BM Suriye için ortak çağrı başlattı: 'Kaygısızlık bir seçenek değil'

Suriyelilerin yüzde 90'ından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor, cinsiyete dayalı şiddet ve çocuklara yönelik riskler artıyor ve patlayıcı mühimmata maruz kalma potansiyeli yüksek.

Ayrıca, gıda güvensizliği her gün 12 milyon Suriyelinin aç kalması ve neredeyse her iki çocuktan birinin okula gidememesi nedeniyle yeni rekorlara yükseldi ve bu da onları çocuk işçiliğine, zorla evlendirmeye, insan ticaretine ve silahlı işe alımlara karşı savunmasız bırakıyor.

“Geçtiğimiz 11 yılda, muazzam ölçekte acı ve suistimallere tanık olduk; tüm normların ötesine geçen korkunç şiddetli çatışma; [ve] nüfusun yarısından fazlasının hayatını mahveden insani bir felaket,” BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen Brüksel VI Konferansı'na şunları söyledi: "Suriye'nin ve bölgenin geleceğini desteklemek".

Uluslararası diplomasi çağrısı

Bay Pedersen'e göre Suriye, kilit konuların yapıcı uluslararası diplomasi gerektirdiği oldukça uluslararasılaşmış bir kriz olmaya devam ediyor.

Son uluslararası gelişmelerin, Ukrayna'daki savaşın bunu eskisinden daha da zorlaştırdığı bir sır değil" dedi.

Ancak BM elçisi olarak, yalnızca acıların dindirilmesine değil, aynı zamanda güven inşasına ve bu krizden siyasi bir çıkışa katkıda bulunmanın önemi konusunda Suriyeli ve uluslararası tüm kilit aktörlerle bağlantı kurmaya devam edeceğim” dedi.

Odaklanmak

Pedersen, bir çatışma, yolsuzluk, kötü yönetim, COVID, yaptırımlar ve şimdi de bölgede ve ötesinde zincirleme etkileri olan Ukrayna savaşı zemininde, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan Suriyelilere dikkat çekerek, şunları kaydetti: ham istatistiklerin hiçbir zaman “birçoğunun başına bela olan acımasız gerçekliği” tam olarak yansıtmadığını.

Aynı zamanda, yerinden edilmeyi “birkaç karşılaştırmalı bir ölçekte; alıkoyma ve kaçırma krizi; milyonları yoksullaştıran ve ülkeyi parçalayan bir ekonomik felaket; ve terör tehdidinin devam etmesi”.

Katılımcıları Suriye'ye odaklanmaya çağırdı.

Siyasi çözüm hala ulaşılamaz

Ülke çapında bir ateşkes ve egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı duyan Suriye liderliğindeki ve sahip olunan kapsamlı bir siyasi çözüm için sürekli çağrılara rağmen – bir yandan da ülke halkının meşru isteklerini karşılarken – Bay Pedersen dürüstçe “Bu siyasi çözümden uzağız” dedi.

Sahadaki mevcut stratejik çıkmaza rağmen, Suriye, haber manşetlerinden düşmüş olmasına rağmen, dikkat, kaynak ve kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyaç duymaya devam ediyor.

“Katkılarınıza bir kez daha acilen ihtiyaç var” dedi. 

Bir nefes yolu aramak  

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, on yıllık çatışma, uzun vadeli uzun süreli insani kriz, hızla kötüleşen ekonomik koşullar, iklim şokları ve cinsiyete dayalı şiddetin yol açtığı “benzeri görülmemiş düzeyde” ihtiyaçlardan uzun uzun konuştu.

“Temel hizmetlerin, geçim kaynaklarının ve yardımların sağlanmasının işlevselliğini baltalayan kronik elektrik, yakıt ve su kıtlığımız var” dedi .

BM insani yardım bürosu OCHA'nın da başkanı olan Bay Griffiths, “tüm insani yardım çalışanları ve insani yardım kuruluşları için en yüksek önemin” çatışmaya kapsamlı bir siyasi çözüm olduğunu söyledi .

“Suriye halkının insani ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, [onların] yeniden nefes almalarına ve çatışmadan uzaklaşmalarına izin verecek bir yola ihtiyacımız var”.

Sayıların arkasında yaşıyor

Bu yıl hayatta kalabilmek için 14,6 milyon Suriyeli insani yardıma ihtiyaç duyuyor ve 12 milyon Suriyeli mülteci ve onlara bölge genelinde ev sahipliği yapanların da desteğe ihtiyacı var. 

“İhtiyacı olan Suriyelileri tam olarak desteklemek için şaşırtıcı ve göz sulandıran bir miktar olan 10.5 milyar dolara ihtiyaç duyulması şaşırtıcı değil. Bunun 4,4 milyar doları Suriye içindeki müdahale için ve 6,1 milyar doları da bölgedeki mülteciler ve ev sahibi topluluklar için" dedi.

