Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'yı sivilleri tehlikeye atmakla suçlayan ve Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'i kızdıran ve Kiev ofis başkanının istifasını tetikleyen bir raporun yol açtığı "sıkıntı ve öfke" için Pazar günü özür diledi.

İnsan hakları grubu Perşembe günü, yerleşim bölgelerinde Ukrayna askerlerinin varlığının Rusya'nın işgali sırasında sivillere yönelik riskleri artırdığını söyleyen raporu yayınladı.

Reuters'e gönderilen bir e-postada, "Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ordusunun savaş taktiklerine ilişkin basın açıklamamızın yol açtığı sıkıntı ve öfkeden derin üzüntü duymaktadır" denildi.

"Uluslararası Af Örgütü'nün bu ve herhangi bir çatışmadaki önceliği, sivillerin korunmasını sağlamaktır. Gerçekten de, bu son araştırmayı yayınlarken tek hedefimiz buydu. Bulgularımızın tamamen arkasında dururken, neden olduğumuz acı için üzgünüz."

Zelenskiy, grubu sorumluluğu Rus saldırganlığından kaydırmaya çalışmakla suçlarken, Af Örgütü'nün Ukrayna başkanı Oksana Pokalchuk raporun Moskova için bir propaganda hediyesi olduğunu söyleyerek istifa etti.

Ukraynalı yetkililer, sivilleri cephe bölgelerinden tahliye etmeye çalıştıklarını söylüyor. Sivilleri hedef aldığını reddeden Rusya, insan hakları raporu hakkında yorum yapmadı.

Uluslararası Af Örgütü, Pazar günkü e-postasında, ziyaret ettiği 19 kasaba ve köydeki sivil konutların yanında Ukraynalı güçler bulduğunu ve onları Rus ateşi riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

"Bu, Uluslararası Af Örgütü'nün Rus kuvvetleri tarafından işlenen ihlallerden Ukrayna güçlerini sorumlu tuttuğu veya Ukrayna ordusunun ülkenin başka yerlerinde yeterli önlemleri almadığı anlamına gelmez" dedi. 

"Çok açık olmalıyız: Ukrayna kuvvetlerinin yaptığını belgelediğimiz hiçbir şey Rus ihlallerini haklı çıkarmaz."

Editör: TE Bilisim