Hükümet 2 Haziran Çarşamba günü adanın 80 km'lik (50 millik) kıyı şeridi boyunca balıkçılığı askıya alarak 5.600 balıkçı teknesini etkiledi ve etkilenen plajları temizlemek için yüzlerce asker görevlendirildi.

Donanma Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tonlarca kimyasal taşıyan bir kargo gemisinin Sri Lanka'nın batı kıyısı açıklarında battığını ve tonlarca plastik peletin ülkenin en kötü deniz felaketlerinden birinde ülkenin zengin balıkçı sularını kirlettiğini söyledi.

Hükümet Çarşamba günü adanın 80 km'lik (50 millik) kıyı şeridi boyunca balıkçılığı askıya alarak 5.600 balıkçı teknesini etkiledi ve etkilenen plajları temizlemek için yüzlerce asker görevlendirildi.

25 ton nitrik asit ve diğer kimyasallar ve kozmetikler de dahil olmak üzere 1.486 konteyner taşıyan Singapur tescilli MV X-Press Pearl, 20 Mayıs'ta meydana gelen bir patlamanın ardından gemide bir yangın çıktığında Sri Lanka'nın batı kıyısı açıklarında demir attı.

Acil durum ekipleri iki hafta boyunca yangını kontrol altına almaya çalışırken, kimyasallarla dolu yanan konteynırlar geminin güvertesinden denize düştü.

Balıkçılık Bakanı Kanchana Wijesekera bir tweet'te geminin Çarşamba günü erken saatlerde batmaya başladığını ve bir kurtarma ekibinin gemiyi kıyıdan daha derin sulara çekmeye çalıştığını, ancak girişimin birkaç saat sonra terk edildiğini söyledi.

Donanma sözcüsü Kaptan Indika de Silva Reuters'e verdiği demeçte, "Yangına sarılmış X-Press Pearl gemisinin çekilmesi, geminin arka ucunun deniz yatağına çarpması nedeniyle durduruldu" dedi.

Ülkenin hava kuvvetleri tarafından çekilen fotoğraflar, sağda listelendiği gibi beyaz duman tüten ve batmaya başlayan geminin kömürleşmiş enkazını gösterdi ve kısa süre sonra bir kısmı yakın bölgede sadece 22 metre (73 fit) derinlikte deniz yatağına değdi.

Silva, donanmanın gemi battıktan sonra bir petrol sızıntısıyla uğraşmaya hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Bölge balıkçı sendikası başkanı Joshua Anthony, "Gemi hayatımıza ölümcül bir darbe indirdi" dedi. "Denize giremeyiz, bu da geçimimizi sağlayamayacağımız anlamına gelir."

MV X-Press Pearl, 15 Mayıs'ta Hindistan'daki Hazira limanından ayrılmış ve Kolombo üzerinden Singapur'a gidiyordu.

Editör: TE Bilisim