Bunu Suriye için “şimdiye kadarki en büyük çağrı” olarak kabul ederek, “bu ölçekteki son çağrı” olacağına dair hararetli umudunu da sözlerine ekledi.

Acil Yardım Koordinatörü, “Suriyeli kadın, erkek ve çocukların dikkatimizin dışına çıkmasına izin verilmemeli ve bu yıl karşı karşıya olduklarından daha iyi bir gelecek verilmeli” dedi.    

Suriye çocuklar için 'ölümcül'

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun ( UNICEF ) başkanı Catherine Russell, “bütün bir neslin hayatta kalma mücadelesi verdiği” konusunda uyardı .

Sivil altyapıya yönelik sıradan saldırıların, masaya yiyecek koymak için mücadele eden ailelerin ve ülke gençliğinin yaklaşık üçte birinin “kronik olarak yetersiz beslenmiş” olduğu konusunda korkunç bir tablo çizdi.

UNICEF başkanı, "Bunlar Suriye'de çocuk olmak için tehlikeli, hatta ölümcül zamanlar" dedi. “Savaş başladığından beri yaklaşık 13.000 çocuğun öldürüldüğünü veya yaralandığını doğrulayabiliriz – ancak bilançonun çok daha yüksek olduğunu biliyoruz”. 

Psikolojik travma

Bayan Russell, savaşın sadece Suriye'deki çocukları fiziksel olarak yaralamakla kalmamış, aynı zamanda “bir ömür boyu sürebilecek görünmez yaralara” da neden olduğunu belirtmişti.

Yaklaşık 2,8 milyon Suriyeli genç şu anda Ürdün, Lübnan, Irak, Mısır ve Türkiye'de -kayıp, risk ve belirsizlikle dolu- yaşıyor. 

11 yaşındaki bir kız UNICEF personeline “Ev kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyorum” dedi.

Esnek destek gerekli

Ve 11 yıllık savaş, bozulma ve yerinden edilme, tüm bir neslin eğitimini de tehdit etti. 

UNICEF yetkilisi konferansa bilgi vererek, "Üç milyondan fazla Suriyeli çocuk hala okula gitmiyor" diyerek, bu çocukların "sürekli esnek desteğe" ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi. 

UNICEF'in Suriye müdahalesi için 312 milyon dolar ve kuzeybatıdaki çalışmaları için ek 20 milyon dolar talep etmesine rağmen, bugüne kadar yarısından azının alındığını söyledi. 

“Bu desteği sağlayacağınız konusunda size güveniyoruz. Daha da önemlisi, Suriyeli çocuklar hepimize güveniyor” dedi.

Yoksul mülteciler

COVID'nin sosyo-ekonomik şok dalgalarının birbiriyle bağlantılı faktörleri ve Ukrayna'daki savaşın hızlandırdığı bir gıda, enerji ve finans krizi nedeniyle, “yükselen yoksulluk oranları ve açlık görüyoruz; eşitsizlikleri derinleştirmek;  ) başkanı Achim Steiner, "Bölge genelinde artan gerilimler" dedi .

Lübnan'daki 10 Suriyeli mülteciden dokuzunun şu anda aşırı yoksulluk içinde yaşadığını, Lübnan halkının yaklaşık yüzde 81'inin – 2019'dan bu yana neredeyse iki katına çıkan bir rakam – ve Türkiye'de yaklaşık 1,8 milyon Suriyeli olduğunu belirtti .

UNDP'nin üst düzey yetkilisi, “Kolektif çabalarımız belki de her zamankinden daha hayati” dedi.

Suriye içinde

Suriye'de yardıma ihtiyacı olan 14,6 milyon insanın “1.2 milyonluk muazzam bir artışı” temsil ettiğini söyledi.

Bay Steiner, "İnsani müdahaleler yoluyla hayat kurtarmak çok büyük bir öneme sahip olmaya devam edecek, ancak erken iyileşme ve dayanıklılık faaliyetlerinin sadece geçim kaynaklarını değil, aynı zamanda hayat kurtardığını da unutmamalıyız," dedi.

Erken kurtarma yardımının artırılmasının insani yardımdan uzaklaşmak anlamına gelmediğini, ancak “yerde gerçek dünya ihtiyaçlarının bir değerlendirmesine” dayandığını kaydetti.

Soru

Erken iyileşme ve dayanıklılık için, bu yılki İnsani Müdahale Planının (HRP) yüzde 25'ini temsil eden 1,2 milyar dolara ihtiyaç var. 

Bu kapsamda, UNDP liderliğindeki  bölümü, bir milyon insanı yoksulluktan kurtarmak ve 150.000 kişinin iş bulmasını sağlamak için 2022'de 247.6 milyon dolar istiyor.

UNDP başkanı, "Kaygısızlık bir seçenek değil" diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim