Brüksel 13 Mayıs 2022 - MENA bölgesindeki ve dünyadaki sendikal hareket, El Cezire Ağı için yirmi yılı aşkın süredir çalışan Filistinli gazeteci Shireen Abu Akleh'in korkunç kaybından dolayı üzgün. 11 Mayıs sabahı, işgal altındaki Batı Şeria şehri Cenin'e yönelik baskınlarını takip ederken İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, İsrail ordusu ölümünü Filistin güçlerinin İsrail askerleriyle çıkan bir çatışmada ateş açmasına bağladı. Ancak El Cezire'nin Ramallah büro şefi Walid al-Omary, Filistinli silahlı kişiler tarafından ateş edilmediğini söyledi. Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS), bu suçun " kasıtlı ve ona suikast yapmak için planlandığını " söyledi.

Öldürüldüğü sırada yanında bulunan gazetecilerin, grup halinde hareket ettiklerini, hepsinin gazeteci kıyafetleri giydiğini ve İsrailli keskin nişancılar tarafından vurulduklarında açıkça teşhis edildiğini söyleyen birkaç ifade var. sokak. Göstericiler ya da karşılıklı ateş açılmadı .

El Cezire yapımcısı Ali Samoudi de arkadan canlı kurşunla vuruldu . Samoudi'nin durumunun iyi olduğu bildirildi.

Shireen, televizyon gazeteciliğinde klişeleşmiş cinsiyet rollerini kıran bir neslin öncüsü olarak hatırlanıyor. Kadın gazetecilerin geleneksel rolünün haber odaları ve TV ekranlarıyla sınırlı olduğu 1990'ların sonlarında ilk Arap kadın savaş muhabirlerinden biriydi.

Bu bildiriye imza atan Küresel Sendikalar, Ebu Akleh'in İsrail ordusu tarafından öldürülmesini kınıyor ve bağımsız bir soruşturma ve failin adalete teslim edilmesini talep ediyor. İsrail ordusunun Filistinli gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik saldırıları yıllardır cezasız kalıyor. Uluslararası toplum, saldırıya uğrayan gazetecilerin aileleri ve meslektaşları için adalet talep etmelidir. Basın özgürlüğü, bu davayı sessizce terk etmek hepimiz için önemlidir.

Ayrıca, IFJ'nin, İsrail'in Filistin'de çalışan gazetecileri sistematik olarak hedef almasının ve medya çalışanlarının öldürülmesinin gerektiği gibi soruşturulmamasının savaş suçu teşkil ettiği iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yakın zamanda sunduğu davayı da destekliyoruz.

Bu ortak bildiriyi imzalayan Küresel Sendikalar şunlardır:

Editör: TE Bilisim