir ölüm yok, ancak iki kişi hala kayıp ve özellikle dış adalardan gelen değerlendirmeler hala beklemede.

Şok dalgası

Raporlara göre Cumartesi günkü patlama Alaska kadar uzaklardan duyulurken, patlamadan kaynaklanan tsunami Japonya ve ABD kıyılarını sular altında bıraktı ve Peru'da da iki kişiyi öldürdü.

Tonga'da şimdiye kadar, iki küçük alçak ada olan Mango ve Fonoi ile resmi bir temas kurulmadı, ancak Yeni Zelanda ve Avustralya tarafından yapılan gözetim uçuşları batı sahillerinde önemli hasarlar ortaya çıkardı.

OCHA, yerel telefon hatlarının onarıldığını, ancak patlamanın deniz tabanında yatan önemli bir iletişim kablosunu kopardığı bildirildikten sonra uluslararası telefon bağlantılarını ve internet hizmetini geri yüklemenin karmaşıklığını koruduğunu söyledi.

Tonga makamları, komşu Yeni Zelanda ve Avustralya'dan yardım almanın yanı sıra, ulusal deniz kuvvetlerini Pazar günü Ha'apai adalar grubuna yerleştirdi.

Sonraki adımlar

Bu zorlu durumda, BM ve  Pasifik'teki ortakları, BM Nüfus Fonu ( UNFPA ), BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ), Gıda ve Tarım Örgütü (  ), Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO )  gibi halihazırda Tonga'da bulunan BM kuruluşları da dahil olmak üzere, acilen sonraki adımları planlıyor.)

Tonga hükümetini desteklemek için WFP , yardım malzemelerinin ve daha fazla personelin nasıl getirileceğini araştırıyor ve ayrıca  Acil Durum Telekomünikasyon Kümesini konuşlandırarak Tonga'daki iletişim hatlarını yeniden kurma talebi aldı.

ETC girişimi, acil durumlarda ortak iletişim hizmetleri sağlamak için çalışan insani yardım, özel sektör ve devlet sektörlerinden 29 kuruluşu bir araya getiriyor.

Hızlı müdahale birimindeki ekipler, yerel ortaklarla çalışmak ve topluluklarla yeniden bağlantı kurmak için bir acil durumdan sonraki 48 saat içinde yılda 10'a kadar kriz durumuna yanıt vermek üzere harekete geçirilebilir.

Tipik olarak, ETC ekipleri, acil bir durumda iletişimin oynadığı hayati rolün bilincinde olarak, güvenlik sistemleri kurarken veya radyo istasyonlarını tekrar yayına alırken, mobil ağları ve internet bağlantısını etkilenen topluluklara geri yüklemeye yardımcı olur.

UNICEF hazır

UNICEF Pacific Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ailelere ve çocuklara acil hayat kurtarıcı desteğin sağlanması için Hükümet ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

UNICEF Pasifik Temsilcisi Jonathan Veitch, “Tonga Hükümetine ve volkanik patlama ve tsunamiden etkilenen halkına insani destek sağlamak için hazırız” dedi. UNICEF, olaydan etkilenen çocuklar ve ailelere temiz su ve acil sağlık malzemeleri sağlanması da dahil olmak üzere sahada acil müdahale çabalarını sağlamak için hükümet, sivil toplum kuruluşları ve diğer kalkınma ortaklarıyla birlikte çalışacak.”

Küçük adalar savunmasız

BM Genel Kurulu Başkanı Abdulla Shahid, Sözcüsü Paulina Kubiak'a göre bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor.

"Başkan, şu ana kadar doğrulanmış bir ölüm veya büyük yaralanma bildirimi olmadığı için rahatladı" dedi. Bay Shahid, Maldivler takımadalarından geliyor ve Tonga'daki patlamanın, gelişmekte olan küçük ada devletlerinin (SIDS) tsunamiler gibi doğal afetlere karşı savunmasızlığını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Kubiak, "Konu ABÖS söz konusu olduğunda olağan müdahale seçenekleri sınırlıdır. Sınırlı yüksek zemin vardır. Yeraltı suyu kolayca kirlenir ve neredeyse tüm altyapı kıyı şeridine yakındır. İhtiyacımız olan şey, dayanıklılığı artırmak için çabalar", diye devam etti. , "Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesinde ana hatlarıyla belirtildiği ve ayrıca 2030 Gündeminde belirtildiği gibi ."

Tongan Hükümeti ihtiyaç duyduğu desteği belirledikten sonra, Genel Kurul başkanı, felaketin uluslararası dayanışmanın gerekli olduğu bir başka örnek olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim