Uluslararası Af Örgütü, Birleşik Krallık hükümetinin insan hakları konusundaki duruşunu sert bir şekilde eleştirerek, barınma ve göç politikalarında "uçurumun kenarına doğru hızlandığını" ve halkın meydan okuma yasal hakkını sona erdirme konusundaki kararlılığını eleştirdi.

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında insan haklarıyla ilgili yıllık raporunda, İngiltere'nin insan hakları mevzuatını sürdürme ve koruma konusundaki düşmanca tavrının “ciddi endişeler” ortaya çıkardığını söylüyor.

Rapor ayrıca İngiltere'nin koronavirüs salgınıyla ilgili kötü muamelesini, protesto hakkına yönelik son saldırıları, siyah ve Asyalı topluluklara karşı polis ayrımcılığını ve Suudi Arabistan ile yeniden başlayan silah ticaretini vurguluyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün İngiltere direktörü Kate Allen, "Birleşik Krallık yıllardır insan hakları konusunda yanlış yönde ilerliyor - ancak işler giderek daha da kötüye gidiyor" dedi.

"Pandemi sırasında ölümcül hatanın ardından hata yapan hükümet, şimdi utanç verici bir şekilde, ne kadar fakir olursa olsun kararlarına yasal olarak itiraz etme hakkımızı elimizden almaya çalışıyor."

149 bireysel ülkenin yanı sıra 2020 küresel insan hakları eğilimlerini detaylandıran rapor, İngiltere'nin yüksek Covid-19 ölüm oranını kınıyor, Avrupa'daki en yüksek ölüm oranlarından biri ve yıl boyunca en az 74.570 ölüm görülüyor. Raporda, yeterli KKD ve düzenli testlerin sağlanamaması, enfekte hastaların hastanelerden bakım evlerine doğrudan taburcu edilmesi ve bakım evi sakinlerine yasal işlem yapılmadan yeniden canlandırmama emri verilmesi tüm ciddi endişelere yol açtı.

Allen, pandeminin nasıl ele alınacağına ilişkin acil bağımsız bir soruşturma yürütmeyi reddetmenin, "bu hükümetten dersler öğrenmek ve bunları gerçek zamanlı olarak uygulamak için iştahının olmadığını gösteren şok edici bir gösteri" dedi. "Tüm bunların altına inen bir soruşturma olması gerekiyor."

Rapor ayrıca, siyah ve azınlık etnik sağlık çalışanları arasındaki orantısız yüksek ölüm oranının yanı sıra, 2020 boyunca polis tarafından siyahlara ve Asyalılara karşı ırk ayrımcılığının da altını çiziyor. Resmi rakamlar, siyahların durdurulma ve aranma olasılığının beyazlardan dokuz kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Uluslararası Af Örgütü, insanlara karşı güç kullanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

"İnsan haklarımızı terk etmeye yönelik bu aceleci davranışı durdurmalıyız."

Hükümetin Temmuz ayında Suudi Arabistan'a askeri ihracatı sürdürme kararı, yaklaşık 1.4 milyar sterlin değerinde satışla sonuçlanırken Yemen'e dış yardımı kesmesi de raporda ağır şekilde eleştirildi.

Allen, Af Örgütü'nün hükümetin İnsan Hakları Yasası ve adli incelemeye ilişkin incelemeleri hakkında ciddi endişelerini dile getirdiğini söyledi - her ikisi de "salgın sırasında hızlandırılıyor" ve halkın hükümet kararlarına itiraz etme kapasitesini ciddi şekilde azaltabilir. Rapor ayrıca , Uluslararası Af Örgütü'nün Birleşik Krallık'ta barışçıl bir şekilde meydan okuma veya protesto hakkını ciddi şekilde kısıtlayabileceği konusunda uyardığı tartışmalı ve geniş kapsamlı polis, suç, ceza ve mahkeme kanunlarına da dikkat çekti .

Allen, polise tecavüz, cinayet ve işkence için etkili bir şekilde “çıkma hükümleri” verebilecek iki ayrı yasa parçası, MI5 memurları ve denizaşırı askeri personelin de derinden rahatsız edici olduğunu söyledi.

Allen, " Protesto hakkı, İnsan Hakları Yasası , koronavirüs ölümleri için hesap verebilirlik, iltica, silah satışları veya despotlarla ticaret konusunda uçurumun kenarına doğru hızla ilerliyoruz" dedi.

"İnsan haklarımızı terk etmeye yönelik bu aceleci davranışı durdurmalıyız."

Editör: TE Bilisim