Protestocuların çoğu Kadın Grevi hareketini temsil ediyor. LGBT aktivistleri ve kürtajı savunan erkekler onlara destek veriyor.

Protesto, 18 Kasım Çarşamba günü başlayan toplantıda Seimas'ın kürtajla ilgili başka bir yasa tasarısını değerlendirmeyi planlamasıyla bağlantılı olarak gerçekleşiyor.

Diet binası önünde birkaç bin kişi toplandı.

Protestocular, Polonya'da kürtajın yasak olduğu gerçeğine şiddetle karşı çıkıyorlar. Göstericiler "bedenim hakkımdır" dövizleri taşıyorlar.

 Protestoya sadece kadınların değil, aynı zamanda oldukça fazla sayıda erkeğin de katılması dikkat çekici. Varşova polisi göstericilere karşı Sejm binasını servis arabaları ve bariyerlerle çevreledi.

Güvenlik tedbirleri nedeniyle protestocular parlamento binasına yaklaşamadı. Polis, gösteriye müdahale ederek protestoculardan en aktif olanları gözaltına aldı.

1993'ten beri, kürtaj Polonya'da yasaklandı. 

Tek istisna, hamileliğin bir kadının yaşamı veya sağlığı için tehdit oluşturduğu, ciddi ve geri döndürülemez bir fetal gelişim bozukluğunun veya hayatını tehdit eden tedavi edilemez bir hastalığın olasılığının yüksek olduğu ve hamileliğin tecavüz gibi yasak bir eylemden kaynaklandığı durumlardır.

Son zamanlarda, bir grup milletvekili, kürtajla ilgili yürürlükteki yasada bir değişiklik başlattı ve bunu sıkılaştırmaya çalıştı. Fetal gelişim bozuklukları olduğunda tıbbi nedenler de dahil olmak üzere kürtajın yasaklanmasını istiyorlar.

Ekim ayının sonunda, Polonya Anayasa Mahkemesi, fetal gelişim bozukluklarından kaynaklanan düşüklerin Polonya anayasasının normlarına uymadığına karar verdi. Bu nedenle, Polonya'da kürtaj için geriye sadece iki neden kaldı: hamileliğin devam etmesi nedeniyle kadının hayatı için tehlike ve tecavüz sonucu hamileliğin meydana gelmesi.

Bundan sonra Varşova ve Polonya'nın diğer bölgelerinde koronavirüs pandemisine ve kitlesel olayların yasaklanmasına rağmen bugüne kadar devam eden çok sayıda protesto başladı.

Protestoların patlak vermesinden sonra, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda , mevcut normları bir şekilde yumuşatan bir yasa tasarısı ile geldi. Duda'nın yasa tasarısı, fetal gelişimdeki anormallikler nedeniyle bir çocuğun ölümünün kaçınılmaz olması durumunda kürtaja izin vermeyi önermektedir.

Bununla birlikte, başkanlık projesi, Down sendromu gibi sakatlığa yol açacak bir fetal patoloji durumunda kürtajı hala yasaklıyor.

Editör: TE Bilisim