Turizm, Hawaii'nin en büyük endüstrisidir ve her yıl Adalara yaklaşık 10 milyon ziyaretçi gelir. Ancak COVID-19 salgınından bu yana her şey değişti ve turistler için zevk gezileri yapan bir helikopter pilotuna göre takımadalar üzerindeki birçok işletme temelli olarak kapatılmak zorunda kaldı.

Eli Hobbs, Hawaii adası Kauai'de bulunan Jack Harter Helicopters'ın Baş Pilotu, 
ILO Photo / John Isaac

"Hawaii , Mart ayının ortasında COVID-19 salgını nedeniyle kilitlendiğinde , faaliyetlerimiz tamamen durdu . Açıkçası, turistler Hawaii'ye ve özellikle de faaliyet gösterdiğimiz Kauai adasına gelmeyi bıraktı, bu yüzden tam anlamıyla helikopter turlarımıza katılacak kimse yoktu. Yoğun zamanlarda normalde günde 24 tur gerçekleştiririz; son beş ayda toplam iki adet uçtuk.

Ayrıca, yerel ekosistemlerin izlenmesinin yanı sıra iz ve kamp alanı bakımını yaptıkları, adanın ücra yerlerine uçan hükümet sözleşmelerimiz de var. Başlangıçta, bu insanların temel işçiler olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı vardı, bu yüzden işler de kurudu, ama son zamanlarda tekrar toplamaya başladı ve günde ortalama bir saat uçuyorum.

İş yerlerimizi temizlemek ve dezenfekte etmek ve ayrıca çalışırken maske takmak gibi önerilen tüm protokolleri benimseyerek çalışma şeklimizde açıkça değişiklikler yaptık.

Geleceği planlamak son derece zor hale geldi.

Bir şirket olarak, kilitlemeye nasıl cevap verebileceğimize ve işi nasıl sürdüreceğimize dair farklı senaryolara bakmaya çalıştık, ancak kontrolümüz dışında olan o kadar çok şey vardı ki, geleceği planlamak son derece zor hale geldi.

Hawaii'deki turizm büyük ölçüde etkilendi ve birçok yönden şanslı şirketler arasındayız, çünkü başka yerlerde birçok insan işini kaybetti ve şirketler çöktü. Jack Harter Helicopters'ın sahiplerine, şirketi devam ettirmeye karar verdikleri ve çalışanları destekledikleri için müteşekkirim.  

Etrafımda olup bitenlere karşı çaresiz hissettiğim zamanlar kesinlikle oldu, ama harekete geçmem gerektiğine karar verdim. Şirkete sunulan hibe ve kredileri araştırmak için zaman harcadım. Ekip üyeleriyle işbirliği yaptım ve sahiplerine götürdüğümüz bir plana karar verdik; daha sonra bu mali yardım için başvurdular ve bu açıkça şirketin gelir gelmeyen bir dönemde hayatta kalmasına yardımcı oldu. Meslektaşlar da işsizlik ödeneği talep edebildiler ve ben bu meslektaşları geleceğe dair güvence altına almaya çalıştım. Dolayısıyla, turizm şirketleri açısından en iyi senaryo bizimki.

ILO Fotoğrafı / John Isaac
Gökyüzünden Kauai (dosya)

Kuruşların hesabını yapmak

Kişisel düzeyde, ben ve şirkette çalışan ve bir pilot olan eşim Stephanie, her kuruşu sıkıştırıyoruz. Mortgage'ımızı azaltmayı başardık, araç kredimizi pandemiden önce ödüyoruz ve üniversite kredilerimizi ödüyoruz, bu yüzden mali olarak eskisinden daha iyi bir konumdaydık; onsuz çok stresli olurduk.

Meşgul olmaya çalıştım ve şirket kılavuzlarımızı ve protokollerimizi yeniden yazdım. Ayrıca kişisel gelişime odaklandım ve YouTube'dan duş takmak ve ev için ahşap korkuluk yapmak gibi bazı yeni pratik beceriler öğrendim. Gayrimenkul işini inceliyordum çünkü çeşitlendirmenin önemli olduğunu, turizm ve helikopter turları tekrar kalkmazsa, o zaman geçimini sağlamak için başka bir yola ihtiyacım olacak. Bu şirket için de geçerli; belki de ana karada hükümet sözleşmeleri arayarak diğer pazarlara çeşitlenmemiz gerekiyor.

'B' ve 'c' planlarını göz önünde bulundurarak

Vazgeçmediğim kriz durumlarına iyi tepki verdiğimi fark ettim. Eşim ve ben uzanmayacağımıza ve bu salgının bizi yenmesine izin vermeyeceğimize karar verdik, yani bu anlamda biz savaşçıyız. Bu, gelecekle ilgili çıldırmış anlarımız olmadığı anlamına gelmez. Elbette, geniş bir alana sahip güzel bir adada yaşamak yardımcı oluyor, bu yüzden zorlu bir dönemden geçerken yürüyüşe çıkıp rahatlayabiliriz; Şu anda bir şehirde yaşamanın daha stresli olacağını düşünüyorum.

Yeniden faaliyete başlamamıza rağmen, şu anda gelecek konusunda pek iyimser değilim. En azından gelecek yıla kadar ve muhtemelen sadece bir aşı geliştirildikten sonra Hawaii'de turist göreceğimizden şüpheliyim. Kauai adasında 100'ün altında çok az COVID-19 vakası oldu, bu yüzden aşı geliştirildikten sonra ilk sırada yer almayacağımızı iddia etmiyorum.

Hawaii'de çalışmadan hayatta kalamadıkları için evlerini satıp gitmek zorunda kalan bazı insanlar tanıyorum. Ekonominin düzelmesini bekleyemediler. Kesinlikle Kauai'de kalmak ve adanın geleceğine katkıda bulunmak istiyorum. Bir yıl içinde, başımızı suyun üzerinde tutacağımızı umuyorum, ancak eşim ve ben her zaman bir b planı ve c planı düşünüyoruz ”.

Editör: TE Bilisim