Öğretmenler, sağlık çalışanları, nakliyeciler ve öğrenciler Acil Değerlendirme Yasasını (LUC) protesto ediyor.

25 Ağustos Salı günü, Uruguaylılar ulusal Bağımsızlık ilanının 195 yılını anıyorlar, ancak yıldönümü Cumhurbaşkanı Luis Lacalle Pou Hükümeti'ne karşı genel sosyal protestoların ortasında geliyor.

Diğer sektörlerin yanı sıra öğretmenler, sağlık alanı, nakliyeciler ve öğrencilerden oluşan örgütler, Başkan Luis Lacalle Pou tarafından desteklenen ve geçen Temmuz ayında onaylanan Acil Düşünme Yasasını (LUC) reddeden Ağustos ayının bu ayında protestolar düzenledi.

LUC, göreve başladıktan altı ay sonra Lacalle Pou'nun neoliberal hükümetinin yaptığı bir dizi bütçe kesintisi, ayarlaması ve yatırımını azaltmayı tasarlıyor.

Öğretmenler protestolara liderlik ediyor

Yetkililerin gerekçesine göre, SARS-CoV-2, koronavirüs salgınını beraberinde getiren ekonomik krizin yol açtığı GSYİH'nın yüzde 5,5'i oranında mali açığı kapatmak için 2019 yılında yapılan bütçede yüzde 15'lik kesinti yapıldı.

Geçtiğimiz hafta, Uruguaylı Öğretim Birlikleri (CSEU) Koordinatörü, halk eğitimini savunmak ve hükümetin özellikle bu sektörü etkileyen mali uyum sürecini reddetmek için seferberliklere öncülük etti.

Gösterilerin amacı, Yürütme Gücünün, Ulusal Orta Öğretim Öğretmenleri Federasyonu (FeNaPES) başkanı José Olivera'nın görüşüne göre, "kursu düzeltmesi gerektiğini" anlamasını sağlamaktı..

14 Ağustos'ta Uruguay'daki sendikalı banliyö ulaşım işçileri, ücret kesintisi tehditlerini reddeden 48 saatlik bir grev düzenlediler.

Öğrenci yürüyüşü

Aynı gün, her yıl olduğu gibi, Uruguay Devleti'nin baskıcı güçleri tarafından çok sayıda öğrencinin öldürülmesinin anısına Öğrenci Şehitleri Yürüyüşü düzenlendi.

2020'de Uruguaylı öğrenciler, eğitim bütçesinde ve özellikle Cumhuriyet Üniversitesi için öngörülen kesintiyi reddeden "Halk eğitimi olmadan gelecek yoktur" sloganını savundular.

Sağlık çalışanları sokaklara döküldü

13 Ağustos'ta sokakları işgal etmek için Uruguay Halk Sağlığı Görevlileri Federasyonu (FFSP) üyeleri iş iyileştirmeleri ve sektör bütçesinde artış talep etti.

FFSP, Yürütmeden maaş artışı ve çalışma koşullarında iyileştirme talep eder. Ayrıca Lacalle Pou tarafından önerilen emek esnekliğini de reddederler.

Son olarak, Güney Amerika ülkesinin çeşitli sektörlerinden farklı sosyal kuruluşlar ve birlikler, LUC'yi tekrarlayan bir referandum düzenlemek amacıyla temaslarını sürdürüyorlar.

Editör: TE Bilisim