Peter Benenson: “Af Örgütü mumunu ilk yaktığımda aklımda eski bir Çin atasözü vardı: ‘Karanlığa lanet okumaktansa bir mum yakmak yeğdir."

Uluslararası Af Örgütü, kurulduğu 1961 yılından bu yana, insanları daha iyi bir dünya için harekete geçmeye teşvik ediyor.

Peter Benenson; "Haftanın herhangi bir günü gazetelerinizi açın: Dünyanın herhangi bir yerinde, birinin, hükümetinin kabul edilemez bulduğu düşünceleri veya inancı nedeniyle hapsedildiğine, işkenceye maruz bırakıldığına veya ölüm cezasının uygulandığına dair bir haber bulacaksınız. Gazete okuru mide bulandırıcı bir güçsüzlük hissediyor. Yine de tüm dünyadaki bu tiksinti duyguları ortak eylemde birleştirilebilirse, etkili bir şey yapılabilir."

Uluslararası Af Örgütü, 1961'de sıradan insanların bir araya geldiğinde dünyayı değiştirebileceği fikri üzerine kuruldu. Bugün, Uluslararası Af Örgütü her yerde adalet, eşitlik ve özgürlük için mücadele etmeye kendini adamış 10 milyon insanın kolektif gücüne çağrı yapan dünya çapında bir insan hakları hareketidir. Londra'dan Santiago'ya, Sydney’den Kampala'ya kadar dünyanın dört bir yanında insanlar, herkesin haklarına saygı duyulmasını ve bu hakların korunmasını güçlü bir şekilde talep etmek için bir araya geldi.

Değişim bir gecede olmadı. Fark yaratmak için ısrar etmek ve insanlığın gücüne inanmak gerekiyor. Sonuç ne mi oldu? İnançları veya yaşam tarzları nedeniyle hapsedilen on binlerce kişi serbest bırakıldı. Onlarca ülkede ölüm cezası kaldırıldı. Daha önce dokunulmaz olan liderlerden hesap soruldu. Yasalar düzeltildi ve insanların hayatları değişti.

60 yıllık kolektif mücadelenin sonuçlarını nasıl ölçeriz? Başarı bir sanığın adil yargılanmasında; bir mahkumun ölüm cezasından kurtarılmasında; bir tutuklunun daha fazla işkenceye maruz bırakılmamasındadır. İnsan haklarını savunmaya devam etmek isteyen aktivistlerin serbest bırakılmasında; çocukların okullarda haklarını öğrenmesinde; ya da mülteci kamplarından evlerine giden ailelere onları güvende tutmak için refakat edilmesindedir. Başarı, ötekileştirilen toplulukların ayrımcılığa son vermek için yürümesinde, evlerini yıkımdan korumasında ve kadınların hükümetlerini her gün karşı karşıya kaldıkları tacizi yasadışı ilan etmeye zorlamasındadır.

60 yıldır herkesin insan haklarından yararlanabildiği bir dünya için mücadele ediyoruz. Ve bu gerçekleşene kadar durmayacağız.

Peter Benenson: “Af Örgütü mumunu ilk yaktığımda aklımda eski bir Çin atasözü vardı: ‘Karanlığa lanet okumaktansa bir mum yakmak yeğdir."

Editör: TE Bilisim