Tunus cumhurbaşkanının başbakanı görevden alması ve yasama organını askıya alması sonrasında parlamento önünde çatışmalar patlak verdi.

Pazartesi günü, Cumhurbaşkanı Kais Saied'in başbakanı devirip yasama organını askıya alarak genç demokrasiyi anayasal bir krize sokmasından bir gün sonra, Tunus'un ordu barikatlarıyla çevrili parlamentosunun önünde sokak çatışmaları patlak verdi.

Saied, Başbakan Hichem Mechichi'yi görevden aldı ve parlamentonun 30 gün boyunca kapatılmasını emretti, en büyük siyasi parti Ennahdha, hükümetin Covid salgınını ele almasına karşı bir günlük öfkeli sokak protestolarının ardından bir "darbe" olarak nitelendirdi.

Pazartesi günü erken saatlerde askerler Tunus'ta toplantıyı ablukaya alırken, cumhurbaşkanının destekçileri dışarıda, lideri girişin yasaklanmasını protesto etmek için oturma eylemi düzenleyen Ennahdha'nın destekçilerine yaylım ateşi ve taş attı.

Saied'in dramatik hamlesi - genellikle Arap Baharı'nın tek başarı öyküsü olarak gösterilen Tunus'un 2011 devriminden on yıl sonra - anayasa parlamenter demokrasiyi kutsamasına ve başkanlık yetkilerini büyük ölçüde güvenlik ve diplomasiyle sınırlandırmasına rağmen geliyor. 

Tunus'un iktidar koalisyonunun en büyük partisi olan Ennahdha, Facebook'ta yaptığı bir paylaşımda, üyelerinin "devrimi savunacakları" konusunda uyarıda bulundu.

Kriz, cumhurbaşkanı, başbakan ve Ennahdha şefi Rached Ghannouchi arasında, ölümler dünyanın en yüksek kişi başına oranlarından birine yükselirken Covid yanıtını felce uğratan uzun süreli çıkmazın ardından geldi.

Saied, birçok şehirde öfkeli Covid sokak protestolarının görüldüğü Pazar günü yaptığı açıklamada, "Tunus'u, devleti ve Tunus halkını kurtarmak için gerekli kararları aldım" dedi.

Başkanın duyurusu destekçileri tarafından sevinçli mitinglere yol açtı. Pazar günü geç saatlerde büyük kalabalıklar, gece boyunca araba kornaları çalarken ve havai fişekler gökyüzünü aydınlatırken ulusal bayrağı kutlamak ve dalgalandırmak için başkentin sokaklarına döküldü.

"Sonunda bazı iyi kararlar!" Tunuslu protestocu Maher, koronavirüs sokağa çıkma yasağını hiçe sayarak kutlama yaptığını söyledi. Diğerleri, görevden alınan hükümete basit bir mesaj içeren pankartlar taşıdı: "Oyun Bitti".

'En hassas anlar'

Başkanın açıklamasından önce binlerce kişi, Tunus'un huysuz hükümetinin en büyük partisini salgınla mücadeledeki başarısızlıkları nedeniyle eleştiren Ennahdha'yı protesto etmek için birçok şehirde yürüdü.

İsminin açıklanmaması koşuluyla AFP'ye konuşan üst düzey bir Ennahdha yetkilisi, cumhurbaşkanının açıklamasından önceki protestoların ve sonraki kutlamaların hepsinin koreografisinin Saied tarafından yapıldığını iddia etti. 

Yetkili, "Bu kararlara karşı çıkan Tunusluların sayısını göstermek için büyük gösteriler düzenleyebiliriz" dedi.

Saied, 2019'da cumhurbaşkanı seçildiğinden beri, aynı zamanda ev konuşmacısı olan Mechichi ve Ghannouchi ile bir hesaplaşmaya kilitlendi. Rekabet, bakanlık atamalarını engelledi ve kaynakları Tunus'un birçok ekonomik ve sosyal sorununun üstesinden gelmekten alıkoydu.

Saied Pazar günü yaptığı açıklamada, "Tunus tarihinin en hassas anlarında geziniyoruz." Dedi. 

Anayasanın parlamentonun feshedilmesine izin vermediğini, ancak "yakın tehlike" durumunda buna izin veren 80. Maddeyi gerekçe göstererek askıya almasına izin verdiğini söyledi.

Daha sonraki bir Facebook gönderisinde, askıya almanın 30 gün süreceğini açıkladı. 

Saied, yeni başkanı cumhurbaşkanı tarafından atanacak olan bir hükümetin "yardımıyla" yürütme gücünü devralacağını söyledi.

Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılacağını söyledi.

'Bir diktatörün doğuşu'

Diktatör Zine El Abidine Ben Ali'yi deviren devrimden bu yana 10 yıl içinde, Tunus'ta dokuz hükümet oldu ve bunlardan bazıları sadece birkaç ay sürdü ve bu, zor durumdaki ekonomisini ve kötü kamu hizmetlerini yeniden canlandırmak için gerekli reformları engelledi.

Tunus son zamanlarda ölüm oranını 18.000'den fazla artıran Covid-19 vakaları tarafından boğulmuş durumda. 

Geçen hafta Mechichi, vakalar hızla artarken salgını ele alış biçimi nedeniyle sağlık bakanını kovdu - bir dizi sağlık bakanının görevden alınmasının sonuncusu.

Pazar günkü Covid protestolarında yüzlerce kişi Ennahdha ve başbakan Mechichi aleyhine sloganlar atarak parlamento önünde toplandı.

Gafsa, Kairouan, Monastir, Sousse ve Tozeur kentlerinde de gösteriler yapıldığı bildirildi.

Bir AFP muhabiri, insanların taş atması ve polisin göz yaşartıcı gaz bombası atması sonucu çok sayıda protestocunun tutuklandığını ve bir gazetecinin yaralandığını söyledi. 

Kalabalık, "Halk parlamentonun feshedilmesini istiyor" sloganları attı.

Saied'in açıklamasının ardından birçok Tunuslu rahatladığını ifade etti.

Tunus bayrağı sallayan Nahla sevinçten havalara uçtu ve AFP'ye şunları söyledi: "Bunlar cesur kararlar - Saied Tunus'un önündeki engeli kaldırıyor. Bu sevdiğimiz başkan!"

Ama kırk yaşlarında olan bir adam heyecanla izledi ve şöyle dedi: "Bu aptallar yeni bir diktatörün doğuşunu kutluyorlar."

Editör: TE Bilisim